Care este impactul vaccinurilor împotriva COVID-19 asupra femeilor gravide și a bebelușilor

Distribuie articol

Primele date ale unui studiu publicat în New England Journal of Medicine a arătat că vaccinurile împotrieva COVID-19 de la Pfizer și Moderna sunt sigure pentru femeile gravide și bebelușii lor.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA. 3.958 de gravide vaccinate în perioada 14 decembrie 2020 – 28 februarie 2021 au raportat date utilizate în studiu, iar dintre acestea 86,1% și-au dus sarcina până la capăt, în timp ce 13,9% au pierdut sarcina.

Femeile însărcinate au raportat dureri la locul injectării mai mult decât femeile care nu sunt însărcinate, dar au fost mai puțin predispuse la alte efecte secundare, cum ar fi cefaleea, frisoanele și febra.

Citește și: Când vor publica Smiley și Gina Pistol imagini cu chipul fiicei lor

O femeie refuză să-și radă mustața și să se penseze. Care este motivul

Un cântăreț american a dezvăluit că este femeie transgender

Barby Kelly, fosta componentă a trupei The Kelly Family, a murit la 45 de ani

Care este impactul vaccinurilor împotriva COVID-19 asupra femeilor gravide și a bebelușilor

9,4% dintre gravide au prezentat nașteri premature și 3,2% au avut copii care erau subponderali, dar în general, aproximativ 10% dintre nou-născuții din SUA se nasc prematur. În cazul sarcinilor duse până la capăt de gravidele vaccinate împotriva COVID-19, nu a murit niciun copil, nici la naștere, nici după.

Folosind un alt sistem de monitorizare, experții au observat că cel mai frecvent eveniment negativ legat de sarcină a fost avortul spontan – 46 de cazuri din 221. Însă acest lucru nu a adus îngrijorare, dat fiind faptul că pierderea spontană a sarcinii este destul de frecventă în rândul gravidelor.

„Datele din registru sunt preliminare, provin dintr-un eșantion mic și descriu în cea mai mare parte rezultatele neonatale ale vaccinării în trimestrul trei. Constatările se pot modifica, pe măsură ce sunt raportate rezultate suplimentare și eșantionul se mărește, făcând posibilă detectarea efectelor rare”, au transmis autorii studiului, potrivit Libertatea.ro.

Sursă foto: Shutterstock.com