O vorbă înțeleaptă spune că suntem ceea ce mâncăm. Cu atât mai mult trebuie să fim atenți la sănătatea danturii! Încearcă să îți compui în fiecare zi un meniu cu alimente sănătoase pentru dinți și pentru întregul organism. Află care sunt cele mai bune alimente pentru dinți și ce beneficii au!
O dantură sănătoasă, pe care o îngrijești în mod corect, necesită deopotrivă pastă de dinți și ață dentară, dar și alimente sănătoase pentru dinți. Oricât de puternici și frumoși sunt dinții tăi la tinerețe, trebuie să ai grijă de ei pe parcursul anilor, să eviți alimentele și băuturile care pot cauza carii, să alegi alimente sănătoase pentru dinți și să previi boli urâte precum paradontoza și inflamațiile gingiilor.
Când bei și mănânci alimente pline de amidon și zahăr, nu îți hrănești doar pofta de dulce, hrănești o mulțime de bacterii și germeni patogeni care atacă dantura și care provoacă boli ale gingiilor și carii. Așa numita placă bacteriană nu este doar o ”sperietoare” a medicilor dentiști. Placa este o peliculă subțire, invizibilă, dar lipicioasă de bacterii, grăsimi și glucide care acoperă toată suprafața dinților.
Când zaharurile sau amidonul din alimente intră în contact cu placa bacteriană se formează acizi care atacă smalțul dinților. Atacurile repetate pot descompune smalțul dur de pe suprafața dinților. Acest lucru duce la carii dentare. Bacteriile din placă declanșează, de asemenea, un răspuns inflamator. Acest lucru provoacă îmbolnăvirea gingiilor, a oaselor și a altor structuri de susținere ale dinților.
Multe alimente favorizează cariile dentare, dar sunt și multe alimente sănătoase pentru dinți care ajută la combaterea acumulării de placă bacteriană.
Alimente sănătoase pentru dinți
Cu toții știm că brânza fermentată, mai bine zis telemeaua noastră tradițională, este un aliment foarte bun pentru dantură, datorită aportului mare de calciu, dar și datorită enzimelor care combat placa bacteriană.
Cele mai bune alimente sănătoase pentru dinți ar trebui să facă parte din meniul tău zilnic, iar rolul lor nu este benefic doar pentru dantură, ci pentru întregul organism și pentru imunitatea ta. Iată și rolul specific pe care îl au anumite vitamine și minerale pentru dinți și gingii și pentru sănătatea orală în general.
Vitamina C susține țesuturile conjunctive ale gingiilor, albește dinții și stimulează absorbția mai rapidă a calciului,
Vitamina D este importantă pentru mineralizarea dinților și combaterea inflamației și a cariilor.
Vitamina A ajută la producția de salivă, care ajută la curățarea bacteriilor și a resturilor alimentare de pe dinți.
Calciul ajută la construirea oaselor și dinților puternici.
Fosforul ajută la absorbția calciului și la reconstruirea smalțului dinților.
Antioxidanții, cum ar fi polifenolii, ajută la neutralizarea radicalilor liberi din gură și la repararea daunelor.
Legume și fructe proaspete, bogate în fibre
Alimentele bogate în fibre, și anume legumele și fructele, ajută la menținerea dinților și gingiilor curate, spune Asociația Dentară Americană (ADA), deoarece stimulează producerea de salivă. Pe periuța și pasta de dinți, fibrele acționează ca un periaj foarte fin și curăță chiar și în spațiile interdentale, acolo unde periuțele obișnuite nu ajung de obicei. Iar spațiile interdentale, adică acele supraefețele ale dinților care stau lipite unele de altele, sunt greu de curățat și sunt adesea locuri sensibile unde apar primele carii. Fibrele din legume curăță și aceste spații, stimulează saliva și aceasta reduce activitatea acizilor și enzimelor care atacă smalțul dinților.
Consumă cât mai des salate din legume proaspete, precum și fructe la o jumătate de oră după masă, mai ales dacă nu ai cum să te speli pe dinți. Fructe precum merele, prunele, perele, gutuile, piersicile, caisele, portocalele și pomelo sunt excelente pentru dantură. Fibrele lor ajută la curățarea dinților, iar vitamina C din aceste fructe contribuie la o mai bună absorbție a calciului și a celorlalte minerale necesare danturii.
Din rândul legumelor, cele mai bune pentru dinți sunt varza, morcovii, țelina și ceapa, legume care pot fi consumate atât crude, cât și preparate termic, în combinații sănătoase.
Laptele, brânza, iaurturile
Iaurturile naturale, fără adaos de zahăr, brânzeturile fermentate precum și laptele, mai ales laptele de capră, reprezintă o altă grupă de alimente sănătoase pentru dinți din care trebuie să consumi măcar o porție în fiecare zi. Calciul și fosfații din lactate ajută la rezistența dinților și favorizează refacerea smalțului. Iar brânza, datorită aromelor și enzimelor ei naturale, stimulează producerea de salivă care curăță dantura și combate placa bacteriană.
Cafeaua naturală și ceaiul verde
Aceste băuturi conțin polifenoli care interacționează cu bacteriile din gură, pe multe dintre ele le distrug sau le diminuează. Iar acest lucru împiedică bacteriile să se înmulțească și să producă acizi care atacă dinții.
