Mihaela Bilic: ce tip de ouă să alegem? Cu ce sunt hrănite găinile care dau ouă BIO și cele cu Omega 3

Distribuie articol

Oul este unul dintre alimentele de bază ale românilor. Fie că le consumă dimineața, la micul dejun, la prânz în ciorbe sau alte mâncăruri sau le folosesc la deserturi, ouăle nu lipsesc din bucătăria niciunei persoane. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care este diferența dintre un ou bio și cel cu omega 3 și care este cel care aduce reale beneficii sănătății.

Mihaela Bilic, despre ouăle Bio sau cu Omega 3

Într-o perioadă în care românii încearcă să se concentreze pe sănătatea lor și aleg alimente care să le aducă cât mai multe beneficii, Mihaela Bilic a decis să facă o analiză a unuia dintre cele mai consumate alimente: oul.

„Ou BIO sau ou cu Omega 3? Care merită cheltuiala? Toată lumea vrea să mănânce mai bine, să cheltuiască banii pe alimente de calitate. Când vine vorba despre ouă, chiar avem o gamă largă din care putem alege”, a scris medicul nutriționist pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a explicat care este diferența dintre ouă și ce înseamnă codul pe care acesta îl au inscripționat pe coajă.

„Diferența vine în primul rând de la modul în care a fost crescută găina: în “baterie” sau la sol. De știut că în această situație calitatea oului este aceeași. Indiferent de nivelul de stres și condițiile de viață în care trăiește animalul, din fericire găina nu știe să facă decât ouă bune. Analizele nutriționale nu au arătat diferențe calitative și cantitative pentru proteine, vitamine și minerale, conținutul oului este la fel de valoros indiferent dacă are cifra 0, 1, 2 sau 3 la codul imprimat pe coajă”, a precizat Mihaela Bilic.

Citește și: Câte ouă poţi mânca pe zi. Ce diferență este între oul fiert și oul prăjit

Citește și: De ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare?

Ce semnificație au cifrele imprimate pe coaja oului

Pe fiecare ou este trecut un cod care începe cu o cifră de la 0 la 3. Ce reprezintă fiecare cifră în parte, a explicat dr Bilic, în mediul online.

„0 înseamnă găini crescute în sistem ecologic, 1 înseamnă găini crescute în aer liber, oul cu cifra 2 vine de la găini crescute în hale unde se pot deplasa, iar 3 înseamnă găini crescute în baterie. Condițiile și metoda de creștere a găinilor are un impact asupra prețului, în acest caz oul mai scump înseamnă viață mai bună pentru găină”, a precizat ea.

De asemenea, ouăle vin în diferite dimensiuni: „Mai există o clasificare a oului în funcție de mărime și aici avem dimensiuni impuse de greutate: ou XL cu mai mult de 72 g, ou L cu greutate între 63- 72 g, ou M de 53-62 g și ou S cu mai puțin de 53 g”.

În funcție de aceste gramaje diferă și prețul ouălelor. Cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai scumpe.

„Diferențele de gramaj vin la pachet cu o diferență de preț și sunt importante mai ales pentru rețetele culinare….nu e totuna să pui într-o prăjitură 6 ouă extra-mari sau 6 ouă mici, rezultatul va fi diferit. Dimensiunea oului ține mai degrabă de rasa găinii, calitatea nutrițională este identică, doar numărul de calorii și implicit aportul de proteine crește puțin”, a afirmat Mihaela Bilic.

Citește și: 10 fructe care reduc inflamația, potrivit medicului. Include-le în alimentația ta zilnică!

Citește și: Care sunt beneficiile mâncatului încet

Ce sunt ouăle cu Omega 3

În timp ce românii se îndreptau de cele mai multe ori spre ouăle bio, pe piață a mai apărut un sortiment: cu Omega 3. Medicul nutriționist a explicat care este diferența dintre aceste ouă și celelalte care se găsesc pe piață. Mihaela Bilic spune că acestea ar trebui să fie printre cele mai consumate datorită beneficiilor lor.

„Mai nou există pe piață și ouă funcționale, cu aport de acizi grași esențiali omega 3. Aceste ouă merită lăudate: găina este intermediarul prefect care prelucrează omega 3 din surse vegetale și îl transformă în omega 3 eficient pentru noi, oamenii. Alimentația găini se reflectă direct în calitatea oului, nu întâmplător găinile hrănite cu porumb au gălbenușul mai galben, iar găinile hrănite semințe de in conțin mai mult omega 3. Haideți să lăsăm găinile să mănânce semințe de in, au enzimele digestive necesare să extragă nutrienți benefici, o fac mai bine decât noi”, a subliniat ea.

Cu ce sunt hrănite găinile care dau ouă bogate în omega 3

Atât ouăle bio cât și cele cu omega 3 sunt mai scumpe decât cele care se regăsesc pe rafturile magazinelor și sunt accesibile tuturor. Însă, spune Mihaela Bilic, este important să acordăm o atenție specială celor cu omega 3.

„Dacă ar fi să alegem pe ce anume să cheltuim mai mulți bani, între oul BIO și oul cu omega 3, eu îl aleg pe ultimul. Pentru că știu că în prezent mare parte a hranei BIO este produsă la scară industrială în China iar materia primă rămâne tot soia. În schimb pentru oul cu omega 3 este obligatoriu să hrănești găina cu semințe. Iar analiza nutrițională a oului cu omega 3 confirmă conținutul lui bogat în acizi grași esențiali”, a explicat medicul nutriționist.

„Nu știu dacă oul BIO are gust mai bun decât alte ouă, dar vă confirm că oul cu omega 3 are beneficii reale pentru sănătate față de varianta clasică. În concluzie dacă vreți să mâncați mai sănătos și nu aveți în meniu pește și fructe de mare de minim 2 ori/săptămână, completați cu un ou cu omega 3”, a subliniat dr Bilic.

Sursă foto: Facebook, Shutterstock