Obiceiuri toxice care îți afectează pielea zi de zi

Distribuie articol

O piele sănătoasă, luminoasă și fină reprezintă cel mai frumos accesoriu pe care l-ai putea purta vreodată. Pentru a avea grijă în mod corect de pielea ta trebuie să urmezi câteva reguli simple pe care, cu siguranță, le aplici deja în rutina zilnică.

Printre acestea se numără curățarea tenului de două ori pe zi, exfolierea regulată, hidratarea, precum și aplicarea de protecție solară, deosebit de importantă mai ales în timpul verii când pielea este expusă prelungit la soare.

În funcție de vârstă și de anumite caracteristici ale pielii se pot adăuga alte mici trucuri precum tratamentele faciale sau cremele antirid. Și totuși, există câteva mici greșeli comise în mod repetat ce au repercusiuni pe care poți să le pierzi din vedere.

Nu îți speli fața înainte să mergi la culcare. Este normal, oboseala acumulată peste zi te poate face să omiți acest pas pentru a te bucura mai repede de un somn binemeritat. Atenție, însă, fața ta are nevoie de o curățare adecvată care te va scuti pe viitor de o posibilă acnee, inflamație sau de îmbătrânirea prematură a tenului. Resturile de machiaj, poluarea, praful, excesul de sebum îți afectează pielea constant, tocmai de aceea trebuie să fii constantă în procesul sau de curățare. Cu toate acestea, nu exagera cu spălarea. Mai ales daca ai un ten gras poți fi tentată să crezi că mai multă apă îndepărtează excesul. Efectul este invers: o piele deshidratată va produce mai mult sebum pentru a diminua din pierderi. Cu siguranță nu îți dorești coșuri sau pori înfundați. Păstrează un echilibru care să fie în avantajul tău.

Fumezi. Nicotina reduce circulația sangvină către pielea care nu mai primește suficient oxigen și nutrienți. Studii dermatologice au demonstrat faptul că tutunul și toate chimicalele pe care le conține dăunează producției de colagen și elastină. Rezultatul nu va întârzia să apară: o piele fragilă, ridată, lipsită de vitalitate, mai predispusă leziunilor. De asemenea, te poți aștepta ca, în timp, să observi riduri pronunțate (cunoscute și sub numele de „ridurile fumătorilor”) în jurul ochilor și buzelor. În această situație, vitaminele A și C ajută la diminuarea unor astfel de efecte secundare, însă există doar o singură soluție cu adevărat eficientă, anume renunțarea la viciu.

Bei prea multă cafea. Este aproape imposibil să ne imaginăm funcționând la un randament maxim fără a consuma poțiunea magică care ne trezește în fiecare dimineață și ne dă energie în momentele de oboseală. Adevărul este că prea multă cafea poate face ca pielea ta să arate mai îmbătrânită și mai lipsită de strălucire. Din fericire, nu există nicio conexiune între acnee și cafeina. Explicația științifică pentru apariția coșurilor este dată de faptul că un exces de cafea de-a lungul zilei sau cu puțin timp înainte de culcare îți va provoca insomnii. Lipsa de somn va stimula producția de sebum ceea ce îți poate înfunda ulterior porii. Secretul este moderația: nu mai mult de două, maximum trei cești de cafea pe zi (nu uita că apa este o alternativă mai mult decât potrivită și sănătoasă).

Faci dușuri îndelungate cu apă fierbinte. Nimic nu relaxează mușchii mai eficient și mai plăcut decât apa fierbinte, dar încearcă să nu le transformi în obișnuință. Dermatologii sunt de părere că temperatura ridicată a apei duce la o piele iritată și excesiv uscată prin îndepărtarea stratului exterior al epidermei. Totodată, căldura face ca uleiurile naturale ale pielii să se „înmoaie” asemenea untului care se topește atunci când este încălzit în tigaie. Adăugă și săpunul sau gelul de duș într-un asemenea amestec nefericit și vei îndepărta imediat „bariera” de ulei a pielii. Cu cât dușul este mai lung și mai fierbinte, cu atât mai rapid are loc acest proces. Dacă simți că te ustură pielea sau că aceasta s-a înroșit vizibil, vei știi că este momentul să pui punct și să aplici imediat un lapte de corp hidratant (dușul ideal nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute).

Folosești aceleași produse de îngrijire personală de-a lungul întregului an. Ar fi indicat ca odată cu schimbarea anotimpului să optezi pentru alternative care se potrivesc sezonului și nevoilor de moment ale pielii tale. Există o regulă universal valabilă după care te poți ghida și anume că produsele mai grase sunt potrivite pentru iarnă când aerul este rece și uscat. Cele cu o bază mai light sunt adecvate pentru vară (și primăvară) când pielea transpiră mult. Tu îți cunoști cel mai bine corpul. Dacă pielea este cu adevărat uscată și ai nevoie de un produs untos pentru a o hidrata în timpul iernii, atunci o cremă predominant pe baza pe apă și mai puțin pe grăsime este alternativa perfectă pentru vară. În schimb, dacă pielea ta are tendința de a fi grasă, poți utiliza creme în timpul iernii și loțiuni (care conțin și mai multă apă) în lunile mai calde.

O piele frumoasă și strălucitoare necesită un ritual de îngrijire pe care să îl respecți cu strictețe și un stil de viață sănătos. Bea multă apă și consumă fructe și legume. Somnul de frumusețe (opt ore este numărul magic recomandat de specialiști) joacă un rol vital și trebuie să fie sau să devină un obicei. Stresul poate provoca si el probleme, tocmai de aceea este indicat să faci exerciții fizice, să meditezi, să practici yoga, să alergi, orice te ajută să te destinzi și să îți recapeți echilibrul interior.

Text de Alexandra Trandafir

Foto: Shutterstock