Cu toții ne dorim articulații sănătoase și oase puternice până la vârste înaintate. Dar mulți dintre noi se confruntă cu boli articulare de la vârste tinere. Mișcarea fizică și dieta sănătoasă ne ajută să evităm afecțiuni dureroase precum artroza sau reumatismul. Iată legume benefice pentru articulații și cartilaje care trebuie să facă parte zilnic din dieta ta.
Știai că avem 206 oase și… în mod uimitor, 360 de articulații? Este surprinzător cât de multe articulații avem în corp! Iar sănătatea lor reflectă totodată sănătatea oaselor și sănătatea întregului organism.
Articulațiile inflamate și dureroase ne împiedică să ducem o viață normală, să ne îndeplinim multe dintre sarcinile zilnice, să facem mișcare sau să lucrăm. În multe cazuri, articulațiile bolnave ne afectează grav postura, ne cocoșăm, ne afectează mersul, puterea și rezistența organismului. Trebuie să avem grijă de sănătatea lor și să ne menținem activi, să consumăm alimente și legume benefice pentru articulații și să luăm măsuri pentru a preveni deteriorarea lor.
Ce sunt articulațiile
Conform anatomiei, articulațiile sunt componente esențiale ale sistemului osos și reprezintă un țesut complex care face legătura dintre două oase. Fiecare os din corp – cu excepția osului hioid din gât – se unește cu cel puțin un alt os cu ajutorul articulației. Forma articulațiilor este diferită, în funcție de rolul lor.
Articulațiile, împreună cu oasele, tendonale și mușchii fac parte dintr-un sistem complex numit aparat locomotor. Rolul articulațiilor și al întregului aparat locomotor este acela de a susține poziția bipedă și de a proteja organele vitale (inima, plămâni, creier, etc), organele pentru mișcare și integrare. Ne folosim articulațiile în fiecare moment al vieții pentru lucruri simple pe care le facem automat și instinctiv: spre exemplu pentru a ne îmbrăca, pentru a merge la muncă, pentru a vorbi cu cei din jur sau pentru a comunica prin semne.
Ce este cartilajul
Cartilajul face parte din componența articulațiilor, iar rezistența și sănătatea lui este vitală pentru rezistența articulațiilor. Un cartilaj deteriorat sau rupt provoacă dureri greu de suportat, la fel cum toate bolile articulare sunt deosebit de dureroase.
Cartilajul este un țesut conjunctiv dens, elastic și rezistent, care are rolul de a acoperi capetele osoase din interiorul articulațiilor. Acest țesut protejează oasele împotriva frecării directe care ar genera dureri inimaginabile. Totodată cartilajul permite mișcarea articulației și menține elasticitatea acestora.
Cartilajul conține apă, colagen, condrocite, proteoglicani, proteine necolagenice și glicoproteine.
Cartilajul conține, de asemenea, acid hialuronic, care intră în structura proteoglicanilor. Acidul hialuronic intră și în compoziția lichidului sinovial, care lubrifiază articulația și amortizează șocurile.
De aceea, multe diete recomandate persoanelor care suferă de reumatism sau boli articulare conțin alimente bogate în colagen și acid hialuronic, precum și legume benefice pentru articulații care aduc un surplus de acid hialuronic și antioxidanți care reduc procesele inflamatorii.
Cele mai frecvente boli articulare
Articulațiile joacă un rol vital în mobilitatea noastre și pentru starea de bine generală. Dar ele pot fi deteriorate în timp din mai multe cauze:
Creșterea în greutate și obezitatea
Sedentarismul
Leziunile (fracturi și entorse, lovituri, intervenții chirurgicale)
Inflamații
Atrofia musculară
Suprasolicitarea din cauza efortului fizic prelungit
Pozițiile defectuoase de lucru
Alimentație săracă în minerale, colagen și antiodixanți, adică lipsită de alimente și legume benefice pentru articulații și cartilaje.
În mod general, bolile articulațiilor sunt boli reumatice degenerative – cauzate de uzura articulațiilor sau a structurilor adiacente (artroză, reumatism abarticular, spondiloză) sau de tip inflamator – cauzate de inflamație (poliartrită reumatoidă, artrite septice, vasculite sistemice).
Osteoartrita este o afecțiune în care cartilajul protector al suprafețelor articulare se deteriorează odată cu trecerea timpului. Osteoartrita, denumită și boala articulară degenerativă sau osteoartroza, reprezintă cea mai frecventă formă de artrită și este principala cauză a durerii și invalidității în rândul persoanelor în vârstă.
Artrita reumatoidă este cea mai frecventă suferință reumatică de tip inflamator. Cunoscută și ca reumatism, artrita reumatoidă este o tulburare inflamatorie cronică, ce apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit propriile țesuturi. Afectează mucoasa articulațiilor, provocând o umflare dureroasă şi poate duce la eroziune osoasă și la deformarea articulațiilor.
Spondilita anchilozantă este o boală inflamatoare cronică sistemică ce afectează, în principal, coloana vertebrală și articulațiile sacroiliace (dintre coloană și bazin). Spondilita anchilozantă este o boală sistemică pentru că nu se manifestă doar la nivelul sistemului musculo-scheletal, ci poate să afecteze și alte organe: ochi, piele, intestin, inimă, plămâni, rinichi.
Cele mai frecvente boli ale articulațiilor și cartilajelor pot fi prevenite prin alimentație, prin menținerea unei greutăți normale, prin sport și mișcare. De aceea, este bine să fii o persoană activă, să faci multă mișcare sau sporturi ușoare care ajută articulațiile, fără să le uzeze, și să ții cont de diverse alimente și legume benefice pentru articulații.
