10 alimente răcoritoare perfecte pentru zilele caniculare

Distribuie articol

Vara ne confruntăm cu temperaturi caniculare pentru perioade lungi de timp și ne piere cheful de a mai pregăti mâncăruri complicate. Dar putem alege alimente răcoritoare, care se pregătesc rapid și care ne ajută să facem față mai bine caniculei.

Canicula are o mulțime de efecte neplăcute, dincolo de faptul că abia suportăm temperaturile toride de la amiază. Valurile de căldură excesivă ne afectează atenția, concentrarea, buna dispoziție și odihna.

Dar putem apela la alimente răcoritoare, pentru a menține un aport cât mat bun de electroliți și pentru a ne păstra un tonus ridicat, inclusiv în zilele cele mai fierbinți.

Efectele caniculei nu trebuie ignorate

Ai început să te simți tot mai obosită și lipsită de energie după două sau trei zile de caniculă? Epuizarea din cauza temperaturilor ridicate nu este o stare trecătoare! Ea poate dura o perioadă mai lungă de timp și poate avea consecințe serioase în cazul în care suferi de afecțiuni cardiace sau de boli respiratorii.

Hidratarea optimă, alimentele răcoritoare și dieta sănătoasă, cu multe legume și fructe, te poate ajuta să faci față mult mai ușor caniculei. Până și cele mai rezistente persoane pot avea de suferit, dacă nu iau măsuri din timp să evite expunerea prelungită la temperaturi ridicate.

Iată care sunt cele mai neplăcute simptome cu care te poți confrunta când suferi de epuizare din cauza caniculei:

oboseală fizică şi psihică;
tulburări de ritm cardiac;
stare de disconfort, iritabilitate, agitaţie;
greaţă, vărsături;
cefalee, ameţeală, lipotimie (leşin);
dureri şi crampe musculare;
sete accentuată;
insomnie (care poate conduce la apatie sau stare de nervozitate);
intensificarea simptomatologiei existente în cazul unor boli cronice (în special cardiovasculare sau psihice).

Atacul de căldură este caracterizat prin debutul brusc (15-20 minute) al următoarelor simptome: confuzie, dezorientare temporală şi spaţială, tahicardie, comportament bizar, status mental alterat. Atacul de caldură poate să apară atât la tineri, în condiţii de activitate fizică intensă la temperaturi înalte cât şi la persoane vârstnice, chiar în condiţii de repaus sau odihnă.Dacă organismul nu reuşeşte să îşi menţină temperatura în jur de 37 de grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat pot să apără: crampele de căldură, epuizarea, insolaţia, şocul hipertermic.

De ce sunt importanți electroliții

Electroliții sunt minerale cu o importanță vitală pentru buna funcționare a organismului. Dar, în zilele fierbinți, transpirăm și pierdem un procent semnificativ de electroliți. Acești compuși reglează numeroase funcții, de la hidratare și echilibru acido-bazic, până la transmiterea impulsurilor nervoase și contracția musculară.

Cei mai importanți electroliți de care avem nevoie zilnic sunt:

sodiul (Na+) – responsabil cu reglarea volumului sanguin și a tensiunii arteriale;
potasiul (K+) – cel mai abundent electrolit din fluidul intracelular, esențial pentru funcționarea mușchilor, inclusiv a mușchiului cardiac;
calciul (Ca2+) – important pentru sănătatea oaselor și a dinților, dar și pentru contracția musculară și transmiterea impulsurilor nervoase;
magneziul (Mg2+) – implicat în peste 300 de reacții chimice din organism, inclusiv în producția de energie și în funcționarea sistemului nervos;
clorul (Cl-) – electrolit esențial pentru echilibrul fluidelor și al pH-ului din organism.

Top 10 alimente răcoritoare

În cazul temperaturilor ridicate, cel mai repede pierdem electroliții prin transpirație. De aceea, hidratarea constantă și alimentele răcoritoare sunt salvatoare în zilele fierbinți. Iată 10 alimente pe care este bine să le consumi zi de zi, cât mai des, în zilele caniculare. Efectul răcoritor este garantat și, mai mult decât atât, aceste alimente mențin un echilibru electrolitic care ajută organismul să facă față temperaturilor ridicate pe perioade mai lungi de timp.

Dacă optezi pentru lichide sănătoase și pentru preparate bogate în legume și fructe suculente, organismul își menține echilibrul electrolitic și totodată se menține hidratat pe o perioadă mai lungă de timp.

Optează pentru alimente răcoritoare și sănătoase! Înghețatele sau sucurile dulci și reci te răcoresc pe moment, dar concentrația mare de zahăr produce transpirație rapidă și pierderea de electroliți, accentuând deshidratarea și nevoia de apă.  

Limonada cu multă lămâie și miere

Pregătește limonada acasă, cu lămâi netratate și cu miere, nu cu zahăr așa cum o găsești la majoritatea teraselor sau în comerț. Limonada cu lămâie și miere este răcoritoare, hrănitoare, bogată în electroliți și vitamina C care alungă setea.

Mierea este un aliment complex, care îți oferă nu doar minerale și vitamine esențiale, ci și energia pe care o pierzi în zilele caniculare. Evită dulciurile concentrate în zahăr, sucurile acidulate, sucurile de tip cola sau energizantele și pregătește limonade cu miere, lămâie și gheață.

