Mihaela Bilic: Ce beneficii pentru sănătate are consumul de smântână cu castraveți murați

Distribuie articol

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe rețelele de socializare de ce rețeta unui sos grecesc tzatziki cu castraveți murați ar avea mai multe beneficii pentru sănătate.

Celebrul sos grecesc tzatziki, cu smântână sau iaurt, castraveți și usturoi, este extrem de popular și în România, fie că îl folosim în salate, cu cartofi prăjiți, carne sau pește. Pe lângă faptul că este delicios, răcoritor și ajută digestia, se prepară foarte repede.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce combinația de smântână cu castraveți murați în saramură, în loc de castraveți proaspeți, ar fi mai benefică pentru sănătate.

Usturoiul nu mai are nevoie de prezentare, puterile lui antimicrobiene și antivirale l-au ridicat la rang de apărător al sănătății. Despre lactatele fermentate numai de bine, sunt cele mai banale alimente cu efect probiotic, consumate în mod regulat completează și refac coloniile de bacterii benefice din intestin. Singura întrebare care rămâne este: ce fel de castraveți să folosim, proaspeți sau murați?

Citește și: Soția lui Jorge, siluetă impecabilă în bikini la aproape 50 de ani

Lili Sandu, despre cum s-a schimbat relația dintre ea și Silviu Țolu după ce au devenit părinți: „Nu mai eram noi”

10 lucruri care ne plac la nativii zodiei Rac

Ce trebuie neapărat să ai în geantă în vacanță

Ce beneficii pentru sănătate are consumul de smântână cu castraveți murați

Oamenii de știință ne vin în ajutor cu un studiu îmbucurător. S-a analizat conținutul de colesterol și concentrația în produși de oxidare ai colesterolului din 3 tipuri de produse: smântână simplă, smântână cu castraveți proaspeți și smântâna cu castraveți murați în saramură.

După ce sosurile au fost preparate, recipientele au fost ținute 3 săptămâni la frig și lumină pentru ca ingredientele să poată interacționa. Rezultatele? O scădere semnificativă a conținutului de colesterol din smântâna cu castraveți murați: de la 4,03g/kg grăsime la 3,44g/kg grăsime.

Produșii de oxidare a colesterolului se formează în timpul depozitării. După cele 3 săptămâni de păstrare s-a constatat că în smântâna simplă procentul lor s-a triplat, în timp ce în smântâna cu castraveți oxidarea a stagnat.

Prin adăugarea de castraveți murați la smântână a crescut semnificativ activitatea antioxidantă, a dezvăluit medicul nutriționist.

Sfaturi pentru o imunitate mai bună

Efectele benefice sunt rezultatul sinergiei care se creează între produsele lactate și legume, dar mai ales procesului de fermentație lactică și coloniilor de bacterii cu bioeficiență crescută. Încă un argument/o recomandare în favoarea sănătății și imunității noastre: combinați bacteriile lactice din iaurt și smântână cu cele din murături! Merg de minune împreună, a completat Mihaela Bilic.

Sursă foto: Shutterstock