Iată cum industria modei distruge încet și sigur planeta

Distribuie articol

În prezent, industria modei este unul din factorii cei mai periculoși când vine vorba de poluarea planetei, poluând mai mult decât o fac zborurile internaționale și călătoriile cu vaporul la un loc. Dacă lucrurile nu se schimbă, procentul ar putea crește la 26% până în 2050, conform Ellen MacArthur Foundation.

Potrivit Business Insider, industria modei produce 10% din emisiile de carbon la nivel global, reprezintă al doilea cel mai mare consumator de apă din lume și poluează oceanele cu microparticule de plastic. Din anul 2000 și până acum, producția de haine s-a dublat, conform McKinsey & Company. Mai mult, în 2014 oamenii au cumpărat cu 60% mai multe haine decât în 2000, însă le purtau doar pe jumătate la fel de mult ca în urmă cu două decenii.

În Europa, în anul 2011 companiile de modă au început să ofere cinci colecții pe an, nu două, ca în 2000, după cum arată datele de la Parlamentul European. Există însă brand-uri care au chiar mai multe colecții pe an, cum ar fi Zara (24 de colecții) și H&M (12-16 colecții). Spălarea hainelor eliberează în oceanele lumii 500.000 de tone microfibre, echivalentul a 50 de miliarde de sticle de plastic. Mare parte din fibrele respective sunt de poliester, acesta din urmă găsindu-se în 60% din haine și fiind un material care nu se descompune odată ajuns în ocean.

Nu în ultimul rând, industria modei este unul din cei mai mari consumatori de apă la nivel mondial. Pentru a produce un singur tricou de bumbac este nevoie de aproximativ 2600 de litri de apă (adică suficient de multă apă pentru ca o persoană să bea timp de trei ani și jumătate). Per total, industria modei este responsabilă de 20% din industria apei la nivel global.

Din fericire, într-un efort de a schimba lucrurile în bine, Organizația Națiunilor Unite a lansat Alianța pentru Moda Sustenabilă, în ideea de a realiza eforturi coordonate de a transforma industria în bine.

Foto – 123rf.com