Spune DA planetei sau cum să ai o nuntă ECO

Distribuie articol

Ne-am născut și am crescut la malul mării… noi toți cei care facem parte din echipa Nunta La Mare. De fiecare dată ne aducem aminte cu drag de copilărie și de vacanțele de vară pline cu zile frumoase petrecute la plajă. Suntem norocoși că am avut marea atât de aproape iar legătura pe care o avem cu ea este una foarte puternică. Prin ceea ce facem și anume “nunți la mare” suntem în permanență conectați cu marea și natura; și ne bucurăm că le putem împărtăși cu toți cei care aleg să facă o altfel de nuntă, o parte din ei văzând marea pentru prima oară.

Ce înseamnă amprenta de carbon?

De-a lungul anilor nu am avut cum să nu observăm schimbările datorate poluării și a încălzirii globale. Suntem conștienți de cât de mult suferă planeta din cauza deșeurilor produse de om, cea mai mare parte ajungând în mări și oceane. Așa am ajuns să ne punem întrebarea ce impact are o nuntă asupra planetei. Am dorit să aflăm cât mai multe despre amprenta de carbon pe care nunțile o lasă și prin urmarea activitatea pe care noi o desfășurăm. Denumită și amprentă CO2, aceasta reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care o organizație, un eveniment, produs sau o persoană le produce într-un anumit interval de timp.

În urma mai multor studii se pare că o nuntă produce în jur de 63 tone de CO2 ceea ce înseamnă necesarul pe 10 ani a 945 de puieți de copaci sau echivalentul de CO2 produs de 5 oameni într-un an. În același timp Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de deşeuri produse de om care ajung în mediul marin, din Uniunea Europeană, iar 90% din aceste deşeuri sunt din plastic.

Ce este de făcut?

Iubim nunțile și ne place la nebunie să le planificăm, însă nu putem trece cu vederea impactul pe care îl au asupra mediului. Ideea de a avea o nuntă 100% ecologică este, momentan, doar un vis frumos dar fiecare mică alegere contează. Pentru noi, protejarea mediului este foarte importantă și suntem de părere că este mult mai ușor de realizat în prezent, ținând cont de accesul la tehnologie și la materialele biodegradabile care sunt elementele cheie pentru a avea o nuntă ecologică. De la reducerea electricității și a combustibilului până la variante de decor prietenoase cu natura, am pregătit o listă de Tips & Tricks din care puteți alege ceea ce vi se potrivește.

Înainte de a merge mai departe, dorim să specificăm că acest subiect este unul foarte complex iar în timpul documentării pentru articol ne-am lovit de atât de multe informații încât ne-am simțit puțin copleșiți. Am încercat să selectăm informațiile care pot fi aplicate în România, ținând cont că acest concept al sustenabilității nu este încă suficient de dezvoltat sau în unele cazuri lipsește cu desăvârșire. De aceea este normal ca unele dintre informațiile de mai jos să nu se aplice evenimentului vostru și asta este ok. Schimbarea începe cu pași mici și orice alegere care are ca rezultat un impact mai mic asupra mediului este importantă.

LOCAȚIA

este alegerea care influențează cel mai mult conceptul de nuntă ecologică luându-se în calcul mai multe aspecte.

Lista de invitați

Primul lucru pe care îl recomandăm este reducerea listei de invitați. Familia și prietenii apropiați, persoane în preajma cărora să vă simțiți relaxați, aceasta este lista perfectă pentru orice eveniment, în special pentru nunțile cu destinație. Ținând cont că nunțile la mare implică deplasarea invitaților, cea mai mare amprentă de CO2 este dată de acest aspect. Având un număr mai mic de invitați puteți opta pentru închirierea unui autocar care să le asigure transportul și astfel veți reduce considerabil emisiile de CO2. De asemenea poate fi o călătorie foarte distractivă pentru ei. În cazul în care închirierea unui autocar nu este o opțiune, recomandați-le invitaților să se grupeze în mașini. Evitați organizarea unei nunți la cort care afectează în diverse moduri mediul și optați pentru o locație deja existentă. Variantele sunt multe, de la restaurante de sine stătătoare sau în cadrul unui hotel până la cherhanale sau beach baruri.

