Legătura dintre periajul dinților și boala Alzheimer. Explicațiile medicului

Distribuie articol

Ai uitat să te speli pe dinți în cursul zilei? Data viitoare ar fi bine să nu mai repeți experiența. Acest aspect te poate costa mai mult decât îți imaginezi. Studiile recente arată că simplul periaj al dinților ar putea preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, cunoscută și ca demență, o patologie neurodegenerativă progresivă, care afectează gândirea coerentă, memoria și comportamentul. Medicul stomatolog Sorina Stroe explică cum este posibil acest lucru.

Periajul dentar este o parte normală a rutinei de zi. Cu toate astea, mulți dintre noi nu îl dau importanță. Această greșeală poate avea însă consecințe grave. Specialistul spune că o bună igienă dentară scade șansele de a dezvolta Alzheimer.

Spălatul pe dinți ne poate schimba viața

„Spălatul pe dinți pare un gest util pentru sănătatea noastră orală în viziunea multor oameni. Nu toată lumea știe însă că impactul bunelor obiceiuri de igienă orală se reflectă și asupra altor sisteme și aparate din organismul nostru.

Dacă știați, de exemplu, că o bună igienă dentară scade șansele de a dezvolta Alzheimer, nu-i așa că ați fi mai conștiincioși în această privință?”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Bacteria din gură găsită în creierul pacienților cu Alzheimer

Mersul la dentist și respectarea regulilor de igenă ar trebui să facă parte din rutina noastră. Altfel, consecințele pot fi dureroase. „Din ce în ce mai multe studii de specialitate afirmă că există o legătură strânsă între boala parodontală și Alzheimer. Ba chiar anumite studii susțin că boala parodontală menținută pe termen îndelungat, peste 10 ani, dublează șansa se a dezvolta această afecțiune.

La baza acestor studii stă demonstrarea faptului că în țesuturile cerebrale ale pacienților cu Alzheimer s-a găsit porphiromonas gingivalis, una dintre bacteriile principale implicate în boala parodontală. Același lucru s-a descoperit și la studiile realizate pe șoareci de laborator”, mai spune medicul Sorina Stroe.

Gingivita trebuie tratată imediat

„Gingivita, primul răspuns inflamator la acumularea de placă bacteriană de la nivelul suprafețelor dentare, este singura fază reversibilă din lungul și sinuosul traseu al bolii parodontale. Netratată însă, ea determină în timp apariția pungilor parodontale care sunt ca niște buzunare situate în gingie, loc de inoculare ideal pentru bacterii ce găsesc aici condiții pentru a se înmulți în liniște.

Fără ajutor specializat, indicații precise și tratamente realizate în cabinetul stomatologic, acestea sunt imposibil de curățat. Factorii agravanți sunt igiena precară, fumatul, administrarea anumitor medicamente, transformările hormonale etc ”, adaugă specialistul.

Recomandările medicului

Dacă unele lucruri nu țin de noi, cum ar fi spre exemplu moștenirea genetică și transformările hormonale, pe celelalte le putem controla.

„Primul pas este buna igienă orală efectuată cu rigurozitate, controalele periodice la medic respectate cu strictețe, detartrajele efectuate atunci când medicul le recomandă, un plan de tratament adecvat pentru tratarea gingivitei și, bineînțeles, alegerile corecte în ceea ce privește alimentația și stilul de viață”, susține medicul stomatolog Sorina Stroe.

Foto: Shutterstock