Dr. Valeriu Gheorghiță: România nu va combina vaccinurile împotriva COVID-19

Distribuie articol

Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare, susține că România nu va combina vaccinurile împotriva COVID-19, din motive de siguranță. 

România nu combină deocamdată vaccinurile împotriva COVID-19, pentru că nu sunt date suficiente despre siguranță, a afirmat într-o conferință de presă Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale (ale unor studii legate de combinarea vaccinurilor – n.r.) până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, a spus medicul, potrivit Digi24.

Citește și: Margherita de la Clejani, după un incident jenant din trecutul ei: Voi face o grevă și scandal peste tot!

Adi Nartea, declarații emoționante despre problemele sale de sănătate din trecut

EXCLUSIV! Andreea Ibacka a explicat de ce alege să nască prin cezariană: „Cezariana nu este calea ușoară”

Andreea Marin, declarație surprinzătoare: „Ce dacă semăn cu Lavinia?”

România va folosi aceeași schemă de vaccinare

Persoanele care au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca sunt încurajate să facă rapelul cu același tip de vaccin. Excepție fac persoanele care au contraindicații sau cele care au dezvoltat tromboze după prima doză.

Motivul pentru care România va folosi aceeași schemă de vaccinare, cu ambele doze de la aceeași companiei farmaceutică, este legat de siguranță, nu de eficiență.

Valeriu Ghoerghiță susține că, în acest moment, nu poate fi anticipată frecvența reacțiilor adverse, pentru că nu au fost făcute suficiente studii: „practic, nu se anticipează o reducere a eficacității, deși nu avem date clare de eficacitate, avem de imunogenitate. Pacienții care au primit vaccin cu a doua doză pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor, însă nu putem putem defini în totalitate profilul de siguranță și frecvența reacțiilor adverse atunci când vorbim de reacții mai rare de 1 la 1000 de persoană”.

Sursă foto: Shutterstock