Meniul

Nunțile înseamnă de cele mai multe ori o mare risipă alimentară. Meniul tradițional este de patru feluri de mâncare și vedem în mod constant cum al patrulea fel, în general friptura, se întoarce aproape neatinsă în bucătărie și care ulterior devine gunoi. Dacă locația permite, puteți alege ca meniul să fie servit sub formă de bufet suedez sau sub formă de platouri. De asemenea trei feluri de mâncare sunt mai mult decât suficiente, mai ales dacă există și un candy/salty/fruit bar. Noi am spune chiar două feluri care să fie alcătuite din preparate diferite față de ceea ce sunt invitații obișnuiți. O explozie de arome inedite va compensa lispa unui fel sau două de mâncare. Întotdeauna recomandăm calitatea înaintea de cantitate.

Fie că locația pe care o veți alege va asigura meniul sau optați pentru o firmă de catering, o bună soluție este meniul vegetarian sau vegan. Bineînțeles, că această alegere poate fi considerată drastică și o alternativă este ca meniul să fie în proporție de 50% vegetarian. Este mai mult decât realizabil acest lucru. De asemenea puteți opta pentru alimente de sezon, organice și produse local. Tot aici putem include tortul și Candy Barul vegane. Acestea pot fi atât de deliciose încât invitații nici nu iși vor da seama.

Un alt aspect important la servirea meniului de mâncare și băutură este evitarea folosirii produselor din plastic precum paie, accesorii cocktailuri, farfurii și tacâmuri și optarea pentru variante biodegradabile.

ȚINUTELE

Una dintre cele mai importante alegeri este rochia de mireasă și costumul. Sunt mai multe variante de a aborda acest aspect. De la achizitionarea unor produse vintage până la alegerea materialelor ecologice. Atât rochia, costumul cât și restul accesoriilor (voal, cravată, etc.) pot fi realizate din materiale naturale, mai ales că variantele sunt din ce în ce mai multe, fiind mulți designeri care folosesc materiale naturale ecologice precum bumbac, in, cânepă, lână și mătase Ahimsa (Peace silk). Cănd vine vorba de pantofi puteți opta pentru încălțăminte vegană. În această categorie pot intra și rochiile domnișoarelor de onoare, a cavalerilor, etc. După eveniment acestea pot fi reciclate. Le puteți vinde iar banii să fie donați asociaților care se ocupă de plantarea copacilor sau curățarea plajelor.

BIJUTERIILE

Din ce în ce mai mult bradurile și designerii de bijuterii au înțeles nevoia de a reduce amprenta de carbon și au început să implementeze principii care oferă bijuterii prietenoase cu mediul, astfel există o varietate tot mai mare de bijuteri etice realizate din materiale prime sustenabile, din metale care provin din mine sustenabile, aur și argint reciclate. De asemenea sunt companii care comercializează bijuterii realizate manual din metale prețioase și diamante etice care provin din zone singure (Beyond Conflict Free Diamonds™).

DESIGN EVENIMENT

Stilul vostru personal se va regăsi în toate elementele ce vor compune decorul: de la alegerea tematicii și a paletei de culori până la invitații, mărturii și orice alte accesorii necesare implementării conceptului ales. Toate acestea vor defini atmosfera evenimentului vostru. Recomandarea este, ca pe cât posibil să închiriați decorațiunile: de la fețele de masă, șervete, diferite piese de mobilier, oglinzi, arcade, suporți pentru flori până la ghirlande de lumini și orice alte decorațiuni tematice.

De asemenea, puteți utiliza anumite decoruri în mai multe scopuri. De exemplu, arcada de la ceremonie poate fi folosită apoi ca și brackground pentru photo corner.

