Primele cazuri de infectare cu o variantă indiană a virusului SARS-CoV-2, confirmate în județul Brașov

Distribuie articol

După ce a fost depistată în cel puțin 17 țări, varianta indiană a virusului SARS-CoV-2 a ajuns și în România, însă într-o altă formă decât cea care a provocat criza din India. Primele cazuri de COVID-19 cu această tulpină au fost înregistrate în județul Brașov. 

O variantă indiană a COVID-19, alta decât cea care ar fi provocat criza din India, a fost identificată într-un focar din judeţul Braşov. Cinci persoane care s-au întors din India au fost testate pozitiv. Este de vorba de angajați în construcții din Colonia Bod.

„Este vorba de un grup de muncitori din India. Au venit pe 13 aprilie în România, au parcurs toate etapele de control, deci au intrat cu teste negative, au făcut examenele de medicina muncii, nu au prezentat simptome. Una dintre persoane a vrut să se întoarcă în țară pentru o problemă personală și s-a făcut testul. S-a identificat virusul prezent.

Având în vedere țara de origine, a fost solicitată secvențierea la un laborator din Sfântul Gheorghe, care a ridicat suspiciunea de tulpina indiană. A fost înștiințat și INSP. Toate contactele au fost testate și izolate. Din cele 8 persoane, 5 sunt pozitive și sunt izolate în locuințe individuale pentru a nu exista risc de transmitere. Au avut lucrări care nu au implicat interacțiunea cu alte persoane”, a declarat Andreea Neculău, director DSP Brașov, pentru Digi24.

Citește și: Jana Kramer și Mike Caussin divorțează. Artista susține că a fost înșelată

Rita Ora, aventură amoroasă cu un regizor hollywoodian însurat

Aida Parascan, fosta câștigătoare “MasterChef”, așteaptă al patrulea copil

Dan Capatos a avut grave probleme de sănătate: „Am fost paralizat pe partea stângă”

Cine a fost prima persoană din România depistată cu o variantă indiană a virusului SARS-CoV-2

„Laboratorul din Sfântul Gheorghe afirmă existența acestei tulpini, dar chiar și ei au solicitat confirmare, adică o a doua opinie. În acest moment pot să spun doar că există un laborator care a emis această ipoteză, nu pot să spun că este un test definitiv. Secvențierile genetice sunt teste speciale, complexe”, a mai adăugat aceasta.

„INSP a fost informat asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă indiană, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India”, a transmis și Ministerul Sănătății.

OMS a precizat că varianta indiană de COVID-19 ar include mutaţii „asociate unei intensificări a transmiterii” şi o capacitate mai mică de neutralizare a virusului prin unele tratamente cu anticorpi monoclonali.

Sursă foto: Shutterstock.com