Cupa menstruală: alternativa mai comodă, mai ieftină și mai sănătoasă la tampoanele clasice

Distribuie articol

Pentru multe femei, perioada menstruației este, într-o măsură mai mică sau mai mare, un calvar cumplit. Adeseori, menstruația vine cu dureri și crampe intense, indispoziție, balonare, probleme digestive, amețeală și alte simptome din aceeași gamă. Dar tot chinul poate fi făcut mai ușor cu ajutorul unei invenții grozave: cupa menstruală.

În prezent, există tot felul de metode pe care femeile le pot folosi pentru a ține în frâu sângerarea – tampoane, absorbante, lenjerie absorbantă, bureți și, nu în ultimul rând, cupe menstruale. Acestea din urmă sunt însă poate cea mai ieftină metodă pe termen lung și categoric printre cele mai sănătoase și comode. Cu toate astea, puține femei au auzit de ea și chiar și mai puține o folosesc.

Dacă ai auzit de cupa menstruală și încă ai dubii dacă să îți achiziționezi sau nu una, acest articol te-ar putea lămuri. Dacă este prima oară când auzi de ea, s-ar putea să îți răspundă la niște întrebări pe care nici nu știai că le ai.

Ce este cupa menstruală

cupa menstruală

Cupa menstruală este o cupă mică, flexibilă, cu formă de pâlnie, realizată din silicon medicinal. Ea trebuie inserată în vagin, unde colectează sângele menstrual pe perioade de până la 12 ore. O cupă poate colecta mult mai mult sânge decât un absorbant sau un tampon obișnuit, capacitatea ei fiind de până la trei ori mai mare decât la produsele clasice destinate igienei intime în timpul menstruației, conform cupemenstruale.ro. În plus, nu este tratată cu substanțe chimice, asemeni tampoanelor și absorbantelor, iar acest lucru scade riscul infecțiilor vaginale.

Majoritatea cupelor menstruale pot fi reutilizate până la 10 ani, ceea ce înseamnă că o investiție inițială care poate varia între 100 și 130 de lei este amortizată din plin. Astfel, o femeie cu un ciclu regulat ar cheltui mai puțin de un leu pe lună în zece ani dacă ar alege să folosească o cupă menstruală reutilizabilă, asta în condițiile în care un pachet de cel puțin 20 de absorbante sau tampoane costă de la 15 lei în sus pe lună. Prin comparație, în acei zece ani o femeie cu un ciclu regulat care folosește cam 20 de tampoane pe lună ar cheltui aproximativ 1900 de lei.

Pe piață au apărut mai multe brand-uri de cupe menstruale, iar cele mai populare sunt: Moon Cup, Lunette Menstrual Cup, Meluna Cup, Diva Cup, Lena Cup și Lily Cup. Toate au cam aceeași formă de pâlnie, dar au început să apară cupe și cu o formă mai plată, care oferă posibilitatea purtătoarelor să facă sex și în timpul menstruației.

Motivul pentru care cupa menstruală nu este o metodă la fel de populară precum absorbantele și tampoanele este destul de simplu: existența miturilor. Gurile rele spun că aceste cupe nu sunt igienice, dar realitatea științifică tinde să le contrazică.

Cum se folosește cupa menstruală

cupa menstruală

Înainte de a folosi o cupă menstruală, este bine să discuți cu un medic ginecolog. Spre exemplu, femeile care suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi vaginismul (contracția involuntară și foarte dureroasă a mușchilor vaginului) nu pot folosi această metodă. De asemenea, în cazul fetelor și femeilor virgine, este posibil ca folosirea cupei să irite himenul și să provoace dureri la inserare și la scoatere.

Mai apoi, trebuie să descoperi mărimea potrivită pentru tine. Majoritatea brand-urilor de cupe menstruale au două dimensiuni – S și L – dar există și variante de mijloc. De regulă, stabilirea mărimii se folosește cu ajutorul unui tabel prestabilit de fiecare brand, care ia în considerare factori precum vârsta, fluxul de sânge, nașterile precedente, capacitatea de colectare a cupei și flexibilitatea materialului.

