Beatrice Mahler, despre cum arată valul cinci al pandemiei din spitale: „În această perioadă secția a avut paturile ocupate la capacitate maximă”

Distribuie articol

Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta” din București, a spus pentru B1 TV că situația din spitale în ceea ce privește pandemia de COVID-19 s-a schimbat în ultimele zile.

Deși în urmă cu două săptămâni se observa o scădere a numărului de pacienți cu COVID-19 care aveau nevoie de internare, lucrurile s-au schimbat în ultimele câteva zile, potrivit medicului pneumolog Beatrice Mahler.

„Este important să avem această supraveghere a cazurilor severe, care, practic, afectează viața pacienților care sunt infectați cu această tulpină”, a spus ea, citată de Libertatea. „Ce pot să spun, este că, la nivelul Institutului Marius Nasta, deși în urmă cu două săptămâni observam o scădere a numărului de pacienți care necesitau internare, lucrurile s-au schimbat în ultima săptămână”.

Medicul a mai spus că speră ca acest lucru să fie „doar un moment peste care vom trece”. Beatrice Mahler a adăugat: „În această perioadă secția a avut paturile ocupate la capacitate maximă și numărul de pacienți a fost mare și în secția de Terapie Intensivă. E adevarat, e profilul specific pacientului infectat cu Omicron, adică o persoană vârstnică, o persoana cu multiple comorbidități, dar fiecare viață contează și de aceea supravegherea acestor persoane, care au nevoie de internare și atenția noastră către ei, trebuie sa fie menținută”.

Citește și: Alexandru Rafila: „Nu ne punem problema unui val șase în acest moment”. Ce se întâmplă cu restricțile

Citește și: Șeful Moderna crede că ne apropiem de finalul pandemiei: „Acesta este un scenariu rezonabil”

Citește și: COVID-19 în România: Care va fi prima restricție ridicată

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: „Putem spune că acesta este anul în care se va încheia pandemia COVID”

Pacienții internați au forme severe ale bolii, dar Mahler menționează că formele de boală au „impact pe funcția pulmonară mai scăzut decât în perioada de afectare cu varianta Delta”.

Totodată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că nu pot fi încă relaxate restricțiile, pentru că numărul de pacienți internați la ATI este în continuare stabil. „Vom putea vorbi despre ridicarea restricțiilor când vom avea o scădere accelerată a numărului de cazuri din ATI”, a spus el într-o conferință de presă.

Cu toate astea, Rafila a spus și că numărul de cazuri este în descreștere și că nu se pune problema unui val șase în prezent. „Nu ne punem problema unui val șase în acest moment”, a afirmat el. „E vorba de imunitatea obținută la nivel populațional fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare”.

Foto – 123rf.com