(P) TOP 4 sfaturi pentru un somn mai odihnitor

Distribuie articol

La 7 trebuie să fii în picioare și acum este deja 12 noaptea și tu încă mai dai cu scroll pe rețelele de socializare sau aștepți să termini episodul din serialul tău preferat. Cel mai probabil o să mai începi unul după. Ai nevoie de cel puțin 3 alarme ca să te asiguri că nu o să mai recuperezi întârziatul și săptămâna asta. Sună cunoscut? Din păcate, se întâmplă din ce în ce mai des ca cele 8 ore recomandate de somn să nu fie atinse. Odată ce ți-ai decalat programul de somn, deja devine mult mai greu să adormi și să te trezești de dimineață. Însă, asta nu înseamnă că nu poți să faci ceva în acest sens! Somnul odihnitor vine doar atunci când îți stabilești o rutină în acest sens. 

Iată TOP 4 sfaturi pe care ar trebui să le urmezi ca să dormi mai bine!

  • Nu mânca înainte să te culci

Mâncarea târziu în noapte poate afecta negativ atât calitatea somnului, cât și eliberarea naturală a hormonului uman de creștere și a melatoninei, hormon care este responsabil cu somnul. Acestea fiind spuse, calitatea și tipul gustării tale nocturne pot juca și ele un rol. Cel mai indicat este să consumi o gustare bazată pe carbohidrați cu cel puțin 4 ore înainte de culcare ca să fii sigur că mâncarea va fi digerată și corpul tău nu va fi ocupat cu asta fix când vrei să adormi.

  • Fă un duș relaxant

Un duș relaxant este un alt mod popular de a dormi mai bine. Indiferent dacă faci duș dimineața sau seara, este important să incluzi acest lucru în rutina ta de seară. Dușul ar trebui să fie momentul de relaxare în care îți lași problemele deoparte . De asemenea, poți combina dușul cu puțină aromaterapie! Nimic nu se compară cu mirosul unui gel sau ulei de duș cu aromă de lavandă înainte de culcare. Încearcă produsele de la Sabon ca să îți transformi dușul într-o experiență cu adevărat relaxantă.

  • Fă-ți un program de somn

Ritmul circadian al corpului tău funcționează pe o buclă stabilită, aliniindu-se la răsărit și apus. A fi în concordanță cu somnul și timpul de trezire poate ajuta la calitatea somnului pe termen lung. Încearcă pe cât posibil să te culci și să te trezești la aproximativ aceleași ore în fiecare zi, inclusiv în weekend. De asemenea, este recomandat să alegi să te culci cât mai devreme, deoarece un studiu arată că ”păsările de noapte” sunt predispuse la mai multe afecțiuni psihologice și la infarct decât persoanele matinale. 

  • Nu consuma cofeină după-amiaza

Cofeina are numeroase beneficii. O singură doză sub formă de espresso poate spori concentrarea, energia și performanța sportivă. Cu toate acestea, atunci când este consumată târziu în timpul zilei, cofeina îți stimulează sistemul nervos și îți poate opri corpul din a se relaxa în mod natural noaptea. Cofeina poate rămâne în sânge timp de 6-8 ore. Prin urmare, consumul de cafea după orele 3-4 după-amiaza nu este recomandat, mai ales dacă ești sensibil la cofeină sau ai probleme cu somnul.

Prin urmare, îți poți îmbunătăți somnul dacă îți stabilești o rutină relaxantă înainte de culcare și dacă eviți cofeina și mesele grele seara. 

Sursa foto: Pexels.com