O bună igienă orală presupune să te speli pe dinți de două ori pe zi sau după fiecare masă. Iar folosirea frecventă a periuței de dinți favorizează uzura perilor. Află cât de des trebuie să schimbi periuța de dinți și ce riscuri presupune folosirea unei periuțe uzate și neigienizate.
Ideal ar fi să ne spălăm pe dinți cu o periuță de calitate, cu perii intacți, care pot îndepărta placa bacteriană și micile depuneri de tartru de la marginea gingiilor. De aceea, este bine să schimbi periuța de dinți periodic și să nu o folosești cu lunile sau anii… perii uzați nu vor mai curăța placa bacteriană la fel de eficient, iar bacteriile și microbii care se înmulțesc pe o periuță veche pot provoca infecții la nivelul gingiilor.
Periuța este aliatul nostru cel mai bun pentru sănătatea danturii și a gingiilor și pentru o respirație plăcută. Acest mic instrument atât de util pentru igiena personală nu trebuie împrumutat nimănui, trebuie ținut în condiții igienice în baie, dezinfectat și schimbat periodic.
Când a fost inventată periuța de dinți
Incă din Antichitate, egiptenii, chinezii, grecii sau romanii foloseau crenguțe de copaci sau plante aromatice pentru a-și curăța dinții, dar abia la începutul secolului al XV-lea apare prima periuță cu peri aspri de porc și mâner din os, inventată de chinezi.
Periuța modernă apare în Anglia, în anul 1780, inventată de William Addis, care a folosit tot peri de porc și un mâner sculptat din os de vită. După inventarea nailonului, din anii 1950 se răspândesc periuțele cu peri de plastic moi.
Istoria periuței de dinți așa cum o știm azi nu este prea veche, dar încă din Antichitate oamenii au încercat să își îngrijească dantura folosind sare, scoici, oase sau coji de ouă mărunțite, amestecate cu plante aromatice sau cu scoarță de copac măcinată.
Ultima revoluție din istoria periuței este inventarea periuței electrice, pe care mulți consumatori o apreciază, dar specialiștii stomatologi nu o recomandă mai des decât periuța clasică.
Ce alegi între periuța clasică și cea electrică
Periuțele electrice au apărut pe piață în anii 1990, dar eficiența lor este discutabilă. Indiferent ce alegi, o periuță clasică sau una electrică, importantă este tehnica periajului și frecvența cu care te speli pe dinți.
Nu trebuie să uităm că sănătatea danturii se menține curățând dinții de două ori pe zi, atât cu periuța de dinți, cât și cu ața dentară în spațiile dintre dinți unde nu ajunge nicio periuță. Mulți medici stomatologi recomandă periuța manuală și respectarea tehnicii de periaj care ne ajută să curățăm complet toți dinții, inclusiv pe cei mai ascunși din spate.
Periuța clasică este mai accesibilă ca preț, este ușor de luat în călătorie și îți oferă o gamă foarte variată de modele. Azi se găsesc tot mai des periuțe cu mâner de lemn și peri din materiale ecologice, care se descompun ușor, spre deosebire de periuțele electrice care nu sunt deloc ecologice.
Periuța manuală pune o presiune moderată asupra dinților și gingiilor, astfel că riscul de a sângera sau de a eroda smalțul dinților este mult mai mic, în comparație cu periuța electrică. În plus, periuța manuală cu vârf conic este mai ușor de manevrat și poate curăța inclusiv limba sau gingiile în zone în care periuța electrică nu ajunge.
Periuța electrică are și ea unele avantaje, deoarece curăță profund la marginea gingiilor și previne depunerile de tartru. Ea este ușor de manevrat de către copii sau persoane în vârstă care suferă de tremur nervos sau sindromul tunelului carpian. În schimb, este mult mai scumpă, nu este ecologică și poate eroda smalțul dinților, dacă nu este folosită în mod corect.
Unele periuțe de dinți electrice au senzori de presiune și moduri diverse de periere specializate pentru dinți sensibili, au un timer pentru controlul duratei periajului și semnalizare digitală pentru înlocuirea capului periuței.
Periuțele manuale au evoluat și ele, iar azi găsim o mulțime de modele pentru dinți și gingii sensibile, pentru depunerile de tartru sau pentru o mai bună curățare a măselelor. Ele pot avea:
– Peri în zig-zag, lungi sau dispuși pe mai multe niveluri;- Peri cu vârfuri rotunjite pentru un efect de albire;- Peri texturați;- Cap conic sau unghiular;- Peri speciali pentru stimularea gingiilor;- Suprafețe de curățare a limbii.
Ce grad de duritate alegi
Periuțele, fie ele manuale sau electrice, pot avea peri moi, medii sau tari. Gradul de duritate al perilor este la fel de important precum tehnica de periaj corectă. Fiecare dintre noi va alege un grad de duritate în funcție de natura smalțului și de sensibilitatea lui dentară.
Medicii stomatologi recomandă foarte rar periuțele cu peri tari, deoarece aceștia pot răni gingiile provocând sângerări și infecții locale și pot uza smalțul dinților.
