Managerul Spitalului Universitar București, despre valul 5: „Este îngrijorător ce se întâmplă”

Distribuie articol

Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar București, a vorbit despre modul în care ne va afecta valul 5. Acesta susține că față de valurile anterioare, aglomerația care se va crea la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor va fi mai mare.

Cătălin Cîrstoiu a vorbit pentru Digi24 despre particularitățile pe care le va avea valul 5 și cum putem să ne apărăm în fața acestuia.

Este îngrijorător ce se întâmplă, este exact ce spunea personalul medical dinainte de Crăciun. Crește numărul de pacienți cu Omicron. Nu știe nimeni unde va ajunge acest număr, dar vom ajunge la peste 10.000 în scurt timp.

Toți trebuie să conștientizăm riscurile, masca să fie purtată corect, să spălăm mâinile, să păstrăm distanța, acestea sunt armele fie că suntem vaccinați, fie că nu, a afirmat medicul.

Citește și: Cristina Cioran și fiica ei, Ema, în vârstă de 5 luni, au COVID-19

Whoopi Goldberg are COVID-19. Cum se simte actrița

Giulia Anghelescu și familia sa, testați pozitiv pentru COVID-19

OMS, despre varianta Omicron: Apar tot mai multe dovezi că provoacă simptome mai ușoare

Managerul Spitalului Universitar București, despre valul 5: „Vor fi forme medii spre agresive la un număr mai mare de persoane”

Potrivit studiilor, varianta Omicron are un grad de contagiozitate mai mare decât celelalte tulpini, iar valul 5 va afecta atât persoanele vaccinate, cât și pe cele nevaccinate.

Trebuie să fim extrem de prudenți. Valul asta va avea particularitatea că va duce la o prezentare masivă la camerele de gardă, unde sunt deja pacienți și cu alte patologii, mulți vor necesită tratament ambulatoriu.

Să nu credem că va fi un val lipsit de particularități. Vor fi forme medii spre agresive la un număr mai mare de persoane.

Trebuie să ne accelerăm eforturile de testare, să identificăm persoanele care sunt pozitive, că să le scoatem din focare. Să promovăm măsurile de protecție individuală și vaccinarea, a mai spus managerul Spitalului Universitar București.

Spitalele vor fi la fel de aglomerate ca în valul 4, dar acum aglomerația va fi și mai mare în UPU. Imaginați-vă că de la 100 de prezentări zilnice se ajunge la 400 într-o cameră de gardă, a mai afirmat Cătălin Cîrstoiu.

Amintim că în ultimele 24 de ore au fost 3.900 de cazuri noi de COVID-19, dublu față de ziua anterioară. Au fost raportate 52 de decese, iar rata de incidență continuă să crească în fiecare județ din România.