Top 10 alimente bune pentru articulații
O alimentație echilibrată și bogată în alimente care conțin multe săruri minerale de calciu, magneziu și potasiu ajută mult mușchii și articulațiile. De asemenea, alimentele, nucile și fructele cu proprietăți antiinflamatorii sunt excelente pentru sănătatea articulațiilor.
Laptele, iaurtul și brânza
Migdalele, nucile și semințele de susan
Peștele gras precum somonul, macroul și sardinele
Carnea roșie slabă așa cum este carnea de vițel
Fructe bogate în vitamina C: kiwi, citrice, fructe de pădure, afine sau ananas
Ouăle
Cerealele integrale
Ierburile aromatice precum oregano, cimbru sau menta
Măslinele și uleiul de măsline
Ciocolata amăruie
Legume benefice pentru articulații
Legumele verzi
Legumele cu frunze, cum ar fi broccoli, spanac, varză de Bruxelles, varză kale, sfeclă, sunt pline de antioxidanți precum vitaminele A, C și K, care protejează celulele de daunele radicalilor liberi. Aceste alimente sunt, de asemenea, bogate în calciu care întărește oasele.
Broccoli și alte legume crucifere (varză de Bruxelles, varză, bok choy și conopidă) oferă un alt beneficiu – un compus natural numit sulforafan. Cercetările arată că sulforafanul blochează procesul inflamator și ar putea încetini deteriorarea cartilajului în osteoartrită (OA). Și există unele dovezi că dietele bogate în legume crucifere ar putea preveni dezvoltarea artritei reumatoide.
Legumele portocalii
Cartofii dulci, morcovii, ardei roșii și dovleacul, legumele de toamna, își iau culoarea de la carotenoizi precum beta-criptoxantina. Pigmenții vegetali din aceste legume sunt totodată antioxidanți puternici care reduc inflamațiile. Unele cercetări sugerează că consumul mai multor alimente bogate în beta-criptoxantina ar putea reduce riscul de a dezvolta artrită reumatoidă și alte afecțiuni inflamatorii.
Ardeii roșii și verzi
Ardeii, indiferent de culoarea lor, indiferent dacă sunt consumați cruzi sau fierți/copți sunt o sursă abundentă de antioxidanți și de vitamina C. O porție de ardei pe zi scade semnificativ riscul de osteoartrită a genunchiului. Doar o jumătate de cană de ardei gras roșu oferă o rezervă de vitamina C pentru o zi întreagă.
Ceapă, usturoi, praz și șalotă
Aceste legume înțepătoare și aromate sunt toate membre ale familiei allium și toate sunt bogate într-un tip de antioxidant numit quercetină. Cercetătorii investighează capacitatea potențială a quercetinei de a ameliora inflamația în bolile reumatice care afectează articulațiile și cartilajele. Cepele mai conțin și un compus numit dialil-disulfurină, care poate reduce enzimele care deteriorează cartilajul. Consumă cât mai des ceapă verde sau ceapă uscată în salate pentru a beneficia de proprietățile ei benefice.
Leguminoasele
Fasolea, boabele de soia, năutul și lintea ar trebui să se regăsească cel puțin o dată pe săptămână în dieta ta. Leguminoasele conțin o serie de antioxidanți și polifenoli care combat procesele inflamatoare și care ajută nu doar articulațiile, ci și oasele să rămână sănătoase, deoarece conțin și un procent ridicat de calciu și vitamina D. Antocianinele din leguminoase au și ele un rol important în reducerea inflamației și a durerilor articulare.
Fasolea este importantă deoarece este bogată în proteine, inclusiv aminoacizi importanți care sunt implicați în sinteza colagenului. Aminoacizii regăsiți în fasole sunt: lizina, leucina și valina. Dintre acestea, lizina joacă un rol cheie în sinteza colagenului în corp.
Tomatele și vinetele
Aceste legume pe care le consumăm adesea vara sunt surse excelente pentru refacerea producției de colagen. Ele conțin o cantitate însemnată de licopen, iar acest antioxidant stimulează producția de colagen la nivelul cartilajelor. Una dintre căile prin care pierdem colagenul pe măsură ce îmbătrânim provine din mediu, de la poluanți și radiații ultraviolete, dar și din consumul de alimente ultraprocesate, așa numita junk-food.
Cum să gătești legumele corect
Este important să consumi zilnic legume benefice pentru articulații și cartilaje, dar la fel de important este să le gătești corect, astfel încât să nu se piardă fitonutrienții importanți. Este mult mai bine să le gătești la aburi și să le consumi drept garnitură la o porție de somon sau lângă un orez.
Dacă fierbi legumele, folosește foarte puțină apă, atât cât este necesar pentru a obține un sos gustos. Singurele care necesită totuși fierbere îndelungată sunt leguminoasele, fasolea sau năutul.
Dacă vrei să le prăjești, evită prăjirea la foc iute și timp îndelungat. Folosește puțin ulei doar pentru a sota legumele. Spre exemplu, morcovii sau ardeii grași sunt mult mai gustoși sotați, decât fierți timp îndelungat.
Și încearcă să consumi în fiecare zi cel puțin două tipuri de legume în mod natural, în salate sau ca o gustare sănătoasă după prânz. Roșiile, ardeii, varza, salata, ceapa și prazul, morcovii sau dovleacul pot fi consumate în stare naturală pentru un aport mai mare de antioxidanți și fitonutrienți.foto: ProfiMedia Images