Orele de lumină prelungite și temperaturile mai ridicate duc la o calitate mai slabă a somnului pentru mulți, potrivit unui studiu realizat recent. Comparativ cu iarna, timpul acordat somnului pe timpul nopții a scăzut cu 20-30 minute și se pare că obiceiurile alimentare au un impact puternic asupra calității somnului.
Ce să nu mănânci seara înainte de somn, pe timpul verii
Potrivit unui studiu Sleep Cycle, pe timpul verii, timpul acordat odihnei pe timpul nopții, scade în medie cu 20-30 minute. Iar obiceiurile alimentare de vară au și ele un impact asupra somnului. Având în vedere acest lucru, experții în somn de la Mattress Online și-au oferit cunoștințele despre alimentele care pot promova un somn odihnitor și dar și despre cele care ar trebui evitate pe timpul verii.
Cinci alimente surprinzătoare de vară care sunt dăunătoare pentru somn
Alimente reci, precum înghețata sau băuturile cu gheață
În lunile mai fierbinți, poate fi tentant să bei o băutură cu gheață înainte de culcare sau o linguriță de înghețată târziu în noapte. Cu toate acestea, alimentele reci pot fi mai greu de digerat, mai ales aproape de ora de culcare, ceea ce duce la apariția balonării ce poate fi dăunător somnului.
Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi refluxul gastric, pot fi, de asemenea, exacerbate prin consumul de alimente reci înainte de culcare.
Mâncare tip barbeque
Cele mai iubite alimente pe care le pregătești vara la grătar, precum carnea roșie, conțin tirozină, care stimulează producția de cortizol, un hormon de stres care interferează cu hormonii necesari pentru un somn odihnitor.
Conținutul său ridicat de proteine încetinește digestia, astfel că îți va fi mult mai greu să adormi înrucât corpul lucrează pentru a procesa proteinele.
Dacă ai de gând să faci un grătar, este recomandat să mănânci mai devreme pentru a nu afecta calitatea somnului și în același timp pentru a te bucura de conținutul ei ridicat de fier și zinc.
Citește și: Simptome atipice de deshidratare care ne fac să credem că avem alte probleme de sănătate. Ce spun medicii
Citește și: Carmen Brumă, despre alimentele eficiente pentru protecţia solară. Ce să consumăm când e caniculă: „Nu beţi cafea în exces”
Prea multă apă
Este vital să bei multă apă pe tot parcursul zilei atunci când sunt teperaturi ridicate, dar prea multă apă înainte de culcare poate crește riscul de insomnie. Consumul excesiv de apă poate duce la un dezechilibru al electroliților, provocând potențial simptome precum greață și dureri de cap care ar putea perturba și mai mult somnul.
Citrice
Citricele ar putea fi gustări sănătoase și gustoase în lunile de vară, dar pot tulbura somnul, la fel ca usturoiul. Acest lucru se datorează faptului că este posibil să agraveze simptomele de reflux în timpul somnului, în special dacă te confrunți cu reflux gastroesofagian. Cei care știu că au reflux ar trebui să evite alimentele grase, roșiile, citricele și legume precum usturoiul și ceapa.
Alcool
Cercetările arată că aproape o treime dintre britanici beau mai mult alcool când vremea se încălzește. În timp ce alcoolul provoacă somnolență, acesta nu permite ca somnul să fie profund și odihnitor. Dimineața te-ai putea trezi obosit și fără energie. Consumul crescut de alcool poate duce, de asemenea, la efecte de mahmureală, cum ar fi dureri de cap, disconfort digestiv, oboseală și sete.
Trei alimente de vară pentru un somn odihnitor
Alimente pe bază de plante
Salata verde ar putea reprezenta un aliat ideal pentru un somn odihnitor și asta pentru că anumite alimente pe bază de plante au melatonină și proprietăți sedative naturale.
Aceste alimente sunt surse bogate de melatonină, inclusiv legume (în special ardei), ciuperci, leguminoase (fasole și linte) și fructe de pădure.
Fructe de mare
Cercetările arată că aproape jumătate dintre britanici preferă să mănânce fructe de mare vara. Dieta mediteraneană este cunoscută ca una dintre cele mai sănătoase, iar una dintre componentele sale cheie sunt fructele de mare, care sunt bogate în acizi grași omega-3, proteine și triptofan, făcând fructele de mare o gustare excelentă înainte de culcare.
Citește și: Beneficiile dansului pentru sănătate
Citește și: Trucuri ca să mănânci mai puţin şi să nu îţi fie foame. Sfaturi de la specialişti
Semințe precum chia, semințele de in și semințele de floarea soarelui
Aceste semințe conțin magneziu, un mineral esențial care nu numai că acționează ca un relaxant muscular, dar și îmbunătățește secreția de melatonină, ajutând la a avea un somn odihnitor.
Surse mari de magneziu sunt cânepa decojită, semințele de susan, semințele de floarea soarelui, semințele de in, migdalele și cimbru uscat, care au, de asemenea, un număr mare de triptofan, ceea ce duce la creșterea serotoninei, care ajută la reglarea somnului și este folosită pentru a crea melatonină, o substanță care te ajută să ai un somn relaxant.
Sursă foto: Shutterstock