15 lucruri pe care trebuie să le eviți când ești însărcinată

Distribuie articol

Testul de sarcină a ieșit pozitiv și începe o nouă viață pentru tine, cu multe necunoscute, cu multe emoții, cu multe responsabilități, dar și cu multe lucruri de care trebuie să te ferești. Iată ce trebuie să eviți când ești însărcinată, pentru a te proteja pe tine și micul suflet care va veni pe lume!

Nu mai ai voie să…! Și lista este lungă. Când ești însărcinată, grija pentru sănătatea sporește. Medicul de familie și medicul ginecolog te vor sfătui să te ferești de o mulțime de lucruri care îți pot afecta sănătatea și care pot afecta grav dezvoltarea bebelușului tău.

Multe lucruri sunt bine știute, altele mai puțin știute de graviduțe. Cert este că lista de lucruri pe care nu mai ai voie să le faci se tot lungește de la un semestru de sarcină la altul. Dar bucuria de a simți sufletul care crește la sânul tău le umbrește pe toate!

1. Evită să mai fumezi, activ sau pasiv

Dacă ești fumătoare, fă un efort și renunță la fumat de la primele grețuri de dimineață. Fumul de țigară conține sute de substanțe nocive pentru sănătatea ta și a copilului. Au fost realizate o mulțime de studii care arată că substanțele toxice din țigări afectează irigarea și buna oxigenare a placentei și a fătului. Bebelușii femeilor fumătoare sunt, în medie, cu 200 de grame mai puțin dezvoltați, și o mare parte dintre ei prezintă riscuri mai mari să se îmbolnăvească în copilărie de viroze, boli de plămâni, boli de piele și infecții alimentare.

2. Evită băuturile din alcool tare

Jumătate de pahar de vin roșu sau de bere slab alcoolizată nu face rău bebelușului. Dar consumul de alcool trebuie drastic redus atunci când ești însărcinată. Evită orice băutură cu alcool tare, oricât de mult ți-ar plăcea un cocktail relaxant. Iar dacă ai probleme de sănătate, evită alcoolul definitiv.

Alcoolul provoacă grave probleme bebelușului. Acesta nu se va dezvolta în mod sănătos, va fi subponderal, va suferi de diverse anomalii și disfuncții ale organelor interne și va avea o imunitate compromisă toată viața lui.

3. Evită medicamentele și suplimentele cu vitamine când ești însărcinată

Medicamentele, vitaminele, suplimentele cu fier sau calciu, orice altă formulă prin care îți poți îmbunătăți aportul de vitamine și minerale trebuie aprobate în primul rând de un medic competent. Nu lua nici măcar aspirină fără să te consulți cu medicul tău. Substanțele din medicamente și suplimente ajung foarte ușor din sângele mamei în sângele bebelușului. De aceea, ele trebuie folosite doar în situații excepționale, sub controlul strict al unui medic specialist.

4. Evită cafeaua, ceaiul verde și băuturile energizante

Consumul de cafea, ceai verde sau ceai negru, băuturi de tip cola sau băuturi energizante trebuie evitat cu orice preț. O doză mică de cofeină ne ajută în fiecare zi, dar când ești însărcinată, aceasta poate avea consecințe nebănuite.

Cofeina sporește senzația de arsură în piept și declanșează senzația de greață. Mai mult decât atât poate afecta ritmul cardiac, tensiunea arterială și poate provoca tahicardie.

5. Ocolește ceaiurile din plante

Oricât de bune ar fi gălbenelele, mușețelul, florile de tei sau alte plante medicinale, când ești însărcinată acestea trebuie evitate. Doar ceaiurile medicinale recomandate de medic pot fi consumate cu moderație. Multe plante conțin substanțe puternice care ajung în organismul fătului, iar consecințele nu pot fi prevăzute.

6. Evită lactatele nepasteurizate

Laptele pasteurizat sau înghețata și cremele de brânză făcute din lapte pasteurizat sunt cele mai sigure pentru o femeie însărcinată. Lactatele care nu au fost suficient fierte sau pasteurizate pot conține germeni periculoși precum Listeria sau Ecoli care vor afecta dezvoltarea bebelușului.

Listeria poate provoca avort spontan. Alte bacterii te pot îmbolnăvi de diverse infecții care sunt greu de tratat în timpul sarcinii, când nu ai voie să iei medicamente puternice.