Papetărie

O nuntă implică folosirea unei cantități mari de hârtii. De la contractele încheiate cu furnizorii până la invitațiile de nuntă și alte accesorii necesare precum meniuri, numere de masă, liste de invitați, etc. Recomandarea este să evitați printarea contractelor semnate cu furnizorii și să le păstrați doar în varianta electronică. Pentru invitațiile de nuntă puteți opta să le trimiteți în variantă electronică tururor celor care au acces la mediul online (email, social media, etc.) iar pentru membrii familiei sau prietenii care nu sunt comfortabili cu variantele electronice le puteți oferi varianta printată pe hârtie reciclată. Bineînțeles că există atât de multe modele deosebite de invitații și este absolut normal să vă doriți să oferiți invitaților ceva diferit, mai ales dacă vă plac fonturile mai sofisticate. Există invitațiile realizate din cartoane de bumbac sau bambus 100%, acestea reprezentând metodă ecologică de print. De asemenea puteți opta pentru a tipări invitațiile cu cerneală de soia.

Renunțați la a pune un meniu în dreptul fiecărui invitat și optați pentru un singur meniu pe masă. Și acestea pot fi scrise pe o tăbliță de lemn/sticlă și încadrate în aranjamentul central. Dacă vă plac fonturile și scrisul handmade sau doriți să păstrați un element de hârtie puteți folosi hârtie reciclată sau plantabilă. Acestea sunt recomandate pentru cardurile de așezare/dar. Hârtia plantabilă este un produs 100% ecologic, biodegradabil care se realizează manual din hârtie reciclată și diferite tipuri de semințe: flori, legume, plante aromatice, copaci. Hârtia plantabilă poate fi o mărturie inedită. Invitații vor putea planta hârtia și se vor bucura de rezultat.

De asemenea lista cu așezarea invitaților la mese, numerele de masă și orice alte texte specifice necesare completării decorului pot fi realizate pe oglinzi, sticlă sau pe tăblițe din lemn decorativ precum lemnul de mesteacăn. Pentru listele domnișoarelor de onoare puteți folosi tablete sau telefoanele.

Mărturiile

Recomandarea este să alegeți mărturii care să fie prietenoase cu mediul. O altă variantă este să faceți o donaţie în numele tuturor invitaţilor. Sunt atât de multe asociații care au nevoie de ajutor pentru a-și desfășura activitatea și orice sumă este mai mult decât binevenită.

Lumina

Suntem de părere că nimic nu oferă o atmosferă mai frumoasă decât lumina lumânărilor. Fie că sunt folosite pentru decorul intrării sau a meselor acestea sunt perfecte pentru a crea o atmosferă de poveste. Secretul este să fie lumânări din ceară de soia organică. Acestea pot fi de diferite mărimi, modele și culori așezate în suporți de sticlă. O altă variantă sunt lumânările cu led sau ghirlandele de lumini cu led care pot transforma orice locație.

DESIGN FLORAL & ALTERNATIVE

Dacă optați pentru o nuntă eco, atunci propunerile de mai jos o să vă fie super utile.

Florile naturale

Aranjamentele din flori naturale sunt preferatele tuturor și nu există dubiu că florile naturale sunt pur și simplu superbe. Însă, realitatea este că florile tăiate nu sunt cea mai bună variantă atunci când vorbim despre protejarea mediului. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la a avea flori tăiate la nuntă ci să țineți cont de anumite aspecte.

Cea mai bună metodă de a reduce impactul asupra mediului este să optați pentru flori de sezon și pe cât posibil să fie cultivale local sau cel puțin în România. Sunt atât de multe flori superbe indiferent de sezon încât nu aveți cum să nu găsiți ceva care să vă reprezinte. De asemenea recomandarea noastră este să optați pentru designuri florale care nu necesită folosirea buretelui floral. De ce? Pentru că buretele floral “se obţine prin topirea maselor plastice sub forma unei spume poroase care la răcire se solidifică”. Deci nu este biodegradabil, reciclabil sau compostabil ci se descompune în micro particule de plastic care ajung în pânza freatică. Pentru că recomandarea este să fie folosit cu mănuși având în compoziție un material cancerigen – formaldehidă. Dacă designul evenimentului impune neapărat folosirea de bureți atunci să vă asigurați că floristul va folosi bureți florali biodegradabili – dar este bine de știut că și aceștia se descompun doar după un an, poate chiar mai mult.

