15 semne care indică apariția demenței. Cum se manifestă tulburările provocate de boală

Distribuie articol

Demența este un termen folosit pentru a descrie un grup de simptome care afectează memoria, gândirea și abilitățile sociale suficient de grav pentru a interfera cu viața de zi cu zi. În sine, nu este o boală specifică, dar mai multe boli pot conduce la apariția demenței.

Deși demența implică în general pierderea memoriei, aceasta din urmă are cauze diferite. A avea pierderi de memorie nu înseamnă că aveți demență, chiar dacă acesta este adesea unul dintre semnele timpurii ale afecțiunii.

Semne care indică apariția demenței

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței progresive la adulții în vârstă, dar există o serie de alte cauze ale demenței. În funcție de cauză, unele simptome de demență pot fi reversibile, scrie Mayo Clinic.

Simptomele demenței variază în funcție de cauză, dar semnele și simptomele comune includ:

  • Pierderea memoriei, care este de obicei observată de altcineva
  • Dificultate de a comunica sau de a găsi cuvinte
  • Dificultate cu abilitățile vizuale și spațiale, cum ar fi pierderea în timpul conducerii
  • Dificultate de raționament sau de rezolvare a problemelor
  • Dificultate în gestionarea sarcinilor complexe
  • Dificultate în planificare și organizare
  • Dificultate în coordonarea și funcțiile motorii
  • Confuzie și dezorientare
  • Schimbări psihologice
  • Modificări de personalitate
  • Depresie
  • Anxietate
  • Paranoia
  • Agitaţie
  • Halucinații

Consultați un medic dacă dumneavoastră sau o persoană iubită aveți probleme de memorie sau alte simptome de demență. Unele afecțiuni medicale tratabile pot provoca simptome de demență, așa că este important să se determine cauza.

Cauzele principale care conduc la apariția demenței

Demența este cauzată de deteriorarea sau pierderea celulelor nervoase și a conexiunilor lor din creier. În funcție de zona creierului care este afectată, demența poate afecta oamenii în mod diferit și poate provoca simptome diferite.

Demența sunt adesea grupate în funcție de ceea ce au în comun, cum ar fi proteinele sau proteinele depuse în creier sau partea din creier care este afectată. Unele boli arată ca demența, cum ar fi cele cauzate de o reacție la medicamente sau de deficiențe de vitamine și s-ar putea îmbunătăți cu tratament.

Tipurile de demențe care progresează și nu sunt reversibile includ:

  • Boala Alzheimer. Aceasta este cea mai frecventă cauză a demenței.

Deși nu sunt cunoscute toate cauzele bolii Alzheimer, experții știu că un mic procent este legat de mutațiile a trei gene, care pot fi transmise de la părinte la copil. În timp ce mai multe gene sunt probabil implicate în boala Alzheimer, o genă importantă care crește riscul este apolipoproteina E4 (APOE).

Pacienții cu boala Alzheimer au plăci și încurcături în creier. Plăcile sunt aglomerări ale unei proteine ​​numite beta-amiloid, iar încurcăturile sunt încurcături fibroase formate din proteina tau. Se crede că aceste aglomerări dăunează neuronilor sănătoși și fibrelor care îi conectează.

  • Demența vasculară. Acest tip de demență este cauzat de deteriorarea vaselor care furnizează sânge la creier. Problemele vaselor de sânge pot provoca accidente vasculare cerebrale sau pot afecta creierul în alte moduri, cum ar fi prin deteriorarea fibrelor din substanța albă a creierului.

Cele mai frecvente semne ale demenței vasculare includ dificultăți în rezolvarea problemelor, încetinirea gândirii și pierderea concentrării și a organizării. Acestea tind să fie mai vizibile decât pierderea memoriei.

  • Demența cu corp Lewy. Corpii Lewy sunt aglomerări anormale de proteine, asemănătoare unui balon, care au fost găsite în creierul persoanelor cu demență cu corp Lewy, boala Alzheimer și boala Parkinson. Acesta este unul dintre cele mai comune tipuri de demență progresivă.

Semnele și simptomele obișnuite includ îndeplinirea viselor cuiva în somn, vedea lucruri care nu există (halucinații vizuale) și probleme cu concentrarea și atenția. Alte semne includ mișcare necoordonată sau lentă, tremor și rigiditate (parkinsonism).

  • Dementa fronto-temporala. Acesta este un grup de boli caracterizate prin descompunerea celulelor nervoase și a conexiunilor lor în lobii frontali și temporali ai creierului. Acestea sunt domeniile în general asociate cu personalitatea, comportamentul și limbajul. Simptomele comune afectează comportamentul, personalitatea, gândirea, judecata, limbajul și mișcarea.
  • Demență mixtă. Studiile de autopsie ale creierului persoanelor de 80 de ani și peste care sufereau de demență indică faptul că mulți au avut o combinație de mai multe cauze, cum ar fi boala Alzheimer, demența vasculară și demența cu corp Lewy. Sunt în curs de desfășurare studii pentru a determina modul în care demența mixtă afectează simptomele și tratamentele.