Ca regulă generală, o cupă menstruală mărimea S este recomandată dacă ai mai puțin de 30 de ani și nu ai născut natural. O cupă mărimea L este potrivită femeilor care au mai mult de 30 de ani, au născut cel puțin o dată natural sau celor care se confruntă cu un flux bogat de sânge în timpul menstruației.

Odată aleasă cupa menstruală perfectă, rămâne doar să o folosești. Înainte de toate, trebuie să te speli bine pe mâini. Mai apoi, umezește cupa – fie cu apă, fie cu un lubrifiant pe bază de apă, după cum sugerează HealthLine. Pentru a o insera, trebuie să o pliezi în două și să o strecori în vagin asemeni unui tampon obișnuit. Odată intrată, încearcă să o miști puțin cu un deget, pentru a reveni la forma ei inițială. Este mai simplu decât sună, iar de îndată ce este în poziția corectă, vei ști, pentru că va forma un vid cu pereții vaginului.

Poți purta cupa menstruală oricât între 6 și 12 ore, în funcție de fluxul de sânge. Pentru a o scoate, trebuie să te speli din nou pe mâini, apoi să inserezi degetul arătător în vagin, până găsești baza cupei. Odată găsită, o apeși ușor, pentru a înlătura vidul. Mai apoi, scoate ușor cupa, eventual ajutându-te de codița mică din vârful ei, și golește-o. Pentru a o folosi din nou, trebuie doar să o clătești bine cu apă. Vei observa că, spre deosebire de tampoane și absorbante, cupa menstruală nu reține vreun miros neplăcut, mulțumită materialului din care este făcută.

La terminarea perioadei de menstruație, cupa trebuie fiartă în apă timp de 10 minute, pentru a o steriliza. Așadar, dacă vrei să folosești o cupă menstruală, trebuie să te pregătești să ai o oală doar pentru ea.

Care sunt avantajele și riscurile folosirii cupei menstruale

cupa menstruală

Dacă decizi să folosești o cupă menstruală, beneficiile sunt nenumărate. Am vorbit și mai sus despre avantajul financiar evident, care nu poate fi contestat. Pe lângă asta, cupa menstruală este mai sigură din punct de vedere medical decât un tampon. Acesta din urmă absoarbe sângele și, în anumite condiții, acest lucru poate duce la sindromul șocului toxic – o infecție bacteriană rară și gravă, care se poate sfârși chiar prin moarte. Cupa însă nu îl absoarbe, ci îl colectează.

De asemenea, dacă folosești o cupă menstruală te poți bucura de mai multă libertate de mișcare din toate punctele de vedere. Datorită capacității ei și a materialului din care este făcută, o poți schimba la intervale mai mari de timp, fără să te expui riscului de infecții și de mirosuri neplăcute, cum este în cazul tampoanelor și absorbantelor. În plus, poți face tot soiul de activități la care nici nu ai fi visat: poți înota fără să alergi la baie imediat ce ieși din apă să te schimbi, poți face sport fără să fii atentă la mișcările bruște și, dacă folosești cupe menstruale special concepute pentru asta, poți să faci și sex fără ca tu și partenerul să simțiți că există vreun impediment.

Un alt avantaj este că prin folosirea cupei menstruale realizezi un pas important în lupta cu poluarea. Această metodă este cât se poate de eco-friendly, pentru că nu produce deșeuri periculoase pentru mediu. Drept punct de referință, un singur tampon necesită mai mult timp să se degradeze decât întreaga durată a vieții femeii care îl folosește, după cum arată Glamour – iar o femeie folosește zeci de mii de tampoane de la prima la ultima menstruație.

Dar pentru că nimic nu este perfect, există și câteva dezavantaje pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să folosești o cupă menstruală. Astfel, dacă vederea sângelui te scârbește ușor, s-ar putea să fii nevoită să spui pas. De asemenea, dacă nu ești familiară cu sistemul tău anatomic, ar putea să fie puțin mai greu să te obișnuiești cu procesul de inserare și scoatere. Nu în ultimul rând, dacă nu respecți instrucțiunile de igienă (să golești cupa la cel mult 12 ore, să o clătești cu apă înainte de fiecare inserare și să o fierbi la sfârșitul fiecărei menstruații), există posibilitatea să dezvolți o iritație sau infecție.