4 greșeli care duc la îmbătrânirea prematură a coloanei vertebrale

Distribuie articol

Durerile de spate sunt tot mai frecvente, astăzi, în rândul tinerilor. Boli ale coloanei vertebrale care apăreau, în trecut, abia la vârsta a doua, sunt tot mai des întâlnite la persoane tinere. Acest lucru se întâmplă din cauza unor greșeli pe care mulți dintre noi le facem fără să știm că ne îmbătrânesc prematur coloana.

1. Suntem sedentari

Sedentarismul este sursa multor probleme ale omului modern, inclusiv a durerilor de spate. Coloana vertebrală este mai mult solicitată dacă mușchii care trebuie să o susțină nu sunt bine antrenați. Este vorba despre mușchii trunchiului – abdomen, spate. Aceștia sunt foarte rar solicitați în cursul activităților zilnice, deci dacă vrem să fie puternici, trebuie să facem exerciții specifice.

Când mușchii spatelui și ai abdomenului sunt slabi, coloana vertebrală suportă mai multă presiune în cursul activităților zilnice.

2. Nu ne controlăm greutatea

Sedentarismul și kilogramele în plus merg mână în mână. Atunci când greutatea scapă de sub control, coloana vertebrală trebuie să suporte o greutate mai mare. Când apare și burta proeminentă, coloana se curbează mai mult în partea de jos, ceea ce pune presiune pe discurile intervertebrale.

3. Nu știm să ne alegem pantofii

Alegem pantofii după aspect, și nu după confortul pe care ni-l oferă, iar asta ne afectează, în timp, coloana vertebrală. Pantofii pe care îi purtăm, mai ales atunci când mergem mult pe jos, trebuie să susțină perfect bolta plantară, iar zona de la călcâi trebuie să se potrivească bine – să nu fie nici prea largă, nici prea strâmtă. Atunci când pantofii nu se potrivesc în zona călcâiului, apare fie suprapronația, fie supinația, adică piciorul se rotește prea mult către interior sau către exterior, atunci când călcăm. Aceste rotiri afectează glezna, genunchiul și coloana vertebrală.

4. Nu stăm corect pe scaun

Atunci când stăm jos, coloana vertebrală, în special vertebrele inferioare, suportă o presiune de trei ori mai mare decât atunci când stăm în picioare. Cei mai mulți dintre noi tind să stea ”cocoșați”, poziție care solicită și mai mult coloana.

Pentru ca ea să fie protejată, poziția pe scaun trebuie să fie întotdeauna corectă, lucru care este mult mai ușor atunci când mușchii trunchiului sunt bine antrenați (vezi punctul 1).