Mihaela Bilic, patru rețete dietetice de vară. Cum se prepară piperchi, vinete cu tahini sau lapte de pasăre

Distribuie articol

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a împărtășit cu urmăritorii ei de pe rețelele de socializare câteva rețete perfecte pentru zilele călduroase de vară. Dietetice, răcoritoare și fără grăsimi sau zahăr, aceste preparate sunt recomandate pe perioada caniculară. Pe lângă faptul că se pregătesc ușor și din ingrediente sănătoase, nu este nevoie nici să aprinzi aragazul sau cuptorul pentru ele.

Ce trebuie să mâncăm în zilele caniculare, potrivit Mihaelei Bilic

Mihaela Bilic este o persoană activă pe rețelele sociale, unde împărtășește cu fanii ei diferite informații nutriționale, precum și despre beneficiile anumitor alimente. De când vara și-a intrat în drepturi, medicul nutriționist a vorbit despre cât de importantă este alimentația în această perioadă. Acum, ea a revenit cu trei rețete simple, perfecte pentru zilele călduroase.

„Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă- avem poftă de preparate dietetice, de multe legume și deserturi parfumate. Vara e sezonul în care e ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi din simplu motiv că centrul foamei e inhibat de căldură. Vara se simplifică gătitul- adio prăjeli și sosuri grele, la revedere tocături și afumături, e timpul pentru salate și preparate gătite rapid sau consumate crude. Pe caniculă sunt recomandate supele de legume consumate reci, produsele lactate fermentate (sana, kefir), peștele și carnea la grătar, iar ca desert înghețata și fructele proaspete”, a explicat Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.

Medicul nutriționist recomandă un meniu fără preparare termică și sănătos.

„Ce ați zice de un meniu 100% nepreparat termic? Chiar se poate să ne hrănim sănătos fără să aprindem aragazul! Iată câteva idei: gazpacho de roșii, salată de roșii cu brânză, carpaccio de pește după moda mediteraneană, sushi și sashimi după moda japoneză și tiramisu ca desert- niciunul nu are nevoie de flacără. Tot o combinație delicioasă de vară sunt ardeii copți cu brânză și roșii, adică “piperchi” cum îi zic machedonii din Dobrogea. Iar pentru salata de vinete românească, vă recomand o variantă mai dietetică, inspirată din bucătăria libaneză”, a precizat Mihaela Bilic.

În ceea ce privește desertul, medicul nutriționist recomandă un preparat care combină fructele de sezon cu ouă și lapte.

Piperchi, după rețeta medicului nutriționist Mihaela Bilic

Mihaela Bilic recomandă pentru aperitiv piperchi, un preparat care are la bază brânză și ardei copt.

„E un preparat ce vine de la oierii machidoni, mari iubitori de brânzeturi. Există o mulțime de variante, poate fi aperitiv sau fel de bază, poate conține ardei de orice soi sau culoare, important este ca ardeiul să fie copt. Pentru că numai așa se obține combinația delicioasă dintre gustul dulce de ardei copt și cel sărat de telemea”, a afirmat ea.

„Piperchi este un fel de tocăniță tradițională a aromânilor dobrogeni care se face din roșii bine coapte și un pic de usturoi”, a precizat Mihaela Bilic.

Mod de preparare piperchi

Roșiile se taie în cuburi mari și se prăjesc în puțin ulei, apoi se adaugă ardeii kapia copți și tăiați în fâșii și brânza. Se pune totul la cuptor 10 minute cât să se rumenească și să scadă bine.

Citește și: Trucuri ca să mănânci mai puţin şi să nu îţi fie foame. Sfaturi de la specialişti

Citește și: Carmen Brumă, despre alimentele eficiente pentru protecţia solară. Ce să consumăm când e caniculă: „Nu beţi cafea în exces”

Salată de vinete cu tahini

Mihaela Bilic recomandă înlocuirea salatei tradiționale de vinete, plină de ulei, cu salata de vinete cu tahini.

„Cu toții iubim salata de vinete, însă ce te faci cu numărul de calorii? Salata noastră de vinete este, din cauza uleiului, un fel de maioneză. Și dacă socotiți pentru fiecare lingură de ulei 100 calorii, o să vă stea în gât. Soluția vine din bucătăria libaneză și se numește tahini, adică pastă de susan. Semințele de susan sunt măcinate, rezultând o pastă cu gust de halva de floarea soarelui și cu 100 cal/lingură. Doar că ea are o proprietate uluitoare: conține multe fibre, deci se umflă și se albește la contactul cu apa”, a explicat medicul nutriționist.

Mod de preparare:

Se amestecă 1 lingură tahini cu 4 linguri de apă, iar pasta rezultată se amestecă cu vinetele gata coapte și tocate.

Se amestecă până ce vinetele se albesc de parcă ai fi pus maioneză.

„Le dispare toată iuțeala și gustul e minunat. Plus că e atât de săracă în calorii, încât îți lasă loc de o felie de pâine bine rumenită”, a subliniat Mihaela Bilic.

Citește și: Ce să nu mănânci seara înainte de culcare pentru un somn odihnitor. Sfatul experților pentru zilele călduroase de vară

Citește și: Mihaela Bilic, alimentul care te hidratează și hrănește, fără pericol pentru siluetă: „Are și efect probiotic”

Mihaela Bilic, rețetă de clafoutis cu caise

„Francezii îi spun “clafoutis”, dar noi l-am putea numi tartă cu fructe. Rețeta fost atestată în jur de 1850 iar etimologia se referă la fructe care au fost “fixate” (claufir) în aluat. Inițial era vorba despre cireșe, însă ulterior s-au folosit și caise, prune, felii de mere și pere”, a explicat Mihaela Bilic.

Pentru 500 g de fructe se folosește un aluat care seamănă cu cel de clătite, doar că are mai multe ouă: 6 ouă, 100 zahăr, 100 g făină, 1 litru de lapte, 2 plicuri zahăr vanilinat. Zahărul se freacă bine cu ouăle, laptele se dă în fiert. Se încorporează făina și se diluează cu laptele cald. Caisele se taie în jumătăți și se așează într-o formă unsă cu unt, apoi se toarnă peste ele “aluatul”. Se coace la cuptor timp de 20 min. Rezultatul este un desert puțin dulce, parfumat și delicat, care se poate servi cald sau rece.

Lapte de pasăre

Laptele de pasăre este unul dintre deserturile copilăriei. Se prepară ușor și fiecare linguriță este „curcubeu” pe cerul gurii.

„Nu se găsește lapte de pasăre de cumpărat. Sau dacă se găsește, nu va fi niciodată așa de bun ca cel făcut acasă. Așa că la treabă, vă promit ca e gata în 20 min”, a spus Mihaela Bilic.

Mod de preparare:

-1 litru de lapte e pus la fiert într-o cratiță cu 2 pliculețe de zahăr vanilinat

-3 albușuri se bat spumă cu 3 linguri de zahăr pudră

Se iau cu lingura bulgărași de albuș și se pun la fiert în cratița cu laptele clocotit, la foc mic, câte un minut pe fiecare parte; se scot cu un spumar și se pun într-un castron mare.

-3 gălbenușuri, 2 linguri de zahăr tos și o cană de lapte rece se amestecă împreună; se toarnă deasupra laptele cald, în care au fiert găluștele de albuș, se pune totul pe foc până dă în clocot și se îngroașă. Se toarnă crema de lapte peste bulgărași și gata!

„Singura problemă e că trebuie să așteptați să se răcească, laptele de pasăre e bun atunci când e scos din frigider”, a subliniat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Sursă foto: Facebook, Rețete de colecție