Cum apare și cât de periculoasă este infecția cu Norovirus. Virusul se transmite rapid și rămâne multe zile pe suprafețe

Distribuie articol

Este un focar de infecție cu Norovirus în Timișoara, după ce zeci de profesori au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. În urma testelor de laborator, medicii au constatat că trei dintre acești elevi ar fi infectați cu Norovirus. Infecția se poate răspândi rapid prin consumul apei și a alimentelor contaminate, dar virusul poate fi transmis și prin contact direct de la o persoană la alta.

Ce este Norovirus

Norovirus (NOV) sau „virusul Norwalk” a fost prima oară identificat în anul 1968, în Norwalk, Ohio. Și reprezintă cauza comună a bolilor gastrointestinale acute la nivel global, făcând parte din familia Caliciviridae. Există șapte genogrupuri cunoscute de Norovirus. Iar genogrupurile I și II sunt responsabile pentru marea majoritatea a cazurilor de îmbolnăvire la om, notează site-urile de specialitate.

Norovirusul este un agent patogen întâlnit frecvent în cazurile de enterocolită în rândul copiilor. Dar și adulții reprezintă o categorie de risc ridicat.

Perioada de incubare a infecției dureză între 10 și 51 de ore. Boala debutează brusc, cu greață și crampe/dureri abdominale, iar mai apoi apar vărsăturile și diareea.

Cum apare și cum se transmite Norovirusul

Transmiterea norovirusurilor umane este prin contaminare fecal-orală. Se poate produce prin contact direct, de la o persoană la alta. Dar și indirect, prin consumul de apă ori alimente sau prin contact cu suprafețele contaminate. Transmiterea directă este responsabilă pentru mai mult de 90% dintre focarele de Norovirus.

Contaminarea alimentelor cu Norovirus poate avea loc în timpul preparării lor, prin contactul cu suprafețele incorect igienizate, dar și prin manipularea cu mâinile nespălate de către o persoană bolnavă. Aglomerările din spațiile închise – școli, grădinițe, case, intstituții medicale etc. -, favorizează răspândirea rapidă a infecției.

Norovirusul supraviețuiește pe diversele suprafețe de lucru și pe obiectele din bucătărie timp mai multe zile. Substanțele dezinfectate pe bază de alcool nu sunt eficiente împotriva Norovirusului.

Citeşte şi: Studiu: un virus modificat genetic poate ajuta la combaterea cancerului pancreatic avansat

Citeşte şi: Țara în care s-au confirmat primele morți cauzate de virusul Marburg, infecție din aceeași familie cu cea a virusului care provoacă Ebola

Citeşte şi: Studiu: un virus modificat genetic poate ajuta la combaterea cancerului pancreatic avansat

Citeşte şi: Care este diferența dintre viruși și bacterii. Și ce sunt virusurile

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, dezinfectarea suprafețelor și a spațiilor contaminate se face cu soluții pe bază de clor, care trebuie lăsate să acționeze 5 minute, înainte de clătirea cu apă.

Care sunt simpotomele infecției cu Norovirus

Simptomele apar, de obicei, la o zi – două, după expunerea la virus.

Cele mai comune simptome ale infecției cu Norovirus sunt:

diaree
vomă
crampe abdominale
stare generală de rău
senzația de greață

În cazurile grave, pacienții pot acuza

febră
dureri/înțepături în mâini și picioare
dureri puternice de cap

Care este tratamentul pentru infecția cu Norovirus

Până în prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru prevenirea infecției cu Norovirus. De cele mai multe ori, pacienții se vindecă fără să urmeze un tratament specific. Procesul de vindecare este influențat și de sănătatea sistemului imunitar. Recomandat este ca persoana bolnavă să consume cât mai multe lichide, pentru a preveni deshidratarea.

Cât de periculos este Norovirusul

Cea mai severă complicație în cazul infecției cu Norovirus este deshidratarea. Dacă deshidratarea nu este tratată, se poate ajunge chiar la deces. Simptomele deshidratării sunt:

stare de oboseal[ accentuat[
gură/gât uscat
amețeală
extremități reci
convulsii
tegumente uscate.

Foto – 123rf.com