Ce se întâmplă de fapt dacă bei cafea înainte de culcare

Distribuie articol

De cele mai multe ori, evităm să consumăm cafea înainte de a ne pune la culcare, de teamă ca somnul să nu ne fie afectat în mod negativ. În realitate, lucrurile stau altfel.

Cercetătorii americani de la Florida Atlantic University și de la Harvard Medical School au monitorizat 785 de oameni pentru o perioadă totală de 5,164 zile și nopți. Ei au ținut cont de câtă cafeină, alcool și nicotină au consumat oamenii. Mai apoi, oamenii de știință au comparat nivelul de consum al acelor substanțe cu datele cu privire la obiceiurile de somn ale participanților (cum ar fi durata și eficiența somnului – date colectate cu ajutorul jurnalelor personale ale celor implicați în studiu și al senzorilor speciali montați la încheietură).

Astfel, s-a dovedit că nicotina și alcoolul au capacitatea de a deranja somnul. De exemplu, fumarea unei țigări înainte de culcare reduce cu 42 de minute durata de somn a oamenilor care suferă de insomnie. Cu toate astea, cafeina pare să nu fi avut vreun efect negativ. „Acest studiu reprezintă una din cele mai mari examinări longitudinale ale asocierilor dintre consumul de seară de alcool, cafeină și nicotină cu rezultatele măsurate obiectiv cu privire la somn”, a explicat doctorul Christine Spadola, de la Florida Atlantic University. „Nu am observat vreo asociere între ingerarea de cafeină cu până la patru ore înainte de culcare și [somnul defectuos]”.

În trecut, doctorul expert în somn Neil Stanley a spus, de asemenea, că e un mit să crezi că dacă bei cafea înainte de somn nu vei dormi bine. „Unii oameni sunt foarte sensibili la efectele cafeinei, iar pentru acei oameni este importantă evitarea consumului de băuturi care conțin cafeină prea aproape de ora de culcare – dar nu există o regulă de aur cu privire la asta, așa că doar ascultă-ți corpul”, a spus doctorul Stanley.