Epilarea inghinală acasă – cele mai bune metode

Distribuie articol

Standardele noi de frumusețe ne cer să avem pe tot corpul o piele fină și delicată, fără fire de păr. Epilarea inghinală acasă a devenit aproape o necesitate pentru multe femei, indiferent de anotimp.

Au apărut tot mai multe metode pentru epilarea inghinală acasă, inclusiv aparate cu lumină pulsată ușor de folosit în intimitatea dormitorului tău. Avem metode mai simple decât epilarea cu ceară și metode care nu provoacă nicio durere. Află care sunt cele mai bune soluții să scapi de părul nedorit din zona bikinilor.

Epilarea inghinală acasă. Sfaturi generale

Mulți dermatologi atrag atenția că părul pubian are rolul lui important pentru protejarea celei mai delicate zone a corpului. Trebuie să te gândești bine înainte dacă ești dispusă să te epilezi total inghinal sau doar pe linia bikinilor. Avantajele estetice sunt mari, dar există și riscuri.

Femeile își doresc să elimine cât mai mult din părul pubian și să aibă o piele fină, să poarte lenjerie delicată și costume de baie decoltate. Cu o cremă epilatoare obții un rezultat rapid, fără durere și fără efort, dar efectul ține prea puțin. Aparatul de ras este controversat, la fel ca și tehnologia IPL.

Ce riscuri presupune epilarea inghinală

Dermatologii atrag atenția asupra faptului că părul pubian protejează pielea în zona cea mai delicată. Igiena corectă a zonei intime menține părul curat, iar acesta la rândul lui protejează pielea de diverse bacterii și agenți patogeni care ar pătrunde mai ușor în zona cea mai sensibilă provocând infecții și mirosuri persistente.

Cu toate acestea, toate femeile vor să scape de părul pubian, de aceea este foarte important să alegi o metodă de epilare cât mai sigură. Fiecare are, însă, și riscuri.

Epilarea inghinală cu ceară este cea mai dureroasă și provoacă leziuni pe pielea foarte delicată care se pot infecta și pot crea probleme de lungă durată.

Lama de ras, de asemenea, provoacă iritații și leziuni care se pot infecta din cauza bacteriilor.

Epilarea IPL, singura care nu doare, poate afecta pielea în profunzime și ganglionii din zona inghinală, dacă nu este efectuată corect.

Cremele și spumele pentru epilare pot provoca și ele iritații și boli de piele dureroase, dacă nu sunt produse de calitate.

Epilarea inghinală la salon prezintă și ea riscuri destul de mari, dacă instrumentele nu sunt bine sterilizate sau de unică folosință. Te poți infecta cu tot felul de virusuri și bacterii, veruci, negi sau herpes.

Cum îngrijești pielea înainte și după epilarea inghinală

Indiferent de metoda de epilare folosită, trebuie să faci un duș și să speli foarte bine zona cu apă caldă și săpun pentru a reduce cât mai mult riscul de infectare.

Evită gelurile de duș cremoase și uleioase, deoarece ele împiedică apoi ceara sau crema epilatoare să acționeze corect.

Evită epilarea inghinală în perioada menstruației, când ești mai sensibilă la durere și riscul de infecție este mai mare.

După epilare, spală-te cu apă caldă și un săpun delicat, apoi folosește apa termală pentru a hidrata pielea iritată.

A doua zi, când porii se închid și eventualele iritații se retrag, poți folosi creme hidrantante din ingrediente naturale, care ajută pielea să se refacă.

În cazul în care apar iritații, igienizează bine zona și folosește creme cu efect antiinflamator sau unguente medicinale care previn infectarea pielii.  

Epilarea inghinală acasă. Metode populare

Multe femei consideră epilarea inghinală o metodă nu doar estetică, ci și igienică. Îndepărtarea părului pubian, chiar și parțial, le ajută să mențină o igienă corporală mult mai strictă și are avantajele ei estetice.