7. Ocolește restaurantele și terasele

Ar fi bine să te abții cât mai mult să mănânci în oraș, pentru că nu știi cât de bine sunt spălate legumele, cât de proaspătă a fost carnea sau cât de curată este bucătăria și oamenii care lucrează în localul respectiv. Un microb banal pentru un om sănătos, poate declanșa un coșmar pentru o femeie însărcinată.

În plus, preparatele de tip fast food conțin prea multe grăsimi hidrogenate și sare care pot afecta dezvoltarea fătului.

8. Evită legumele și fructele nespălate

Oricât de îmbietoare ar fi piersicile bine coapte din pom sau roșiile dulci direct de pe vrej, nu mânca nicio legumă și niciun fruct fără să le speli foarte bine cu mai multe jeturi de apă. Legumele și fructele care ajung în piață trec prin diverse mâini, lădițe, mașini de transport și depozite unde înfloresc microbii și bacteriile.

Șobolanii și gândacii care pot ajunge pe diverse legume sau fructe din comerț reprezintă un pericol foarte mare pentru tine și pentru bebeluș. Trebuie să fii conștientă de faptul că întreaga industrie a comerțului cu alimente are o parte ascunsă și murdară.

9. Evită maioneza și ouăle cu zeamă

Consumul de ouă puțin fierte, așa numitele ouă cu zeamă sau consumul de maioneză făcută din gălbenușuri crude poate prezenta și el un pericol semnificativ. În multe ouă crude se găsește Salmonella care provoacă toxiinfecții alimentare.

10. Evită mezelurile crud-uscate

Salamurile crud-uscate sunt delicioase, ușor afumate, picante și sărate. Multe femei însărcinate pot avea tot felul de pofte pentru alimente sărate din cauza deficienței de săruri. Evită, însă, orice preparat din carne crudă, pentru că aceasta poate conține tot felul de paraziți și bacterii care provoacă boli grave.

11. Evită dulciurile concentrate și diminează consumul de zahăr

Se știe din ce în ce mai bine cât de toxic este zahărul pentru ficat, pentru inimă și pentru creier. Înlocuiește prăjiturile și zahărul cu fructe de bună calitate și cu fructoză sau cu miere. Încearcă să reduci cât poți de mult zahărul, deoarece acesta ajunge ușor în organismul fătului și poate afecta evoluția unor procese naturale precum dezvoltarea oaselor sau a organelor interne.  

12. Ocolește animalele de companie

Oricât de frumoși ar fi câinii prietenilor tăi, când ești însărcinată este bine să eviți să îi mângâi. Câinii ies în parcuri, iau contact cu alte animale, pot aduce acasă tot felul de paraziți. Toxocara, spre exemplu, este un parazit care poate trece prin mucoasa gastrică și se stabilește în ficat, în inimă sau chiar în creier. Sunt paraziți periculoși pentru care trebuie să faci tratamente foarte dure în timpul sarcinii și care vor afecta bebelușul provocând anomalii și disfuncții grave. Toxoplasmoza transmisă fătului provoacă leziuni ale creierului și ochilor, orbire și disfuncții intelectuale.

13. Evită conservele de pește și peștele oceanic

două bucăți de somon

Când ești însărcinată, un păstrăv autohton, proaspăt adus de la păstrăvărie și pregătit bine pe grătar este un deliciu. Dar, oricât de poftă ți-ar fi de pește, ar fi bine să eviți conservele și peștele din import, peștele oceanic care poate conține cantități mari de mercur. Acest metal se acumulează și în organismul tău, dar și în organismul bebelușului, declanșând probleme grave de sănătate și probleme neurologice în timp.

14. Evită lentilele de contact

Este posibil să ai mici probleme de vedere când ești însărcinată. Multe femei însărcinate se plâng că au vederea ușor încețoșată. Dar acest lucru nu înseamnă că ai nevoie de ochelari sau de lentile de contact. Consultă un oftalmolog pentru că, de cele mai multe ori, vederea încețoșată își revine imediat după naștere.

15. Evită sauna și băile fierbinți

Oricât de îmbietoare ți-ar părea apele termale fierbinți, un duș foarte cald sau o saună, acestea nu sunt recomandate când ești însărcinată. Creșterea bruscă a temperaturii corpului poate declanșa anumite reacții în organismul în plină formare al fătului și poate provoca anomalii congenitale.