Epidemiile de gripă aviară apar în mod deosebit primăvara și toamna, dar în ultimii ani au început să afecteze grav și oamenii, nu doar păsările. Află cum se manifestă gripa aviară, cum te poți infecta, dar și cum poate fi prevenită pentru a nu se răspândi la oameni.
Gripa aviară reprezintă o preocupare majoră de sănătate, mai ales în ultimii ani, în care forme mult mai puternice ale virusului s-au răspândit la oameni. Gripa păsărilor sau gripa aviară este extrem de contagioasă, iar mutațiile rapide dezvoltă epidemii virulente în rândul păsărilor, unele dintre ele ajungând să afecteze inclusiv zone largi de populație, așa cum s-a întâmplat în Asia.
De la primele contaminări prin contactul direct pasăre – om din Hong Kong, confirmate în anul 1997, s-a raportat un număr semnificativ de infecții și decese în Asia de Sud-Est. Rata ridicată a mortalității este explicată de lipsa unui sistem imunitar uman „specializat” împotriva acestui virus. Omul nu are deocamdată anticorpi specifici să lupte cu virusul gripei aviare și nici nu a fost descoperit un vaccin împotriva lui.
Ce declanșează gripa aviară
Așa cum îi spune numele, această boală contagioasă este un tip de gripă care, inițial, afecta doar păsările. Se pare că virusul acestei gripe s-a dezvoltat în rândul păsărilor de apă, rațe sau gâște sălbatice, iar de aici a mai fost un singur pas până la păsările din ferme sau din curțile oamenilor.
Acest tip de gripă este deosebit de contagios. Ea este cauzată de mutația virusului gripal de tip A, și anume subtipurile H5 și H7. Boala, care a fost descoperită de specialiștii italieni la începutul anilor 1900, era deja prezentă pe arii extinse în Asia și Europa acum mai bine de 100 de ani. Toate păsările sunt predispuse la infecție cu gripă aviară, deși unele specii sunt mai rezistente decât altele.
Păsările migratoare – rațele sălbatice, în mod special – au fost principala sursă de gripă aviară, dar ele au căpătat cu timpul o rezistență naturală la infecția cu virusul AH5N1. Păsările domestice, în schimb, mai ales puii de găină, curcă sau rață sunt lipsite de apărare și, odată răspândit virusul, mor pe capete. De aceea, măsurile prompte de control care impun sacrificarea păsărilor pe arii largi sunt deocamdată cele mai eficiente. Epidemiile de gripă aviară pot dura ani de zile și izbucnesc în focare puternice în zonele în care păsările de curte sau păsările de fermă iau contact cu păsările sălbatice purtătoare.
Cum recunoști gripa aviară la păsări
Infecţia cu virusurile gripale aviare de tip A produce un spectru larg de simptome la păsări, variind de la forme uşoare la forme contagioase şi fatale. Cele mai periculoase sunt formele înalt patogene, adică deosebit de contagioase și care provoacă moartea păsărilor în numai câteva zile.
Acestea sunt caracterizate prin debut brusc, febrilitate, incapacitatea păsărilor de a se mai mișca și se încheie în două – trei zile cu moartea lor.
Până în prezent, toate epizootiile înalt patogene au fost cauzate de virusurile gripale A și subtipurile H5 și H7. Iar cercetările recente au arătat că virusurile cu un risc redus suferă mutaţii rapide și devin virusuri de înaltă virulenţă.
Spre exemplu, în timpul epidemiei din 1983 – 1984 din SUA, virusul A H5N2 a fost iniţial cu patogenitate scăzută, dar în circa 6 luni a devenit înalt virulent, cu o mortalitate de 90%. O altă epidemie de gripă aviară cu H5N2, care a început în Mexico în 1992, a avut la început o patogenitate joasă şi a evoluat apoi la forme severe şi fatale, şi a rămas necontrolată pînă în 1995.
Cum se răspândește gripa aviară la oameni
Unele tulpini ale virusului gripal aviar pot transmite boala și la oameni pe cale directă, de la pasăre la om. Sunt mult mai rare cazurile în gripa aviară a fost transmisă de la om la om.
Deosebit de periculos este virusul gripal A H5N1 care suferă mutaţii rapid şi are capacitatea de a dobândi gene de la virusurile care infectează şi alte specii de animale. Abilitatea sa de a cauza forme severe la oameni cu o rată înaltă de mortalitate a fost dovedită în mai multe cazuri. Păsările care supravieţuiesc infecţiei excretă virusul cel puţin 10 zile, astfel facilitând răspîndirea rapidă a infecţiei.
Virusul gripal aviar A H5N1 şi-a schimbat proprietăţile sale biologice şi antigenice, obţinând abilitatea de a trece bariera de specie, infectând direct omul și provocând forme clinice foarte grave.
Simptomele gripei aviare
Gripa aviară la oameni provoacă simptome similare gripei obișnuite și este dificil de depistat în primele două zile. Nu toate tulpinile de gripă aviară sunt la fel de periculoase pentru oameni, așa cum sunt periculoase pentru păsări. Ele au aproximativ aceleași simptome, dar în momentul în care debutul este brusc, cu febră puternică, greață și vărsături și oboseală accentuată, atunci este necesar să soliciți sprijin medical.
