Mihaela Bilic spune că apa băută în timpul mesei nu diluează sucurile gastrice, ci ajută la slăbit. „Veți mânca mai puțin!”

Distribuie articol

Mihaela Bilic a vorbit în mediul online despre unul dintre obiceiurile din timpul mesei despre care se crede că nu este benefic pentru sănătate și siluetă.

Mihaela Bilic spune că apa nu poate dilua sucurile gastrice din stomac

Se spune adesea că dacă bem apă în timpul mesei, aceasta ar dilua sucurile gastrice, ducând la îngreunarea procesului de digestie. Nutriționista Mihaela Bilic spune că totul este un mit și că oamenii nu ar trebui să creadă această teorie.

Într-o postare pe rețelele de socializare, unde aduce adesea în prim-plan subiecte legate de nutriție și sănătate, Bilic a explicat că apa nu poate dilua sucurile gastrice, așadar nu ne face rău dacă o bem în timpul mesei.

„Apa băută în timpul mesei diluează sucurile digestive- un mit absurd și fals! Nu stiu cum anumite idei și explicații au ajuns să fie înrădăcinate adânc și definitiv în conștiință oamenilor fară că ele să fie demonstrate sau argumentate. Sunt luate de bune și spuse din gura în gura până devin un adevăr universal.

Citeşte şi: Care sunt alimentele anti-foame? Mihaela Bilic: „Ne satură cu puține calorii. Fără să ne pună în pericol silueta!”

Citeşte şi: Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt deserturile prietenoase cu silueta. „Satisfacție maximă cu un aport minim de calorii!”

Citeşte şi: Mihaela Bilic, despre ce conțin, de fapt, brânzeturile și lactatele vegetale. „Vă recomand să deschideți ochii și să evitați!”

Citeşte şi: De ce sunt chipsurile coapte mai periculoase decât cele clasice. Mihaela Bilic: „Le-am aruncat!”

Și dacă te întrebi cine a zis, toată lumea ridica din umeri și spune „așa am auzit”. Din aceasta categorie de mituri absurde face parte și avertizarea conform căreia a bea apa în timpul mesei e o greșeală, împiedică digestia corectă pentru că diluează sucurile digestive” – a transmis Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.

Apoi, a explicat cum sunt secretate sucurile gastrice și de ce nu poate apa interveni în sens negativ în procesul de digestie. Mihaela Bilic spune că apa băută în timpul mesei doar umple stomacul și ne face să ne săturăm mai repede, dar nu poate afecta modul în care alimtele sunt descompuse în stomac și mai departe, în intestine.

„Nimic mai neadevărat, sucurile digestive sunt secretate în funcție de tipul de alimente consumate, de câte grăsimi, proteine sau glucide sunt prezente în intestin și care trebuie descompuse pentru a fi absorbite în sânge.

Apa nu are legătură cu sucurile digestive și dacă bei apa în timpul mesei nu faci decât să umpli mai tare stomacul, să te saturi mai repede.

Cantitatea de apa din alimente sau din stomac nu influențează concentrația sucurilor digestive.

Să luam de exemplu pâinea, fie că e proaspătă, prăjită sau făcută pesmet, ea vă necesita aceleași enzime pentru digestie. Așa că pentru organism nu face diferență dacă mâncam pâine proaspătă sau pâine prăjită peste care bem apa. E ca și cum ai spune că friptura cu orez se digera corect, însă e o problema să mâncam ciorba de perișoare, unde carnea și orezul sunt puse în multa apă.

Sau luați exemplu fructelor: daca mâncam prune uscate și bem un pahar de apa ar însemnă că organismul să nu le mai poată digera? Deci el nu știe să funcționeze decât dacă pruna e proaspătă?” – a adăugat nutriționista.

Apa băută în timpul mesei ajută la slăbit

Mihaela Bilic a mai precizat că nu există o anumită concentrație a sucurilor gastrice, deci nu pot fi mai diluate sau mai dense, așadar mitul cu apa băută în timpul mesei este absurd. Experta în nutriție recomandă consumul apei în timpul mesei pentru că aduce beneficii pentru siluetă – ne face să mâncăm mai puțin.

„Argumentele sunt stupide, pe măsură absurdului din enunț! Nu exista sucuri digestive mai concentrate sau mai diluate, ele stiu să acționeze indiferent de cantitatea de lichid din tubul digestiv. Indiferent dacă am mâncat un biscuit sau un iaurt, corpul nostru vă secreta automat substanțele necesare digestiei.

Apa e singurul element care nu trebuie digerat deci secreția de sucuri digestive nu depinde de apă. Și culmea, cu cât un stomac e mai plin de apă, cu atât rămâne mai puțin loc pentru produse bogate în grăsimi, zahar și calorii. Așa că dacă țineți la silueta voastră beți apă în timpul mesei, veți mânca mai puțin și vă veți sătura mai repede” – a încheiat nutriționista.

Foto – Facebook