Aranjamentele florale care pot fi realizate direct în apă sunt mai mult decât perfecte. Varietatea suporților este mare iar aranjamentele florale pot fi chiar inedite. Pentru a evita ca după eveniment florile să ajungă la gunoi le puteți oferi cadou invitaților sau să le donați după eveniment la aziluri de bătrâni și spitale. Iar florile care nu pot fi oferite cadou, precum cele de la decorul arcadei de ceremonie pot fi uscate și presate. Floristul poate să vă facă tablouri din florile presate care pot fi o super amintire de la nuntă atât pentru voi cât și cei dragi. Dacă designul floral ales nu permite ca acestea să fie oferite invitaților sau să fie presate este recomandat să întrebați floristul cum procedează cu ele după eveniment pentru ca impactul asupra mediului să fie cât mai mic.

Bineînțeles că există și alte alternative eco pentru aranjamentele centrale, precum:

Plante la ghiveci, Scuculente și Mușchiul
În loc de a folosi flori tăiate puteți opta pentru plante la ghiveci. De la flori precum orhideele sau copăcei bonsai și de ce nu plante aromate precum busuiocul, plantele la ghiveci sunt ideale, mai ales pentru o nunta eco. De asemenea pot fi oferite invitaților la plecare și cu siguranță vor fi super încântați.

Suculentele sunt unele dintre preferate pentru nunțile eco și nu numai. Pot fi folosite atât ca mărturii cât și în aranjamentele centrale. Sunt pur și simplu superbe și pot fi folosite în diferite tipuri de aranjamente. Pe lăngă faptul că sunt foarte estetice, în acelaşi timp, sunt și foarte rezistente. De asemenea paleta de culori este de-a dreptul superbă. Se găsesc în nuanțe de albastru, verde, roz, roşu, galben, alb și multe altele. Frunzele lor pot fi rotunde, ascuțite, în formă de bob, crețe sau țepoase.

Când este folosit așa cum trebuie, mușchiul poate fi un aranjament central foarte frumos și delicat. Poate fi folosit ca drum de masă sau la decoratul lumânărilor, a suporților pentru flori, etc. Când vine vorba de mușchiul de pământ, posibilitațile de decor sunt nelimitate.

Crengile

Realizarea aranjamentului central din crengi este una din variantele cele mai eco posibile. Crengile au un efect dramatic și feeric în același timp, cu cât sunt mai întortocheate cu atât mai bine. Pot fi folosite în combinație cu flori naturale, pene, ghirlande de lumini sau pot fi vopsite (vopsea pe bază de apă) în culorile preferate. Și aici posibilitățile sunt multe și indiferent de ce veți alege cu siguranță va fi de super efect.

Aranjamente cu tematică marină
Pe lângă multitudinea de modele, scoicile și stele de mare pot fi folosite atât în culorile lor naturale cât și vospite. Acestea pot fi folosite la realizarea aranjamentelor centrale, decorul intrării, de asemenea puteți opta ca buchetele, butonierele și coronițele să fie realizate din scoici și stele de mare. Variantele sunt foarte multe însă trebuie să aveți în vedere că mirosul acestora nu este tocmai unul plăcut. Pentru eliminarea mirosului sunt pași care trebuie urmați și este bine să discutați aceste aspecte înainte de eveniment cu designerul de eveniment.

Aranjamente centrale “mâncabile”

O persoană creativă cu siguranță o să realizeze niște aranjamente superbe și în același timp apetisante din fructe și legume. Acestea pot fi super colorate sau de ce nu monocromatice. Așezate pe mijlocul mesei în combinație cu lumănări și muschi de pămănt vor ieși din tiparele aranjamentelor de masă clasice.

