Motivul pentru care ai un copil problemă

Distribuie articol

Dacă copiii cresc cu părinți stresați sau care se ceartă în timpul copilăriei, șansele să devină așa-numiți copii problemă sunt mai mari.

Când copiii au ieșiri gălăgioase și neliniști, acestea ar putea să aibă legătură cu starea mentală a mamei din timpul sarcinii, dar și cu certurile avute de părinți după naștere. Un studiu realizat de cercetătorii de la universitățile Cambridge, Birmingham, New York și Leiden a arătat că părinții certăreți sau stresați au șanse mai mari să aibă copii cu temperament dificil.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 404 de cupluri, din vremea când femeile erau în ultimele stadii ale sarcinii și până atunci copilul ajungea să aibă 4, 14 și 24 de luni. Oamenii de știință au descoperit că riscul apariției de probleme emoționale la copil este mai mare când stresul sau anxietatea la oricare din părinți sunt prezente în timpul sarcinii sau a copilăriei. În plus, când părinții se ceartă în primii doi ani de viață ai copilului, acest lucru ar putea să îl facă pe cel mic mai irascibil, mai nefericit sau prea atașat de părinții săi și de persoanele din jur.

„Rezultatele noastre arată asocieri consecvente între conflictul interparental şi comportamentul inadecvat al copilului”, au explicat cercetătorii, care au fost conduşi de profesoara Claire Hughes de la „Centrul de Cercetare Familială” de la Cambridge, potrivit Click.

Se pare că substanțele chimice pot avea un rol negativ în timpul sarcinii. Mai exact, hormonii de stres, cum este cortizolul, ar putea fi transmiși de la mamă la făt. Concluzia la care a ajuns doctorul Sarah Foley de la „Centrul de Cercetare Familială” de la Cambridge a fost: „Trebuie să facem suportul antenatal mult mai incluziv şi să oferim mămicilor şi tăticilor instrumentele de care au nevoie pentru a comunica între ei şi pentru a-i pregăti mai bine pentru această tranziţie majoră de viaţă”,