Cât de repede se răspândește varianta Delta: de la un caz la 390.000 în două luni

Distribuie articol

Varianta Delta este mai contagioasă decât s-ar crede, după cum subliniază coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a vorbit în cadrul conferinței săptămânale despre stadiul campaniei de imunizare anti-COVID-19. El a atras atenția asupra pericolelor aduse de varianta Delta, care este dominantă și în România.

Acesta a spus că tulpina Delta se răspândește ușor, mai ales în rândul populației care nu respectă măsurile sanitare de protecție. „După opt cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu varianta Alpha se ajunge în circa două luni la alte 256 de cazuri noi de boală, spre deosebire de varianta Delta – în același interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate”, a spus Gheorghiță.

Citește și: E oficial: statele Uniunii Europene pot începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19

Citește și: Nicki Minaj are COVID-19. Ce a spus artista despre vaccin

Citește și: Adela Popescu, noi detalii despre starea ei de sănătate după infecția cu noul coronavirus

Citește și: Avertismentul directorului medical „Matei Balș”: Nimeni nu poate avea garanția că va face o formă ușoară de COVID-19

El a mai adăugat apoi: „Este un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în același interval de timp, pentru că varianta Delta este mult mai contagioasă și într-o populație nevaccinată și unde nu se respectă măsurile de prevenție, se răspândește extrem de ușor”.

Dacă la varianta Alpha de coronavirus rata de reproducere virusului era de aproximativ 2, varianta Delta are o bază de reproducere de 5 în medie. Rata de transmisie a variantei Delta „este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt”, conform lui Gheorghiță.

Concluzia expertului este că mesajul „rămâne unul foarte clar: respectarea măsurilor de protecție, masca, igiena și vaccinarea”.

Foto – 123rf.com