Simptomele gripei pot fi ușoare și suportabile, dar pot ajunge și la forme severe, mai ales în cazul persoanelor cu o imunitate compromisă.
Stări febrile
Nas înfundat și durere în gât
Dureri de cap și migrene
Tuse seacă
Stări accentuate de oboseală
Simptome digestive – vărsături, greață și diaree
Dureri musculare și dureri articulare
Dificultăți respiratorii – în cazurile severe, gripa aviară poate duce la apariția unor dificultăți de respirațe severe, cum ar fi pneumonia;
Complicații grave – în cazurile severe, boala poate evolua rapid către insuficiență respiratorie acută, complicații cardiace și chiar deces.
Nu toate persoanele infectate cu gripa aviara vor avea parte de toate aceste simptome, gravitatea simptomelor poate fi diferită de la o persoană la alta. Dar este necesar să soliciți asistență medicală în cazul în care suspectezi o infecție cu gripa aviara, în special dacă prezenți simptome severe sau daca ai avut contact cu păsări bolnave.
Cum se poate transmite virusul gripei aviare
Virusul gripei rezistă în căile respiratorii, în sistemul digestiv şi în alte organe ale păsărilor infectate. De aceea virusul poate ajunge în afara organismului împreună cu secreţiile din ochi, cioc şi prin excremente. Virusul ajunge ușor în hrana păsărilor, în apa lor, în cotețele și utilajele folosite la îngrijirea păsărilor, pe hainele personalului din crescătorii. Lucrătorii din halele de păsări sau din piețele de păsări sunt supuși celor mai mari riscuri de a se îmbolnăvi și de a răspândi apoi boala în familie și în comunitate.
Virusul gripei aviare extrem de periculos seamănă cu cel al gripei sezoniere şi se poate răspîndi în toate cele patru anotimpuri. Dar iarna şi primăvara gripa se răspîndeşte mai uşor, fiindcă virusul rezistă mai bine la temperaturi scăzute și la umiditate, decât la temperaturile toride de vară.
Păsările de toate speciile şi vârstele pot fi infectate de virusul gripei aviare. Epizootia evoluează şi se răspândeşte rapid, iar mortalitatea păsărilor infectate poate ajunge la sută la sută. De asemenea, în cazul omului, odată ce a fost infectat cu o tulpină a virusului A H5N1 poate transmite boala rapid prin tuse, strănut și prin obiectele pe care le atinge.
Cum te poți feri de gripa aviară
Virusul gripei aviare se transmite deosebit de ușor pe calea aerului, prin consumul de carne de la păsările bolnave și prin toate obiectele care intră în contact cu păsările bolnave: cutiile lor cu hrană și cu apă, cuștile în care dorm sau în care au fost transportate.
Virusurile gripale sunt deosebit de contagioase, iar virusul gripei aviare este foarte rezistent în natură. Doar temperaturile extreme îl pot elimina în mod natural. El rezistă foarte bine în mediile umede și în carnea păsărilor infestate.
În cazul în care se anunță o epizootie de gripă aviară în județul tău sau în zona în care locuiești, trebuie să iei măsuri de prevedere. Evită o vreme mai lungă să mai consumi carne de pasăre și ia măsuri de igienă stricte în bucătărie și în casă.
Noi mutații ale virusului au infectat vaci și capre în Statele Unite ale Americii în primăvara anului 2024, ridicând gradul de alertă la nivel mondial. Din anul 2003 până în anul 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial din 23 de țări, potrivit OMS, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. Evoluția virusului arată că va trece tot mai ușor la mamifere și apoi de la om la om. Se fac eforturi la nivel mondial pentru a se dezvolta vaccinuri și terapii eficiente împotriva bolii, dar fiecare dintre noi trebuie să ne luăm măsuri de prevenire, dacă sunt anunțate epidemii de gripă aviară în zonă.
Iată câteva sfaturi de la specialiști care te ajută:
Ai mare grijă la igiena personală: spală-te bine pe mâini ori de câte ori te întorci din oraș sau de la piață; dezinfectează-te cu soluții pe bază de alcool/dezinfectant de fiecare dată când folosești spațiile publice sau iei masa în oraș.
Păstrează o curățenie riguroasă și igienizează zilnic bucătăria și ustensilele, oalele și tacâmurile cu apă fierbinte și detergent.
Evită să mai cumperi carne de pasăre o vreme, până când este izolat focarul de gripă.
Evită piețele în care sunt aduse păsări vii.
Consumă doar carne de pasăre bine preparat termic, fiartă sau prăjită, deoarece virusul este omorât de temperaturile ridicate.
Spală cu apă fierbinte și detergent toate obiectele folosite pentru a tranșa carnea: tocătorul, cuțitele, tacâmurile.
Evită să consumi ouă crude sub formă de maioneză; ouăle trebuie consumate doar bine fierte sau prăjite sau în diverse alimente preparate termic.foto: Shutterstock