Mihela Bilic a vorbit în emisiunea „Doctor de bine” despre una dintre cele mai îndrăgite și consumate legume de la noi, care poate fi prietenoasă cu silueta dacă este gătită corect și devine o adevărată bombă calorică dacă o preparăm într-un fel care contrazice principiile unei alimentații sănătoase.
Mihaela Bilic: „Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț!”
Nutriționista a explicat care sunt punctele forte și punctele slabe ale cartofului – o legumă pe care românii o consumă des, în fel de fel de forme. Mihaela Bilic spune că nu este periculos pentru siluetă să consumăm cartofi, atâta timp cât îi preparăm fără grăsimi – fierți, copți, în ciorbe, supe sau tocănițe.
„Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză.
Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C” – a spus Mihaela Bilic la Pro TV.
Una dintre marile calități ale cartofului este că țin de foame, așadar sunt recomandați, fierți sau copți și consumați cu moderație, și celor care vor să slăbească. Și nu creează disconfort după consum, așa cum pot face alte legume.
„Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile și dă consistență”, a adăugat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Citeşte şi: Mihaela Bilic, despre cât de periculoasă este lipsa somnului. „Duce rapid la tulburări neurologice grave și chiar la moarte!”
Citeşte şi: Mihaela Bilic a dezvăluit care este remediul natural care te scapă de stres. Tratamentul a fost inventat de japonezi
Citeşte şi: De ce recomandă Mihaela Bilic consumul lactatelor care au depășit termenul de valabilitate. „Eu toate produsele lactate le mănânc expirate!”
Cartoful devine dușmanul siluetei dacă îl consumăm prăjit. Datorită conțintului său mare de amidon, el absoarbe uleiul în timpul prăjirii ca un burete, transformându-se ântr-o bombă calorică.
„Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete. În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot.
Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii. Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei” – a adăugat Bilic.
Nu trebuie să ne ferim de cartofii congelați
Nutriționista a mai ținut să sublinieze că dacă îi cumprărăm congelați, cartofii sunt la fel de gustoși și de buni pentru consum, contrar a ceea ce cred mulți.
„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei” – a mai spus Mihaela Bilic.
Foto – captură video