Ce este septicemia. Florin Piersic a primit acest diagnostic din partea medicilor

Distribuie articol

Septicemia, diagnosticul primit de Florin Piersic din partea medicilor, reprezintă o infecție gravă în sânge. Aceasta apare, de obicei, în urma unei infecții din organism și poate pune viața pacientului în pericol. Actorul în vârstă de 88 de ani a fost operat, săptămânile trecute, din cauza unei infecții la genunchi ce s-a extins și la stimulatorul cardiac al acestuia.

Ce este septicemia

Septicemia definește o infecție gravă în sânge. Aceasta se produce atunci când o bacterie pătrunde în sângele unei persoane, dintr-o altă zonă a corpului precum pielea, plămânii, rinichii sau vezica urinară, potrivit Regina Maria.

Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj-Napoca, de unde a fost transferat marți seară Florin Piersic, a anunțat că marele actor are septicemie. Potrivit medicilor de la Cluj, actorul s-a infectat, cel mai probabil, de la o branulă, iar protezele sale – proteza de genunchi şi stimulatorul cardiac – erau focare secundare de infecție.

Conform specialiștilor, în absența unui tratament adecvat și a unei reacții imunitare corecte, orice infecție în organism poate evolua către septicemie.

Septicemia este o stare infecțioasă generalizată, cauzată de un germene care atacă sângele. Sepsisul sau septicemia este răspunsul extrem al organismului la o infecție și reprezintă o urgență medicală, având o rată a mortalității de până la 50%. Atunci când nu se intervine la timp, septicemia poate duce rapid la leziuni tisulare, insuficiență de organe și chiar deces, se arată pe site-ul Medlife.

Citește și: Mihaela Bilic, totul despre probioticele naturale. În ce alimente se găsesc bacteriile vii care ajută organismul

Citește și: Fulgii de ovăz – beneficii și contraindicații

Care sunt cauzele apariției septicemiei

În majoritatea cazurilor, cauzele septicemiei sunt corelate cu diferite tipuri de infecții, cum ar fi:

infecții pulmonare (pneumonie);
infecții ale tractului urinar;
infecții dermatologice (răni infectate);
infecții intestinale.
infecții abdominale

Septicemia este un diagnostic rar întâlnit, iar persoanele care îl dezvoltă au, de obicei, o serie de factori de risc. De exemplu, pacienții spitalizați pentru o altă problemă de sănătate precum o intervenție chirurgicală, au un risc mai mare de a dezvolta septicemie.

Simptomele septicemiei

Simptomele septicemiei apar rapid, întrucât microbii se răspândesc în întregul organism.

Cele mai comune simptome ale septicemiei sunt:

erupție hemoragică (pete mici de sânge pe piele care pot să se mărească și să arate ca niște vânătăi recente, care se extind tot mai mult);
lipsa poftei de mâncare;
febră;
ritm cardiac mai alert;
greață și vărsături;
disconfort sau dureri;
sensibilitate la lumină;
mâini și picioare reci.

Citește și: Cum poate o simplă carie să se transforme într-o infecție gravă la nivelul inimii. Avertismentul stomatologului

Citește și: Ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești

Cum poate fi tratată septicemia

Pentru a opri răspândirea infecției în corp și pentru a menține organele în funcțiune, medicii pot recomanda internarea pacientului în secția de terapie intensivă.

Antibioticele pot fi utile în lupta cu infecțiile cauzate de bacterii iar, odată ce a fost depistat tipul de germen, se vor administra medicamentele potrivite. În cazul în care un pacient este în stare gravă, poate fi necesară ventilația sau dializa renală, precum și intervenții chirurgicale pentru drenarea sau curățarea unor infecții.

Tratamentul este completat prin administrarea de fluide pe cale intravenoasă, pentru a susține tensiunea sangvină și a preveni formarea cheagurilor de sânge. 

Cât de periculoasă poate fi septicemia

Riscurile majore ale septicemiei au legătura cu faptul că sângele poate disemina bacteriile respective și toxinele pe care acestea le produc în tot organismul. În absenta unui tratament agresiv, efectuat în condiții de spital, această pătrundere de microbi în sânge evoluează către șoc septic, care pune viața pacientului în pericol iminent.

Unele complicații cauzate de septicemie pot include:

insuficiență renală;
țesut mort (gangrenă) pe degetele de la mâini și de la picioare, amputare;
leziuni ale plămânilor, creierului sau inimii;
un risc mai mare de infecții în timp.

Sursă foto: Shutterstock