Ține cont, însă, de faptul că ceaiul verde și cafeaua trebuie consumate de preferat fără zahăr, fără frișcă sau înghețată. Poți adăuga puțin lapte, pentru a îndulci aceste băuturi care sunt amărui. Dar cafeaua cea mai sănătoasă este cafeaua făcută din boabe proaspăt râșnite, fără adaos de zahăr.
Ciocolata neagră
S-ar putea să fii surprinsă să găsești ciocolata pe această listă cu alimentele sănătoase pentru dinți. Dar ciocolata neagră conține mai multe fibre din boabele de cacao care ajută la combaterea bacteriilor, precum și polifenoli și acizi benefici care curăță gingiile și ajută la întărirea smalțului dinților.
Migdalele
Aceste nuci sunt pline de proteine și calciu, precum și alte săruri minerale care ajută rezistența dinților în timp. În plus, migdalele au fibre tari care pur și simplu ”răzuiesc” suprafața dinților și curăță foarte bine depunerile de glucide și grăsimi în care se dezvoltă bacterii.
Usturoiul
Poate că usturoiul nu pare cel mai potrivit aliment pentru sănătatea orală, deoarece provoacă un iz neplăcut al respirației, după ce îl mănânci. Dar usturoiul conține alicină, un compus specific usturoiului și legumelor înrudite precum ceapa, șalota sau ceapa verde. Alicina are proprietăți puternice antiinflamatoare și antibacteriene și distruge o bună parte din bacteriile nocive care se adună pe suprafața dinților.
Carnea de pește gras
Peștele gras și sănătos precum somonul, crapul sau știuca conține un procent important de vitamina D, calciu și acizi grași Omega 3 care ajută la fixarea calciului în oase și în dinți și favorizează o bună sănătate a gingiilor.
Căpșunele
În mod suprinzător, căpșunele au un dar special pentru dantura ta frumoasă. Ele conțin acid malic, un compus natural care albește dinții. Câtă vreme găsești căpșune proaspete la piață, cumpără aceste fructe și încearcă să le consumi cel puțin de trei ori pe săptămână pentru un efect benefic asupra danturii. În plus, căpșunele sunt foarte bogate în vitamina C și enzime care combat inflamațiile gingiilor.
Spanacul
Orice legumă cu frunze verzi, de fapt, este bună pentru sănătatea ta și mai ales pentru dinți. Deși este bine cunoscut pentru concentrația mare de fier, spanacul conține și un procent semnificativ de calciu care ajută la refacerea smalțului. Frunzele mici și fragede de spanac pot fi consumate ca atare în salatele de primăvară, dar și spanacul fiert este la fel de bun pentru dantură.
Carnea de pui
Carnea albă de pasăre, carnea mai puțin grasă, este o sursă excelentă de proteine și minerale și intră și ea în lista de alimente sănătoase pentru dinți. Carnea de pui este o sursă foarte bună de fosfor care previne deteriorarea smalțului. Fără fosfor, oricâte alimente bogate în calciu ai consuma, dinții tăi nu ar mai fi protejați și ar începe să se deterioreze, să apară carii și să piardă smalț.
Bea apă în mod constant
Apa, această băutură modestă, este subestimată! O înlocuim adesea cu sucuri naturale din fructe, cu smoothie, cu supe și ceaiuri, dar uităm că apa este esența vieții și că ea trebuie să fie în capul listei de băuturi sănătoase. Bea apă în mod constant și frecvent în cursul zilei.
Chiar dacă te speli bine pe dinți după masă, de-a lungul zilei tot se mai adună bacterii pe suprafața dinților. Dar apa stimulează saliva și împiedică formarea plăcii bacteriene. Sucurile naturale din fructe conțin foarte multe fibre și vitamine, dar conțin și zaharuri care stimulează înmulțirea bacteriilor. Este mult mai sănătos să mănânci câteva fructe proaspete pe zi și să bei apă, pentru a curăța bine dantura și pentru a menține un Ph ideal în cavitatea bucală. Iar apa este esențială pentru o bună hidratare și pentru toate procesele vitale ale organismului.
Folosește guma de mestecat fără zahăr
Guma nu poate fi considerată un aliment, dar este un ajutor pentru sănătatea danturii, atâta vreme cât nu o folosești în exces. Mestecă gumă fără zahăr la o jumătate de oră după masă, după ce saliva a descompus substanțele organice. Guma va curăța suprafața dinților și mai ales suprafața măselelor, acolo unde tu ajungi mai greu cu peria de dinți.
Pe de altă parte, guma stimulează salivația pentru a continua acțiunea împotriva plăcii bacteriene. Ai grijă, totuși, să nu mesteci gumă mai mult de 15 – 20 de minute și să nu devină un obicei fecvent!
Folosește ața dentară
Ori de câte ori ne spălăm pe dinți, trebuie să știm că o periuță obișnuită nu curăță spațiile interdentare, unde rămân o mulțime de bacterii și microbi. Este important să folosești o dată sau de două ori pe zi ața dentară și să cureți bine spațiile dintre dinți. Poți utiliza inclusiv micile periuțe interdentare, dar cu maximă atenție să nu zgârii gingiile cu vârful lor ascuțit!
foto: Shutterstock