Dr. Virgil Musta: Riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 este de 100 de ori mai mare la persoanele care nu au făcut vaccinul

Distribuie articol

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă varianta Delta pentru cei care nu au primit vaccinul împotriva COVID-19. Potrivit acestuia, la persoanele nevaccinate riscul de a face o formă gravă a bolii este de 100 de ori mai mare. În schimb, rata celor care ajung la Terapie Intensivă deși au primit vaccinul este una foarte scăzută.

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut îngrijorător în întreaga lume din cauza variantei Delta, mult mai contagioasă decât celelalte tulpini apărute până acum. Specialiștii se așteaptă ca România să fie lovită de al patrulea val până în toamnă.

Ne așteptam la această creștere, pentru că în Europa de Vest, de o lună numărul cazurilor deja a crescut foarte mult, se confruntă cu mii și zeci de mii de cazuri și foarte probabil ca să fi ajuns această situație și la noi în țară. Datorită contagiozității foarte mari a acestui virus, cu 60% mai mare decât varianta Alfa, virusul produce îmbolnăviri foarte rapid, ceea ce vedem și noi că numărul de cazuri va crește și probabil că va crește într-o progresie geometrică în următoarele zile, a declarat Virgil Musta pentru Digi24.

Citește și: Lidia Buble are un nou iubit? Ce imagini a publicat solista pe Instagram

Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au terminat de decorat camera fiului lor. „M-am topit”

Dieta cu care Cristina Șișcanu a slăbit 20 de kilograme

Fotografie rară cu Victor Slav și cu iubita lui, Selina. „Nu am vrut să ieșim în evidență”

Ce riscă persoanele nevaccinate

Potrivit medicului, riscul ca o persoană nevaccinată să ajungă într-o stare gravă din cauza bolii COVID-19 este de 100 de ori mai mare. În schimb, cei vaccinați, chiar dacă vor fi infectați, vor trece mai ușor prin boală.

În țările care au un procent foarte mare de vaccinare, cum este Anglia, Israel, s-a observat că, deși au un număr foare mare de infectări, numărul de cazuri severe care ajung în terapie intensivă este foarte mic, în jur de 0,18%. Ceea ce din păcate nu se întâmplă în țările unde gradul de vaccinare este scăzut. De exemplu, la noi la Terapie Intensivă locurile sunt ocupate cu forme grave de boală, critice, deși numărul de cazuri (de coronavirus – n.r.) nu este foarte-foarte ridicat, a mai spus specialistul.

Statisticile arată în felul următor: pentru pacienții care sunt vaccinați, fac forme severe 0,1% și decedează 0,01%. În cazul în care pacienții nu sunt vaccinați, riscul de formă severă este de 10% și deces de 3-4%, ceea ce este o mare diferență. De aceea, (vaccinare n.r.) este cea mai eficientă măsură de prevenție, a mai adăugat Virgil Musta.

În ceea ce privește vaccinarea la noi în țară, medicul face o previziune sumbră: „Foarte probabil nu vom avea o vaccinare rapidă, până când cineva va avea pe o persoană cunoscută sau pe cineva drag care va ajunge în secția de Terapie Intensivă și atunci lumea se va speria și va exista, sper, un val de vaccinare”.

Până în prezent, doar 25,4% din populația României a fost vaccinată cu ambele doze.

Sursă foto: Shutterstock