Ceremoniile în aer liber

De preferat este ca prin designul ales pentru ceremonie să se pună în valoare frumusețea decorului natural, fie că ceremonie are loc la malul mării, pe lac, în pădure sau grădină. Decorul ar trebui să fie simplu, minimalist și să se evite folosirea aranjamentelor opulente.

ARTIFICII, LAMPIOANE, SPARKELS, BALOANE & CONFETTI

Artificiile sunt compuse din multe substanțe și compuși chimici care nu fac decât să afecteze mediul înconjurător, animalele și oamenii. Acestea conțin compuși de sulf și carbon, metale grele și gaze toxice (ozon, dioxid de sulf, monoxid de azot). Toate rămân în atmosferă și poluează aerul. Efectul tuturor acestor elemente toxice este dăunător pentru ecosisteme. Se pare că există și varianta de artificii “prietenoase cu mediul” însă în timpul documentării nu am găsit nici o firmă din România care să le folosească. În ceea ce privește artificiile de mână de tip Sparkles există varianta celor din bambus care sunt eco friendly și nu au au riscul de arsuri la fel de ridicat ca cele din metal.

Lamipoanele trebuie folosite doar cu respectarea regulilor de bază: să fie lansate de adulți care înțeleg normele de siguranță, să fie lansate afară, departe de oraș, păduri și orice alte zone pentru care pot reprezenta un pericol. Lampioanele se lansează numai dacă vremea permite, în nici un caz dacă bate vântul. Există două tipuri de lampioane: cele de o calitate îndoielnică care afectează grav mediul înconjurator. Sârma din care sunt realizate are nevoie de ani pentru a se descompune și de asemenea repezintă un real pericol pentru animalele. De aceea este important să optați pentru lampioane biodegradabile care nu utilizeazaă sârmă, ci o sfoară ignifugă.

Baloanele sunt deșeurile care omoară cele mai multe păsări marine, conform unui nou studiu. „Deși plasticele moi reprezentau doar 5% din deșeurile ingerate, acestea au fost responsabile pentru 40% din mortalități. Baloane sau fragmente de baloane au fost deșeurile marine cu cea mai mare probabilitate de a cauza mortalitate, și au omorât aproape una din cinci păsări marine care le-au ingerat.” – Lauren Roman.
Există baloane biodegradabile care sunt realizate 100% din latex, un material natural biodegradabil care provine de la seva copacilor ce cresc în climatele calde. Timpul de descompunere este ca cel al unei frunze de stajar care este de aproximatiuv 6 luni.

Confetti poate crea o atmosferă plină de veselie în timpul evenimentului, dar recomandarea este să folosiți confetti din hartie biodegradabila care dispare în contact cu apa.

CONCLUZIA

Nu există dubiu că în climatul actual PLANETA suferă. Încălzirea globală este reală, deși pentru foarte multă lume este mai ușor să nege decât să accepte adevărul care ne lovește din ce în ce mai des. Cel mai concret și recent eveniment este dezastrul care se petrece în Australia de câteva luni bune și nu pare să se termine curând. Așadar, orice schimbare din viața noastră, fie că este vorba de reciclarea sticlelor de plastic, renunțarea la carne, servirea cinei la lumina lumănărilor sau decizia de a avea o nuntă cu un impact cât mai mic asupra planetei contează. Revenind la subiectul principal al acestui articol – poate fi destul de copleșitor să planifici o nuntă ecolologică, sfatul nostru este nu să vă panicați și să faceți doar ceea ce puteți – simpul fapt că ați citit acest articol este de apeciat!

Dacă sunteți interesați să organizați o nuntă ecologică, ne-ar face mare plăcere să vă cunoaștem și să vă oferim mai multe informații și sugestii!

Echipa Nunta La Mare

The post Spune DA planetei sau cum să ai o nuntă ECO appeared first on WEDMAG.