De ce tot mai multă lumea evită SLS-ul în produsele de îngrijire

Distribuie articol

De câțiva ani, se vorbește tot mai mult despre pericolele unui ingredient care se găsește în multe produse de îngrijire – anume SLS-ul.

SLS-ul este prescurtarea de la Sodium Lauryl/Laureth Sulfate, un ingredient care se găsește în multe produse de curățare a corpului – cum ar fi șampoane, geluri de duș și paste de dinți. Dacă vei citi lista de ingrediente a acestor produse, îl vei regăsi de cele mai multe ori în primele trei. Dar de ce este atât de multă lume speriată de SLS?

Mai întâi trebuie să înțelegem ce este SLS-ul. Produsele de curățare a corpului sunt de obicei compuse dintr-o bază apoasă și una uleioasă. Dar pentru că uleiul și apa nu se amestecă, este nevoie de ceva care să le ajute – aici intră surfactanții. Surfactanții sunt compuși chimici care permit apei și uleiului să se amestece. SLS-ul este un surfactant care este eficient, ieftin și se găsește din abundență, așa că este de nelipsit din majoritatea produselor de curățare, după cum arată Science Alert.

Este sau nu periculos SLS-ul?

Unii surfactanți irită mai mult pielea decât alții. Pentru ca o substanță să irite pielea, trebuie să îndeplinească două condiții – să aibă abilitatea de a pătrunde în piele și să existe studii care să demonstreze că irită pielea. Din nefericire, SLS-ul le îndeplinește pe amândouă. Dacă ai o sensibilitate la SLS, pielea poate să devină roșie, uscată, solzoasă și cu senzație de mâncărime sau usturime.

SLS-ul este bine-cunoscut pentru faptul că irită pielea – tocmai de aceea, cercetătorii îl folosesc în studiile în care vor să vadă cât de mult irită pielea anumite produse prin comparație cu produsele cu SLS, despre care se știe sigur că irită. Un studiu efectuat de cercetătorii germani pe un eșantion de 1.600 de persoane a arătat că 42% din aceștia au avut o reacție alergică la SLS.

De ce este permis SLS-ul totuși?

Deși SLS-ul este cunoscut ca fiind un agent iritant, încă este foarte des folosit. Chichița este că, pentru a fi considerat periculos, SLS-ul trebuie să rămână pe piele pentru mai mult timp. Ținând cont că acest surfactant este folosit în produse de curățare, se presupune că acestea din urmă nu rămân pe perioade extinse de timp pe piele. Tocmai de aceea, autoritățile nu interzic SLS-ul, ci doar prevăd ca acesta să fie folosit în procente care variază între 0,05 și 2,5%.

Producătorii produselor de îngrijire care conțin SLS trebuie să includă avertismente cu privire la efectele adverse. Aceste avertismente pot include formulări de tipul „dacă acest produs cauzează vreo iritație sau roșeață a pielii, încetați folosirea acestuia și consultați un doctor”.

Persoanele cu pielea sensibilă sau ușor iritabilă, precum și cele care suferă de boli ale pielii (dermatită atopică, cuperoză sau psoriazis) sunt sfătuite să evite SLS-ul în produsele pe care le folosesc. Din fericire, pe piață apar tot mai multe alternative fără SLS, accesibile oricui.