Cele mai bune sunt periuțele cu peri moi sau medii, care curăță delicat suprafața dinților, marginea gingiilor și o bună parte din spațiile interdentare. De aceea, este important să alegi o periuță de calitate, cu peri moi sau medii, realizată din materiale bune, rezistente la uzură. Și la fel de important este să respecți termenul general să schimbi periuța de dinți și să eviți să folosești periuțe uzate și tocite.
Cât de des este bine să schimbi periuța de dinți
Periuța de dinți este un focar de bacterii și viruși, care se înmulțesc de la o zi la alta de ordinul miilor. Dacă ai avea ocazia să privești o periuță de dinți la microscop, ai fi uimită de varietatea microbilor care cresc în colonii prospere printre perii de plastic. Bacteriile se hrănesc cu mici resturi alimentare, cu grăsimea sau cu acizii din mâncare care ajung în periuța de dinți după ce ne curățăm dantura.
O parte dintre agenții patogeni ajung pe peria de dinți din sânge, dacă gingiile tale sunt sensibile și sângerează când te speli pe dinți. Rănile gingiilor se pot infecta din cauza periuței de dinți, dacă aceasta nu este igienizată și păstrată în condiții optime.
În plus, atmosfera mai caldă și umedă din baie favorizează și ea dezvoltarea bacteriilor și a microbilor inclusiv pe periuța de dinți, care este ținută adesea deasupra lavoarului și foarte aproape de cabina de duș.
Asociația Națională a Dentiștilor recomandă să ne schimbăm periuțele de dinți la fiecare trei luni și să le dezinfectăm săptămânal. Termenul de valabilitate depinde, însă, de tipul de periuță. Dacă preferi periuțele cu peri moi, acestea se uzează mai repede, ca atare este indicat să le schimbi la primele semne de uzură. Periuțele electrice se uzează și ele mai repede decât periuțele clasice cu peri medii sau tari. Cu toate acestea, termenul de trei luni este general valabil și ar trebui respectat, dacă ții la sănătatea danturii tale.
De asemenea, trebuie să schimbi periuța de dinți după anumite afecțiuni virale sau bacteriene ale cavității bucale și ale căilor respiratorii precum:
Răceala
Gripa
Infecția în gât
Infecția gingiilor
Candidoza bucală
Faringite și laringite determinate de streptococi și meningococi
Este foarte important să schimbi periuța de dinți după astfel de afecțiuni, deoarece unii microbi, precum streptococii sau fungii, sunt foarte rezistenți, persistă în peria ta de dinți și riști să te reinfectezi. Este mult mai sigur și sănătos să arunci periuța de dinți după ce te tratezi și să folosești o periuță nouă, igienizată și curată după încheierea tratamentului.
Cum se păstrează periuța de dinți în condiții igienice
Cei mai mulți dintre noi păstrăm la îndemână periuțele de dinți în suporturi deasupra lavoarului din baie. O parte dintre noi păstrăm periuța și pasta de dinți închise în dulapul aflat deasupra lavoarului, ceea ce este mult mai indicat.
Fie că stă în dulap, fie că stă pe lavoar sau la oglindă, periuța de dinți este bine să fie acoperită cu un capac special. Astfel, aburii din baie încărcați de microbi sau praful nu se mai depun cu ușurință pe periuță.
Medicii dentiști ne mai recomandă să păstrăm periuțele de dinți în trei soluții simple pentru a le menține curate și igienizate. Capul periuței poate fi pus într-un pahar de sticlă înalt în care poți pune:
Soluție salină, adică o combinație de apă cu sare, deoarece sarea distruge o bună parte din bacterii;
Soluție de apă cu bicarbonat de sodiu care împiedică dezvoltarea multor microbi;
Apă de gură care igienizează periuța și o păstrează curată mai mult timp.
Indiferent ce soluție alegi, imediat după ce te speli pe dinți clătește bine periuța cu un jet de apă rece și pune-o în pahar cu perii în jos sau acoperă perii cu un capac special.
Cum igienizezi corect periuța de dinți
Ține cont de faptul că trebuie să schimbi periuța de dinți o dată la 3 luni, iar între timp, săptămânal, ea trebuie igienizată pentru a evita orice risc de infecție a gingiilor.
Iată 3 metode prin care poți curăța peria de dinți mult mai simplu decât ai crede. Alege una dintre ele care ți se pare mai convenabilă.
Lasă periuța de dinți la înmuiat în apa de gură peste noapte. Folosește pentru acest lucru un pahar îngust și înalt din sticlă, pe care îl poți curăța ușor după ce iei periuța de dinți.
Poți folosi și apă oxigenată pentru a dezinfecta periuța de dinți. Este una dintre cele mai ieftine și sigure soluții de dezinfectat obiectele pentru uz cosmetic. Lasă periuța de dinți câteva ore în apă oxigenată și clătește-o bine cu apă rece înainte de a o folosi.
Fierbe apă și ține periuța de dinți trei minute cât timp apa clocotește. Este, poate, cea mai eficientă metodă, deși va înmuia perii care nu vor mai fi la fel de eficienți pentru îndepărtarea tartrului.
Dacă folosești o periuță electrică, capetele cu peri sunt ușor de înlocuit, astfel că pot fi scoase de pe mâner și dezinfectate cu apă de gură sau apă oxigenată.
foto: Shutterstock