Cum mâncăm mai sănătos

Distribuie articol

Alimentația sănătoasă arată diferit pentru fiecare dintre noi, motiv pentru care, adesea, sfaturile medicilor, articolelor de specialitate, celebrităților, colegilor de muncă sau membrilor familiei au potențialul de a crea confuzie. Contrar aparențelor, să mănânci sănătos nu este nici complicat, nici costisitor.

Cum mâncăm mai sănătos

În plus, sănătos nu înseamnă mai puțin gustos! Poți mânca simultan echilibrat și delicios. În afara câtorva principii de bază pe care ar fi indicat să le respecți, alegerile alimentare (alimentele propriu-zise și combinația lor) îți aparțin în totalitate și mi-e greu să cred că nu există, deja, niciuna sănătoasă printre acestea.

Principii de bază

Atenție la propritățile nutritive ale alimentelor. Toate alimentele au calorii, însă nu toate sunt nutritive. Produselor comercializate drept „fără calorii” sau „dietetice” nu le lipsesc doar caloriile, ci și proprietățile nutritive.

Deși unele alimente nutritive, cum ar fi multe dintre fructe și legume, au puține calorii, altele, precum nucile, iaurtul, gălbenușul de ou, avocado și peștele au multe calorii, iar asta este în regulă! Bogat în calorii nu înseamnă întotdeauna dăunător.

Ca regulă de bază, încearcă să consumi alimente bogate în nutrienți precum proteinele, fibrele, grăsimile sănătoase, vitaminele și mineralele. Aceste alimente includ legume, fructe, nuci, semințe, boabe (Ex.: edamame, fasole roșie, etc.), pești și ouă.

Diversifică-ți alimentația. Adoptarea unui regim bogat în alimente și combinații alimentare cât mai diverse te protejează de bolile cronice, ajută la menținerea unei siluete suple și susține sănătatea intestinală. Pentru evitarea modificărilor drastice în alimentație, încearcă să introduci câte un aliment sănătos (Ex.: o legumă sau un fruct care îți place) în rețetele tale.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Bill Gates, previziuni optimiste: „După ce trece valul Omicron, COVID-19 va fi ca gripa sezonieră”

Infectarea voluntară cu Omicron: de ce experții spun că NU este o idee bună

Când ar trebui să îți duci copilul la logoped – care sunt semnele

Deși nu-ți va face plăcere să adaugi noutăți pe lista de cumpărături, cercetările au demonstrat că expunerea repetată la un anume aliment sau fel de mâncare te va face să te obișnuiești cu el. Atenție, așadar, la obiceiurile nesănătoase!

Urmărește să obții un echilibru între macronutrienți. Din alimentație obținem trei nutrienți principali – carbohidrați, proteine și grăsimi (fibrele sunt un tip de carbohidrat). În general, indicat este ca mesele tale să conțină în mod echilibrat acești trei nutrienți.

Spre exemplu, ca gustare, dacă mănânci un fruct alături de câteva nuci, gustarea va fi mai hrănitoare o vreme mai îndelungată, decât dacă ai mânca fructul gol. Nu este necesar să calculezi la sânge proporțiile din farfurie, ci să le ai în mare în vedere.

Evită alimentele procesate

Evită alimentele procesate/ambalate precum salamurile, sucurile, dulciurile, produsele de patiserie, cerealele cu zahăr, chipsurile, etc. Aceste produse pot conține sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză, uleiuri hidrogenate, coloranți și îndulcitori artificiali.

Cercetările au corelat o dietă bogată în alimente procesate cu depresia, bolile de inimă, obezitatea și multe alte complicații. După cum precizam la începutul articolului, alimentația sănătoasă arată diferit pentru fiecare dintre noi, însă există câteva sfaturi pe care le putem urma cu toții pentru a ne construi și menține obiceiuri alimentare sănătoase:

  1. Cumpără produse proaspete (Ex.: legume, fructe, semințe neprăjite, etc.).
  2. Gătește acasă (preferabil prin fierbere, la abur sau cuptor).
  3. Acceptă că alimentația ta nu este perfectă.
  4. Limitează consumul de sucuri.
  5. Optează pentru alimente hrănitoare, bogate în proteine și fibre.
  6. Hidratează-te! Uneori, când crezi că ți-e foame, de fapt, ți-e sete!
  7. Nu te forța să mănânci ceva ce nu-ți place! Nu ești obligat/ă să-ți placă TOATE legumele, fructele, etc. Încearcă-le, dă-le o șansă, iar dacă nu-ți plac, renunță la ele. Poate nu-ți place spanacul, dar îți place broccoli, poate nu-ți plac castraveții, dar îți plac morcovii, există o sumedenie de alternative sănătoase.

Sursă: Healthline

Foto: Shutterstock.com