Care sunt băuturile pe care ar trebui să le eviți pe timpul verii. Îți pun în pericol sănătatea

Distribuie articol

În timp ce căldura pare să nu se mai termine, iar temperaturile depășesc cu mult 30 de grade, oamenii încearcă să se răcorească cu băuturi reci. Însă, știai că unele din aceste băuturi îndrăgite pe timpul verii ar putea dăuna sănătății tale dacă sunt consumate în exces? Iată care sunt cele mai rele băuturi ce trebuie evitate în sezonul cald.

Băuturi ce ar trebui evitate pe timpul verii

Având în vedere că aportul de zahăr crește de obicei în timpul verii, experții de fitness de la Live Football Tickets au făcut echipă cu Donna Callander, antrenor personal calificat pentru a alcătui o listă cu băuturile care, consume pe timpul verii, pot dăuna sănătății.

Deși căldura te poate împinge să deschizi frigiderul și să scoți cea mai rece băutură pentru a te răcori, trebuie să ai în vedere că aceasta ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine.

Iată care sunt cele 7 băuturi pe care nu ar trebui să le consumi vara, iar dacă o faci, să fie cu măsură.

Băuturi energizante

Încărcate cu stimulente cum ar fi cofeina și taurina, aceste poțiuni gazoase îți pot da puțină energie pe moment dar îți pot crește și ritmul cardiac și tensiunea arterială. În exces, efectul diuretic al cofeinei poate duce la deshidratare, lăsându-te amețit și mai însetat.

Dacă combini băuturile energizante cu alcool, pericolul este de două ori mai mare întrucât ambele sunt diuretice, crescând riscul de deshidratare.

O băutură energizantă de 473 ml este echivalentul a două cești de cafea, iar gustul său dulce îl face ușor de consumat în exces, provocând probleme precum ritmul anormal al inimii, convulsii și schimbări de dispoziție.

Citește și: Mihaela Bilic, despre alimentul care face minuni pentru siluetă: „Elimină inflamația din organism și intensifica arderile”

Citește și: Ingredientul care îți modifică starea de bine. Consumul lui poate duce la anxietate și depresie

Cocktailuri dulci

Cocktailurile dulci precum Margarita sau Daquiri pot fi înșelător de răcoritoare, însă sunt adesea încărcate de zahăr. O Margarita clasică poate reprezenta peste 70% din aportul zilnic de zahăr, în timp ce o Piña Colada, cu romul său, laptele de cocos și crema de nucă de cocos, este bogată în grăsimi saturate.

Fiecare băutură alcoolică consumată poate face corpul să piardă de până la patru ori mai mult lichid. Obișnuiește-te să bei un pahar de apă pentru fiecare cocktail sau între băuturi alcoolice, întrucât aceasta te menține cu adevărat hidratat.

„Corpul tău este alcătuit în principal din apă, așa că menținerea hidratată este esențială, mai ales cu transpirația suplimentară care are loc vara. Este important să fii atent la caloriile, zaharurile și sărurile ascunse din ceea ce consumi”, a afirmat Donna Callander, antrenor personal calificat.

Citește și: Care sunt alimentele ce ar putea contribui la apariția cancerului în rândul persoanelor de sub 50 de ani. Avertismentul oncologilor

Citește și: De ce este periculos să mâncăm castraveții cu tot cu coajă. Avertismentul oamenilor de știință. „Nu e suficient să îi spălăm!”

Bubble tea

În timp ce tot mai multe magazine de Bubble tea iau cu asalt orașele din România, această băutură la modă are dezavantaje semnificative pentru sănătate dacă este consumată în exces.

Combinația de ceai îndulcit, lapte și perle de tapioca crește numărul de calorii, cu conținutul de zahăr echivalent de obicei cu 7 până la 12 lingurițe de zahăr.

Fabricate din amidon de manioc cu valoare nutritivă scăzută, perlele de tapioca, deși sunt distractive de mestecat, pot provoca, de asemenea, probleme gastro-intestinale precum balonare, gaze și constipație.

În plus, utilizarea aromelor artificiale, a coloranților și a conservanților în unele Bubble tea-uri, poate duce la diferite efecte negative asupra sănătății, inclusiv reacții alergice și probleme wintestinale.

Limonadă

Limonada este băutura preferată a tuturor oamenilor pe timpul verii, însă nu mulți știu că aceasta vă poate strica ziua. Acest amestec de zahăr și aciditate nu numai că provoacă creșteri nedorite ale nivelului de zahăr din sânge, dar poate fi și dur pentru dinții tăi, oferind un teren propice pentru bacteriile care erodează smalțul dinților și duce la carii.

Deoarece sunt adesea necesare cantități mari de zahăr pentru a echilibra aciditatea lămâilor, limonada ajunge să fie mai mult un tratament îndulcit cu zahăr decât un stimulent pentru sănătate.

Limonada cumpărată din magazin conține de obicei doar aproximativ 15% suc de lămâie, iar în rest este apă și zahăr.

Cafea rece / Frappuccino

Cafeaua rece și frappuccino-ul ar putea suna ca băutura perfectă care stimulează energia în timpul verii, dar pot fi adevărate bombe de zahăr. Adesea încărcat cu frișcă, siropuri și lapte gras, consumul prea multor astfel de băuturi poate contribui la creșterea în greutate și la problemele de sănătate asociate, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2.

Adulții ar trebui să consume maximum 30 g de zahăr pe zi, în timp ce un frapuccino cu caramel cu lapte semi-degresat conține 48,5 g de zahăr.

Smoothie

În timp ce smoothie-urile pot include o varietate de fructe, legume și ingrediente bogate în nutrienți, consumul excesiv îți poate sabota obiectivele de sănătate. Spre deosebire de fructele întregi, care sunt bogate în fibre și mai lent de digerat, prin stoarcere, fructele își descompun pereții celulari și eliberează zaharuri naturale sub formă de zaharuri libere care sunt absorbite rapid în fluxul sanguin, ceea ce duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge.

Sucuri acidulate

În timp ce ă băutură acidulată precum sucul te poate face să crezi că îți va potoli setea într-o zi călduroasă de vară, de fapt, aceste băuturi te pot deshidrata și mai mult datorită conținutului lor ridicat de zahăr și cofeină.

O doză normală de suc conține aproximativ 39 g de zahăr (aproximativ 9 lingurițe), iar acest exces de zahăr obligă rinichii să lucreze mai mult pentru a-l procesa, ceea ce duce la creșterea urinării și la pierderea ulterioară de lichide.

În schimb, optează pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi apa infuzată cu fructe proaspete sau apă minerală, care poate îmbunătăți digestia și poate ajuta la constipație.

Sursă foto: Shutterstock