Medicul Mihai Craiu avertizează asupra folosirii dexametazonei pe pacienții cu COVID-19 asimptomatici

Distribuie articol

Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu din București a atras atenția asupra obiceiului anumitor cadre medicale de a prescrie dexametazonă pacienților cu COVID-19 asimptomatici sau cu simptome slabe.

Acest obicei poate însă să facă mai mult rău decât bine, având potențialul de a agrava pneumoniile virale, după cum a scris Mihai Craiu într-o postare pe Facebook.

„Dexametazona este excepțională în formele medii și severe (spitalizate) de pneumonii cu SARS-CoV-2”, a zis el. „Conform studiului RECOVERY ea scade mortalitatea la 28 zile cu 1/3. Nu este prudent să luați dexametazonă fără indicație medicală sau la o indicație greșită, în prima fază a bolii, la domiciliu. Nici măcar nebulizată.”

Mihai Craiu a criticat și obiceiul românilor de a crede în multe mituri medicale și de a lua medicamente care nu au legătură cu recomandările existente. „În România, orice persoană care a venit în contact cu un bolnav având COVID-19, deseori netestată, aproape întotdeauna fără consult medical riguros, începe să primească mai multe medicamente care nu au absolut nici o legătură, nici cu recomandările existente (unele mai bune, altele imperfecte sau depășite, dacă vorbim de cele românești postate pe site-uri oficiale), nici cu dovezile științifice disponibile,” a zis el.

„Noi, românii, suntem creativi și credem în mituri”, a explicat Craiu. „Realitatea este că cea mai mare putere de dovadă o au metaanalizele, apoi dovezile din studii randomizate, placebo-controlate și cea mai slabă putere o au opiniile experților. Ale experților medicali reali, nu ale vloggerilor sau ale diverșilor artiști mediatizați nefericit.”