Somnul, ignorat de mulți și tratat superficial de industrie, pare să fie cheia nu doar a longevității, ci și a siluetei! Dragoş Pătraru, în cea mai nouă ediţie a emisiunii Starea Sănătății, vine cu o revelație care dă peste cap toate dietele minune promovate de nutriționiștii de pe internet. Mesajul lui este simplu, dar cu impact: lipsa de somn îngraşă!
„Lipsa de somn îngraşă. Rău!”
Cunoscut pentru stilul său direct şi pentru subiectele incomode pe care le abordează, Dragoș Pătraru a început episodul cu un avertisment neaşteptat. Potrivit acestuia, problema nu este întotdeauna alimentația, ci orele pierdute noaptea. Iar marea bombă vine atunci când acuză industria dietelor că ignoră intenţionat acest aspect.
„Trebuie să vă spun un secret! Este ceva ce nu o să vă spună 9 din 10 nutriționiști. Interesul lor este să vă țină dependenți de acele diete cu restricție calorică severă, care vă pun viața în pericol. Lipsa de somn îngrașă. Rău! Reglezi somnul, reglezi metabolismul, apoi ușor, ușor se reglează toate. Fără diete minune, fără pastile, fătă stresul de pe lume. Atunci când suntem obosiți mâncăm mai mult, pentru că privarea de somn afectează foamea și hormonii sățietății”, a declarat jurnalistul, potrivit cancan.ro.









Câte ore trebuie să dormim ca să nu ne îngrăşăm
Dragoş Pătraru susține că secretul unei vieți echilibrate începe în pat, la propriu. Dacă vrem să ne păstrăm în formă și să evităm acumularea kilogramelor, trebuie să ne închidem telefonul și să ne culcăm la timp. Recomandarea lui este clară: între 8 şi 9 ore de somn pe noapte.
„În funcție de vârstă – în cazul adulților – de la 8 la 9 ore de somn pe noapte ar putea face minuni pentru organism. Cercetările demonstrează că în timpul somnului, creierul elimină reziduurile care se formează în timpul zilei din toate activitățile care ne susțin viața”, a mai spus acesta.
Citeşte şi: Ozempic, medicament minune sau inutil? Dragoș Pătraru, adevărul despre cum funcționează: „Aici e cheia, de fapt”
Citeşte şi: Ce conțin cozonacii din supermarketuri. Descoperirea făcută de Dragoș Pătraru: „Nu se gândesc deloc la calitatea ingredientelor”
Mâncatul noaptea distruge metabolismul
Un alt aspect grav semnalat de Pătraru este mâncatul la ore târzii. Pe lângă impactul negativ asupra digestiei, obiceiul de a ronțăi noaptea dă complet peste cap ritmul circadian și creează un cerc vicios în care lipsa de somn duce la poftă de mâncare, iar mâncatul afectează somnul.
„Mai este și problema mâncatului, la ore târzii din noapte – care dăunează metabolismului și somnului. Somnul este începutul zilei noastre biologice, nu sfârșitul ei”, a mai spus Dragoş Pătraru.
<div itemscope itemtype=”http://schema.org/VideoObject”><meta itemprop=”uploadDate” content=”2025-05-15EEST10:09:19+0300″ /><meta itemprop=”name” content=”Ozana%20Barabancea%2C%20%C3%AEntre%20via%C8%9B%C4%83%2C%20scen%C4%83%20%C8%99i%20suferin%C8%9Ba%20fiului%3A%20%E2%80%9EAm%20sim%C8%9Bit%20c%C4%83%20trebuie%20s%C4%83%20intru%20%C3%AEn%20camer%C4%83%E2%80%9D” /><meta itemprop=”description” content=”” /><meta itemprop=”thumbnailUrl” content=”https://videocms.ringier.ro/uploads/2025/05/ozana-barabancea-fresh-by-unica.png” /><meta itemprop=”contentUrl” content=”https://player.libertatea.ro/ringiervideo/player8.php?width=100%25&stream=/uploads/tx_lsuvideo/fresh-by-unica-ozana-barabancea-lowres.mp4&autostart=1&mute=1&image=https://videocms.ringier.ro/uploads/2025/05/lg-ozana-barabancea-fresh-by-unica.png”/><script id=”video_insert_25624″ src=”https://videocms.ringier.ro/iframe/25624″></script></div>
Conduci nedormit? E ca și cum ai fi băut
De parcă nu era suficient, lipsa somnului nu doar că îngraşă, dar devine şi un pericol public. Pătraru a atras atenţia asupra studiilor care arată că lipsa acută de somn poate produce efecte similare cu consumul de alcool, mai ales în cazul celor care conduc.
„Există studii care arată că să conduci după ce ai dormit mai puțin de 5 ore într-un interval de 24 de ore, este la fel de periculos cum e să conduci după ce ai băut alcool. Este cazul șoferilor de camion, șoferii care conduc mult. Lipsa de somn poate avea cauze în afara controlului personal”, a continuat Dragoş Pătraru.
Societatea modernă, prizoniera insomniei
Într-o societate obsedată de productivitate, odihna a ajuns pe ultimul loc. Dragoş Pătraru a evidenţiat faptul că insomnia și privarea de somn sunt din ce în ce mai întâlnite, mai ales în rândul tinerilor. Deşi unii par mai rezistenţi, realitatea este că efectele pe termen lung sunt devastatoare.
„Durata de somn variază de la o persoană la alta, iar anumiți oameni, în special vârstnicii, par a fi mai rezistenți la efectele privării de somn. În schimb, copiii și tinerii sunt mult mai vulnerabili”, a mai spus Dragoş Pătraru.
Într-o lume în care suntem bombardați zilnic cu diete minune și soluții rapide pentru slăbit, Dragoş Pătraru vine cu o rețetă simplă, dar ignorată de cei mai mulți: somn. Minimum 8 ore pe noapte, fără scuze. Pentru siluetă, pentru sănătate mintală și pentru siguranță publică. Un adevăr incomod pe care, probabil, „9 din 10 nutriționiști” nu-l vor spune prea curând.
Sursa foto: Instagram şi Facebook