Simptome ale cancerului ovarian pe care nu trebuie să le ignori. Sfaturile unui ginecolog renumit

Distribuie articol

Martie este luna dedicată conștientizării cancerului ovarian, boală care afectează circa una din 80 de femei. În acest context, Susanna Unsworth, medic ginecolog, a punctat, în cadrul unui interviu, care sunt simptomele bolii care nicio femeie nu trebuie să le ignore. Cu cât problema este identificată mai devreme, cu atât cresc șansele de vindecare.

Cancerul ovarian este o afecțiune gravă care afectează mai ales femeile trecute de vârsta de 50 de ani sau care suferă de alte boli. Chiar și în cazul în care nu există o astfel de boală în istoricul familial, nu trebuie să ignorați simptomele care sugerează că ar exista o problemă. Pentru a identifica mai ușor semnele pe care le transmite corpul cu privire la afecțiune, un medic ginecolog renumit a făcut precizări importante.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! Așa arată viața unei paciente cu cancer ovarian în timpul pandemiei de coronavirus: „Au făcut tot ce este omenește posibil pentru mine”

Semnalele corpului când ai cancer ovarian

Potrivit medicului ginecolog citat, acest tip de cancer prezintă simptome subtile încă din fața incipientă. Printre semnele pe care le transmite corpul ca semnale de alarmă, se numără: balonarea, durerea, problemele urinare, chisturile sau umflarea ovarelor. Pe de altă parte, aceste semne pot fi interpretate greșit, în lipsa unui diagnostic pus de către specialist.

„Aș încuraja să rezervați o recenzie la medicul dumneavoastră de familie dacă vă confruntați cu acestea. Multe dintre simptome sunt subtile și nu înseamnă că aveți cancer ovarian. Dar merită să le verificați pentru a exclude, sperăm, orice problemă de bază”, a spus ea pentru The Mirror.

Când devine balonarea un semnal de alarmă

În ceea ce privește balonarea, ginecologul atrage atenția în cazul în care simptomul este persistent mai bine de două săptămâni și nu trece cu medicamentație. Mai mult, dacă este însoțită balonarea de durere în spate, abdomenul inferior sau pelvis, înseamnă că ai o problemă care necesită control ginecologic. De asemenea, urinarea frecventă, mai ales în timpul nopții, transmite posibile semne ale unei infecții sau chiar ale cancerului.

Pierderea poftei de mâncare este un simptom care nu trebuie ignorat. Dacă simți un nod sau o umflătură în abdomen sau pelvis, doctorul Unsworth recomandă să consulți medicul de familie. Astfel, specialistul va decide dacă ai nevoie de mai multe investigații.

Alte simptome pe care trebuie să le monitorizezi sunt: indigestie, schimbarea obiceiului tranzitului intestinal, pierdere în greutate fără motiv, oboseală persistentă și chiar sângerare vaginală, în afara ciclului menstrual.

CITEȘTE ȘI: O femeie a aflat că avea cancer ovarian în stadiul 3, după ce medicul i-a ignorat simptomele

Ce teste suplimentare îți poate recomanda medicul

Potrivit spuselor fondatorului Clinicii de menopauză Cambridge Women’s Health, medicul de familie poate recomanda o serie de teste suplimentate. Printre acestea, se numără și cele de urocultură care pot fi un pas spre eliminarea posibilității de cancer ovarian.

„Medicul dumneavoastră de familie poate dori, de asemenea, să organizeze alte teste, deoarece simptomele cancerului ovarian pot fi destul de vagi și se pot suprapune cu alte afecțiuni. Includeți și testele de urocultură pe listă. Dacă oricare dintre aceste teste ridică orice nivel de îngrijorare, medicul dumneavoastră vă va trimite la un specialist ginecologie pentru a aranja o evaluare suplimentară. Dacă testele sunt normale, probabilitatea de cancer ovarian este extrem de scăzută și alte opțiuni pentru a gestiona simptomele pot fi recomandat”, a adăugat Susanna Unsworth pentru sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Peste 1800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian în România

Sursă foto: Pexels, LinkedIn