Conspirația că noul coronavirus a „scăpat” dintr-un laborator, demontată de știință

Distribuie articol

Pe internet există îngrijorător de multe mituri cu privire la noul coronavirus, iar unul dintre cele mai populare este acela că virusul a fost eliberat intenționat dintr-un laborator.

Dacă petreci câteva minute pe platformele de social media, vei găsi indubitabil acea persoană care încearcă să convingă pe toată lumea că noul coronavirus a fost realizat în mod special în laborator și eliberat în rândul populației. Această teorie conspiraționistă variază, uneori apărând prezumția că virusul este eliberat în aer cu ajutorul elicopterelor.

Citește și: Cum a reușit Germania să aibă atât de puține decese cauzate de coronavirus

Un studiu recent publicat în jurnalul științific Nature Medicine, a analizat genomul noul coronavirus și l-a comparat cu cel al altor coronavirusuri care erau cunoscute de cercetători: SARS, MERS, HKU1, NL63, OC43 și 229E. Oamenii de știință din spatele studiului au conchis: „Analizele noastre arată în mod clar că SARS-CoV-2 nu este un produs de laborator sau un virus manipulat în mod voit”.

Explicația pentru care noul coronavirus nu ar fi putut să fie creat în laborator

Profesorul de imunologie Kristian Andersen și colegii lui au analizat modelul genetic al proteinelor spinoase care pot fi observate la suprafața noului coronavirus, potrivit Live Science. Acest virus folosește proteinele spinoase pentru a se agăța de celulele din organismul gazdă și a pătrunde în ele. Cercetătorii au studiat secvențele genetice care sunt responsabile pentru trăsăturile cheie ale acestor proteine: anume partea care se agață de alte celule și partea care permite virusului să pătrundă în celule.

Astfel, au descoperit că partea care se agață de celule a evoluat astfel încât să țintească un anume receptor de la suprafața celulelor umane. Virusul se pricepe atât de bine la a se agăța de celulele umane încât proteinele spinoase din învelișul său nu pot fi decât rezultatul selecției naturale, nu al ingineriei genetice.

Citește și: Un nou test pentru coronavirus poate să ofere rezultate în numai 2 ore

Motivul pentru care virusul nu ar fi putut să fie creat în laborator este simplu: în simulările computerizate, mutațiile care au avut loc în SARS-CoV-2 nu par să ajute prea mult virusul să se agațe de celulele umane (chiar dacă în realitate îl ajută enorm). Dacă virusul ar fi fost creat în laborator, oamenii de știință nu ar fi ales mutațiile care, teoretic, nu aveau cum să funcționeze (chiar dacă, practic, știm că ele funcționează).

Însă natura este mai isteață decât cercetători, se pare, întrucât noul coronavirus a descoperit modalități de mutație complet diferite față de orice ar fi putut oamenii să creeze în laborator.

Foto: 123rf.com