Apa de cocos

O altă băutură sănătoasă și indicată pentru zilele foarte calde este apa de cocos. Este una dintre cele mai bune băuturi naturale care hidratează complet organismul, fiind bogată în vitamina C, potasiu și magneziu.

Ea combate deshidratarea mult mai bine decât apa obișnuită, este energizantă și hrănitoare, datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține. Totodată echilibrează tensiunea arterială, care este modificată din cauza căldurii, și previne crampele musculare care pot apărea uneori din cauza efortului fizic în zilele caniculare.

Pepenele roșu

Cel mai iubit fruct de către români în miez de vară, pepenele roșu are efect răcoritor, oricât ar fi de dulce, și combate deshidratarea deoarece conține un procent de aproape 90% apă. Pepenele roșu este plin de antioxidanți și electroliți și este fructul perfect, care te răcorește, îți taie setea și te ajută să faci față zilelor fierbinți. Cu atât mai bun este când îl servești direct de la frigider.

Fructele zemoase

Piersicile, căpșunele, zmeura și fructele de pădure sunt bogate în vitamina C și suc răcoritor. Pe lângă beneficiul gustului savuros, toate fructele zemoase de vară sunt excelente pentru sănătatea ta și te mențin hidratat pentru perioade mai lungi de timp. Când îți este foarte sete, bea un pahar mare de apă și mănâncă o piersică sau câteva linguri de zmeură. Te vei revigora imediat, vei căpăta energie, iar organismul va fi echilibrat din punct de vedere electrolitic.

Salatele cu roșii sau castraveți

Roșiile și castraveții plini de apă și arome delicioase nu trebuie să lipsească din dieta zilnică vara. Sunt legumele de bază care ne ajută să ne menținem hidratați și care ne protejează imunitatea și rezistența organismului.

Castraveții și roșiile au peste 95% apă și mult mai multe vitamine decât pepenii roșii. În plus, concentrația mare de licopen din roșii este esențială pentru a ne proteja pielea pe cale naturală de razele nocive ale soarelui.

Ori de câte ori te gândești la o salată de vară, alege roșii sau castraveți alături de ardei gras, ceapă verde, salată verde și alte legume cu gust proaspăt și răcoritor.

Supele reci

Unul dintre cele mai bune alimente răcoritoare de vară sunt supele reci pe bază de roșii, suc de roșii, castraveți sau iaurt. Faimoasa supă spaniolă de roșii, gazpacho, este atât de gustoasă și atât de hrănitoare, încât merită să o gătești cât mai des pe timp de caniculă. Este o supă în care se folosesc legume savuroase precum dovleceii, ardeii grași, ceapa dulce de apă și multe verdețuri.

La fel de savuroasă este și supa rece de castraveți, iaurt și mărar. Rețete de supe răcoritoare găsești ușor pe internet, majoritatea nu necesită fierbere sau doar un timp de gătire foarte scurt. Merită să le pregătești și să înlocuiești supele grase de carne cu supe răcoritoare din legume pe timp de vară.

Chefirul, iaurtul, ayranul

Cele trei tipuri de iaurturi sunt delicioase și răcoritoare. Se consumă reci ca atare, se pot adăuga în salate sau în supele de vară. Chefirul este deosebit de hrănitor, conține bacterii benefice care ajută digestia, combate inflamația, te hidratează și aduce un aport de energie.

La fel de bune sunt toate iaurturile reci și poți alege oricând iaurturi cu un conținut scăzut de grăsime, dacă urmezi o dietă de slăbit pe timp de vară. 

Ayranul, celebrul iaurt arăbesc, bogat în apă și sare, te ajută foarte mult să te hidratezi și să reții apa în organism în zilele toride când transpiri abundent. Poți face și acasă un ayran mai simplu, din iaurt cu adaos de apă rece și un vârf de cuțit de sare, după preferințe.

Smoothie

Smoothie-uri sunt o modalitate delicioasă de a te hidrata în mod sănătos. Nu ne referim aici la smootie din comerț, plin de zahăr. Ideal ar fi să îl pregătești acasă și să folosești ingrediente naturale, pline de vitamine. Baza poate fi laptele dulce, apa de cocos, un ceai cu gheață la care adaugi fructe și legume pasate foarte fin și miere, dacă este cazul. Uneori, poți adăuga iaurt grecesc pentru un plus de proteine. Rezultatul este o băutură cremoasă, dulce și răcoritoare care te va menține hidratat.

Laptele dulce

Un pahar de lapte furnizează lichide, proteine, carbohidrați și grăsimi. Este o opțiune bună pentru a rămâne hidratați, deoarece conține o cantitate mare de electroliți, îndeosebi magneziu și sodiu. Laptele dulce poate fi consumat ca atare, rece din frigider, sau ca bază pentru un smoothie delicios.

Ceaiurile călduțe

În zilele toride, ai fi tentată să bei ceaiuri reci, cu gheață și multă lămâie. Bineînțeles că sunt excelente și te hidratează aproape instantaneu. Dar ceaiurile călduțe sunt cele care alungă cu adevărat senzația acută de sete. Încearcă ceai de fructe, ceai din flori de tei, ceai de rooibos, ceai verde. Toate aceste tipuri de ceaiuri ajută organismul să se mențină hidratat și au efect răcoritor, cu atât mai mult dacă sunt servite cu lămâie sau cu frunze proaspete de mentă.  

foto: Shutterstock