Produsele de îngrijire pe care să nu le împarți cu nimeni

Distribuie articol

Mulți oameni împart obiectele de îngrijire cu persoanele iubite, fie că e vorba de prieteni, parteneri sau rude. Dar acest act altruist este destul de periculos.

Prin împărțirea anumitor obiecte de îngrijire personală, riști să îți pui sănătatea în pericol fără ca măcar să îți dai seama, conform Independent. Așadar, gândește-te de două ori data viitoare când vrei să pui la comun vreun obiect din cele de mai jos:

Lame de ras

Poate și tu te-ai trezit la un moment dat în duș, având nevoie de o lamă de ras și realizând că ai aruncat-o pe a ta. E ușor să te gândești că o poți împrumuta pe a partenerului sau a colegei de apartament, dar nu e cea mai bună idee. Lamele de ras sunt un mediu de transmitere pentru bacterii și viruși, conform doctorului Adil Sheraz, care este consultant în dermatologie. Mai mult, erupțiile cutanate virale pot de asemenea să se transmită prin lame de ras la comun. Iar dacă ai ghinion, te vei trezi cu virusuri și mai periculoase, cum ar fi Hepatita B.

Periuțe de dinți

Dacă ți-ai uitat periuța acasă și apare posibilitatea să o împrumuți pe a iubitului tău, mai bine te speli cu degetul. Folosirea la comun a periuței de dinți poate să ducă la mai multe probleme de sănătate. Dacă ai „noroc”, te poți alege cu o răceală sau gripă. Ba mai mult, echilibrul florei bacteriene din gura ta poate fi distrus de bacteriile de pe periuța folosită, iar acest lucru poate duce la carii și boli ale gingiilor. Iar dacă persoana cu care împarți periuța are vreun virus nefast – cum ar fi HIV sau Hepatita B – șansele să fie transmis sunt destul de mari, potrivit medicului dentist Richard Marques.

Perii de păr

Poate părea firesc să îți împarți peria de păr cu cei dragi, dar există riscuri. Nathan Walker, directorul tehnic internațional de la Trevor Sorbie, a explicat că mătreața este un tip de infecție bacteriană care poate fi transmisă prin împărțirea periilor de păr. De asemenea, păduchii (dacă este cazul) pot fi și ei transmiși astfel. Iar dacă proprietarul periei de păr are vreo rană deschisă pe scalp, atunci riscul de transmitere a sângelui pe scalpul celui care o împrumută este destul de mare.

Creme de față în borcănel

De regulă, împărțirea cremelor care vin la tub sau în alte recipiente care nu presupun contactul direct este ceva sigur. Dar cremele care vin în borcănel trebuie folosite doar de o persoană. Diana Jimenez, director de învățare și dezvoltare la Cowshed Spa, a explicat că atunci când îți bagi degetele într-un asemenea borcănel, nu există garanția că degetele și unghiile sunt complet curate și fără de bacterii. Rezultatul unei astfel de contaminări este o sensibilitate crescută la nivelul porțiunilor de piele unde a fost aplicată crema.

Prosoape

Este foarte periculos să împarți prosoape. Mediul umed al acestora fac ca bacteriile precum stafilococul auriu să înflorească acolo. Această bacterie poate să stea pe piele fără să cauzeze probleme într-o treime din pacienți, potrivit doctorului Sheraz. Tot el a subliniat că împărțirea prosoapelor poate duce la transmisia acestei bacterii, ducând la boli precum foliculită, abccese și furunculi. Anumite tulpini ale stafilococului auriu sunt însă rezistente la antibiotice – cum este infama tulpină de stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA).

Machiaje

Este foarte periculos să folosești produse de machiaj la comun. Rimelul, fardul de pleoape și dermatograful pot fi modalități foarte ușoare de transmisie a bacteriilor – fără să realizezi, te poți trezi că ai făcut conjunctivită și nu știi de ce. De asemenea, nu este sigur să împarți nici rujul sau balsamul de buze. Dacă o faci, te expui riscului de a contacta tot felul de viruși – de la cei simpli, de răceală, la cei mai periculoși, cum este HSV-1 (virusul herpesului). Adeseori, modelele se aleg cu herpes din cauza lipsei de igienă a anumitor make-up-artiști, potrivit make-up artistei Amy Wright.

Sursa foto: 123rf.com