Lama de ras

Este cea mai veche metodă, încă folosită de femeile care au o piele rezistentă și un fir de păr gros, care nu crește pe sub stratul superficial al epidermei. Lama de ras rezolvă problema epilării în câteva minute, nu doare, dar nici nu are prea mari avantaje.

După ras, părul crește foarte repede, iar lama provoacă mici leziuni la suprafața pielii care se pot infecta. Aparatul de ras se recomandă mai mult pentru zona din jurul bikinilor și pe interiorul pulpelor, mai puțin pentru zonele delicate și moi unde te poți tăia, dacă nu ești atentă.

Înainte și după epilarea cu lama de ras, pielea trebuie bine spălată cu apă caldă și săpun și hidratată apoi cu apă termală.

Epilarea cu ceară caldă sau rece

Este una dintre cele mai vechi metode, dar și cea mai dureroasă. Chiar dacă are un efect de lungă durată, de aproape două săptămâni, epilarea cu ceară traumatizează pielea și poate provoca iritații și infecții dureroase.

În plus, este destul de greu de făcut acasă deoarece nu ai cel mai bun unghi pentru a aplica singură benzile de ceară și pentru a smulge corect firele de păr. De asemenea, foarte important este să folosești ceara de unică folosință sau benzi de ceară la rece, mai ușor de manevrat.

Epilarea inghinală cu ceară este mai complicată și prezintă mai multe riscuri, de aceea este bine să mergi la un specialist sau să alegi o altă metodă, dacă nu te descurci singură. După această epilare, pielea necesită îngrijiri atente, hidratare și o igienă riguroasă, deoarece riscul de infecții este cel mai ridicat.

Cremele epilatoare

O metodă mai nouă, rapidă, ușor de folosit și nedureroasă. Efectul durează două zile, iar firele de păr nu devin mai groase chiar dacă te epilezi săptămânal.

Cu toate acestea, cremele care dizolvă firele de păr la suprafața pielii afectează și pielea. Ele pot provoca usturimi, inflamații, iritații și infecții. Este recomandat să le testezi pe o suprafață mică la început și abia apoi să le folosești pe toată zona inghinală.

Dacă ai o piele rezistentă și poți folosi cremele sau gelurile epilatoare, ai grijă și cum le folosești. Cea mai bună soluție este să întinzi crema într-un strat uniform cu mâinile curate. După cele 8 sau 12 minute cât timp acționează, curăță crema cu un burete foarte fin care nu zgârie pielea sau cu o batistă din bumbac. Buretele sau bastista trebuie să fie bine spălate înainte cu apă și săpun.

Epilarea inghinală cu cremă, oricât ar părea de simplă, nu trebuie folosită decât o dată pe săptămână, deoarece enzimele din cremă sensibilizează pielea și pot provoca iritații dacă este folosită prea des.

Cea mai comodă metodă. Epilarea inghinală IPL

epilarea inghinala fara durere

Tehologia din saloane a devenit acum accesibilă și acasă. Aparatura IPL folosește lumina intens pulsată care distruge foliculii și rădăcina firelor de păr. Aparatele concepute pentru uz domestic au o putere bine reglată, intensitatea fascicolului luminos fiind calculată astfel încât să nu provoace leziuni și răni.

Metoda IPL este nedureroasă și rapidă. Ea este eficientă pentru firele negre și se folosește doar pe pielea albă, nebronzată. Primele rezultate se văd după patru ședințe, iar fiecare ședință se repetă la 15 zile. Efectul va fi vizibil peste două sau trei luni și poate dura până la șase luni.

Părul pubian trebuie epilat înainte cu cremă, astfel încât pielea să fie foarte curată când folosești aparatul IPL. Este metoda cea mai comodă, simplă și nedureroasă. Dar trebuie testată înainte pe o zonă restrânsă, deoarece există riscul să apară iritații și inflamații.

Metoda IPL este cea mai nouă și prezintă unele controverse, deoarece nu se știe ce efecte poate avea lumina pulsată asupra ganglionilor din zona inghinală și asupra glandelor aflate sub piele. Cu toate acestea, persoanele care nu prezintă reacții adverse o pot folosi anual cu rezultate de durată.