Alte tulburări legate de demență

Boala Huntington. Cauzată de o mutație genetică, această boală determină pierderea anumitor celule nervoase din creier și măduva spinării. Semnele și simptomele, inclusiv un declin sever al abilităților de gândire (cognitive), apar de obicei în jurul vârstei de 30 sau 40 de ani.

Citește și: Cercetătorii, aproape de găsirea unui tratament pentru Alzheimer și demență

  • Leziuni cerebrale traumatice (TBI). Această afecțiune este cel mai adesea cauzată de traumatisme craniene repetitive. Boxerii, jucătorii de fotbal sau soldații pot dezvolta TBI .

În funcție de partea creierului care este rănită, această afecțiune poate provoca semne și simptome de demență, cum ar fi depresia, explozivitatea, pierderea memoriei și tulburările de vorbire. TBI poate provoca, de asemenea, parkinsonism. Simptomele s-ar putea să nu apară decât după ani de la traumă.

  • Boala Creutzfeldt-Jakob. Această tulburare rară a creierului apare de obicei la persoane fără factori de risc cunoscuți. Această afecțiune s-ar putea datora depozitelor de proteine ​​infecțioase numite prioni. Semnele și simptomele acestei afecțiuni fatale apar de obicei după vârsta de 60 de ani.
  • Boala Creutzfeldt-Jakob de obicei nu are o cauză cunoscută, dar poate fi moștenită. Poate fi, de asemenea, cauzată de expunerea la țesutul bolnav al creierului sau al sistemului nervos, cum ar fi un transplant de cornee.
  • Boala Parkinson. Mulți oameni cu boala Parkinson dezvoltă în cele din urmă simptome de demență (demența bolii Parkinson).
    Condiții asemănătoare demenței care pot fi inversate

Cum putem preveni apariția demenței

Nu există o modalitate sigură de a preveni demența, dar există pași pe care îi puteți lua care ar putea ajuta. Sunt necesare mai multe cercetări, dar ar putea fi benefic să faceți următoarele:

  • Ține-ți mintea activă! Activitățile de stimulare mentală, cum ar fi cititul, rezolvarea puzzle-urilor și jocurile de cuvinte și antrenamentul memoriei pot întârzia apariția demenței și scădea efectele acesteia.
  • Fii activ fizic și social. Activitatea fizică și interacțiunea socială pot întârzia apariția demenței și pot reduce simptomele acesteia. Țintește-te pentru 150 de minute de exerciții pe săptămână.
  • Renunță la fumat. Unele studii au arătat că fumatul la vârsta mijlocie și mai departe poate crește riscul de demență și afecțiuni ale vaselor de sânge. Renunțarea la fumat vă poate reduce riscul și vă va îmbunătăți sănătatea.
  • Obțineți suficiente vitamine. Unele cercetări sugerează că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D în sânge au mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer și alte forme de demență. Puteți obține vitamina D prin anumite alimente, suplimente și expunerea la soare.Este nevoie de mai multe studii înainte de a se recomanda o creștere a aportului de vitamina D pentru prevenirea demenței, dar este o idee bună să vă asigurați că obțineți o cantitate adecvată de vitamina D. Ar putea ajuta, de asemenea, să luați zilnic o vitamină din complexul B și vitamina C.
  • Gestionați factorii de risc cardiovascular. Tratează hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul. Slăbește dacă ești supraponderal.Hipertensiunea arterială poate duce la un risc mai mare de apariție a unor tipuri de demență. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă tratarea hipertensiunii arteriale poate reduce riscul de demență.
  • Tratați condițiile de sănătate. Consultați-vă medicul pentru tratament pentru depresie sau anxietate.
  • Menține o dietă sănătoasă. O dietă precum dieta mediteraneană – bogată în fructe, legume, cereale integrale și acizi grași omega-3, care se găsesc în mod obișnuit în anumiți pești și nuci – ar putea promova sănătatea și scădea riscul de a dezvolta demență. Acest tip de dietă îmbunătățește, de asemenea, sănătatea cardiovasculară, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de demență.
  • Un somn de bună calitate. Practicați o igienă bună a somnului și discutați cu medicul dumneavoastră dacă sforăiți puternic sau aveți perioade în care vă opriți să respirați sau găfați în timpul somnului.
  • Tratează problemele de auz. Persoanele cu deficiență de auz au șanse mai mari de a dezvolta declin cognitiv. Tratamentul precoce al pierderii auzului, cum ar fi utilizarea de aparate auditive, ar putea ajuta la scăderea riscului.

Sursă foto: Shutterstock