Căderea părului, cauze, soluții și tratamente naturale

Distribuie articol

Fie că se întâmplă ocazional sau durează ani în șir, căderea părului ne afectează profund psihic și poate avea drept cauze afecțiuni ascunse. Căderea părului sau alopecia poate avea mulți factori, între care stresul și dezechilibrul hormonal afectează în special femeile.

Fire de păr din podoaba capilară pierdem zilnic, dar căderea părului constituie o adevărată problemă pentru noi, femeile. De la alimentația deficitară, la carența de fier, stresul zilnic, problemele ginecologice, la afecțiuni ale tiroidei sau boli de piele, căderea severă a părului poate avea multe cauze. Înainte de toate, trebuie descoperite aceste cauze, deoarece căderea părului se tratează în timp și se obțin rezultate bune doar dacă se tratează și cauza.

Căderea părului ocazională sau de durată

În fiecare zi putem pierde până la 100 de fire din podoaba capilară, fără ca frumusețea acesteia să fie afectată. Părul se regenerează destul de repede, mai ales când ești tânără și sănătoasă. Dar există cel puțin două perioade mai lungi din an în care ne cade mai mult părul. Acestea sunt de obicei primăvara și toamna și sunt legate de schimbarea anotimpurilor și de schimbările hormonale firești care au loc în sezoanele de trecere de la vremea caldă la vremea rece.

Căderea părului ocazională

remediu pentru caderea parului

Aceasta poate fi determinată de diverși factori, poate să apară la 2 sau 3 luni după un eveniment dramatic și poate să dureze între 2 și 4 luni, cu episoade mai severe la începutul perioadei. După identificarea cauzei și urmarea unui tratament adecvat, poate să treacă cel puțin 6 luni până la primele rezultate și chiar 1 an pentru regenerarea completă a părului.

Iată ce cauze pot determina pierderea masivă a firelor de păr pe perioade scurte:

  • Anxietate, șoc emoțional, evenimente dramatice în familie;
  • O boală dureroasă, cu consecințe dramatice;
  • Deficiențe alimentare, carențe de minerale, consum excesiv de dulciuri, cafea sau alcool;
  • După sarcină și după naștere;
  • După un tratament medicamentos agresiv cu organismul;
  • După cancer și chimioterapie;
  • După vopsirea părului cu vopsea de calitate incertă;
  • După un tratament de calitate îndoielnică la salon.

Căderea părului de lungă durată

Aceasta este determinată de:

  • Cauze genetice
  • Vârsta înaintată

Căderea părului de lungă durată sau alopecia cronică este însoțită și de subțierea firului de păr, de reducerea densității firelor de păr și chiar de apariția unor zone lipsite complet de păr. Aceasta poate avea cauze genetice și se poate manifesta chiar și la tinerii de 30 de ani, sau poate fi determinată de înaintarea în vârstă, după vârsta de 50 sau 60 de ani.

Afecțiuni care conduc la căderea părului

Pierderea părului poate fi determinată și de boli ascunse sau de carențe minerale de care nu suntem conștiente la momentul respectiv.

Boli ale tiroidei

Tiroida reglează echilibrul hormonal al organismului, iar afecțiuni precum hipertiroidismul sau hipotiroidismul vor afecta atât producția de hormoni, cât și creșterea părului. Dezechilibrul hormonal duce la pierderea masivă a părului pe o perioadă lungă de timp.

Dereglările hormonale

Anticoncepționalele, sarcina, chisturile ovariene, avortul sau menopauza sunt cauze care determină tot felul de dereglări hormonale și de multe ori acestea sunt însoțite de căderea părului pentru o perioadă de 2 sau chiar 4 – 5 luni de zile.

Traumatismele fizice

Accidentele, arsurile, operațiile chirurgicale, orice eveniment dramatic cu consecințe dureroase induce un stres puternic, iar acest lucru poate cauza și pierderea părului pentru o anumită perioadă de timp.

Stresul emoțional

Pierderea masivă a părului poate să apară la 2, 3 luni după un eveniment dramatic, după naștere, după un divorț, după decesul unei persoane dragi. De cele mai multe ori, căderea părului cauzată de stres durează perioade lungi și este greu de controlat.

Carența de fier

Și aceasta poate fi o cauză a pierderii părului, mai ales la femei, care suferă de carență de fier după menstruații abundente. Este o cauză care poate fi remediată ușor printr-o alimentație bogată în nuci, legume roșii și fructe negre, carne de vită și ouă.

Diabetul zaharat

Dacă este la început și încă nu știi că suferi de diabet, trebuie să fii atentă la simptomele acestei boli: poftă exagerată de dulce, sete continuă, urinări dese. Dar trebuie să știi că una dintre consecințele bolii este pierderea accelerată a firelor de păr.

Bolile de piele

Eczemele, mătreața grasă, dermatitele și psoriazisului determină și ele pierderea părului pentru o perioadă mai lungă de timp, până când afecțiunile pielii sunt vindecate. De asemenea, păduchii sunt o mare problemă în comunitățile în care există persoane din medii sociale defavorizate.

Cum trebuie îngrijit părul zi cu zi

Părul trebuie pieptănat de două ori pe zi pentru a fi cât mai curat, fin și lucios. Pielea se aerisește mai bine, iar sebumul se întinde de-a lungul firelor de păr protejându-le.

La fiecare 2 sau 3 zile este recomandat să te speli pe cap, folosind șampoane delicate, care nu agresează pielea și nu favorizează apariția de iritații, inflamații sau mătreață.

Folosește balsam de bună calitate sau chiar un balsam făcut în casă din ingrediente naturale. Balsamul protejează vârful firelor de păr, conferă luciu, volum și previne electrizarea și ruperea firelor.

Săptămânal folosește o mască pentru hidratarea și îngrijirea părului. Măștile pentru păr din ingrediente naturale se pot face acasă foarte ușor folosind iaurt, miere, piure de fructe, ulei de cocos, ulei de măsline, vitaminele A sau E, bere sau argilă.

Folosește moderat uscătorul de păr, ondulatorul și peria cu aer cald. Mai sănătoase pentru păr sunt bigudiurile moi din burete care îl ondulează, fără să îl deterioreze.

Fii atentă la calitatea vopselei de păr pe care o folosești. Alege o vopsea cât mai bună, cu ingrediente naturale și cât mai puține ingrediente chimice greu de pronunțat.

Tratamente naturale împotriva căderii părului

Cosultă un medic dermatolog în momentul în care te confrunți cu o cădere excesivă a firelor de păr. Nu te trata după ureche. Împreună cu medicul tău, trebuie să identificați cauza și să găsiți cel mai bun tratament.

Dincolo de soluțiile de regenerare și creștere a părului pe care le poți cumpăra din farmacie, încearcă și tratamentele naturale, pe care le poți face acasă. Iată care sunt cele mai importante ingrediente pentru aceste tratamente care acționează eficient și opresc în câteva săptămâni căderea părului:

  • Uleiul de ricin: se aplică o cantitate mică la rădăcini, săptămânal, timp de două luni;
  • Tinctura de lavandă: se aplică prin masaj la rădăcina părului și se lasă să acționeze câteva ore;
  • Uleiul de măsline extravirgin: se aplică foarte puțin la rădăcină, se masează ușor și se lasă să acționeze 3 ore;
  • Infuzii din plante: brusture, urzică, coada calului, salvie;
  • Gelul natural de aloe vera;
  • Ulei de argan;
  • Pastă de usturoi cu miere și gălbenuș de ou.