Studiu: vaccinul antigripal ar putea reduce efetele severe ale COVID-19

Distribuie articol

Un studiu nou arată că persoanele vaccinate antigripal ar fi mai protejate împotriva efectelor grave ale bolii COVID-19 decât cele nevaccinate.

Mai mult, persoanele vaccinate antigripal ar fi mai puțin expuse riscului de a avea nevoie de îngrijiri medicale de urgență post-boală. Studiul a fost prezentat în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, desfășurat între 9 și 12 iulie, după cum arată The Guardian.

„Am descoperit o legătură între vaccinarea antigripală și absența formelor severe de COVID, în sensul că persoanele care au făcut acest vaccin sunt mai puțin predispuse la a dezvolta o boală atât de gravă încât necesită spitalizare și mai ales îngrijire la Terapie Intensivă”, a explicat Devinder Singh, unul dintre coordonatorii studiului, care este profesor de chirurgie la University of Miami, în cadrul congresului, conform Libertatea.

Cercetătorii au analizat 75.000 de pacienți cu COVID-19 din Marea Britanie, SUA și alte țări. Jumătate dintre ei primiseră vaccin anti-gripal înainte de a se infecta cu SARS-CoV-2, cealaltă jumătate nu. Mai mult, oamenii de știință au căutat ca ambele grupuri de studiu să fie echilibrate, astfel încât ambele au avut aproximativ același număr de bărbați, respectiv de femei, același număr de fumători, același număr de persoane care suferă de anumite comorbidități și același număr de persoane din fiecare grupă de vârstă.

Citește și: Țara care începe imunizarea cu a treia doză de vaccin

Citește și: 99% din americanii care au murit de COVID-19 în iunie erau nevaccinați

Citește și: Țara în care persoanele vaccinate anti-COVID-19 vor primi bere gratis

Citește și: Beatrice Mahler: persoanele nevaccinate au un risc mai mare de spitalizare dacă se infectează cu tulpina Delta

Pe parcursul studiului, subiecții au fost urmăriți pentru cele mai grave 15 afecțiuni dezvoltate de pacienții COVID-19 în patru luni de la infectare, cum ar fi tromboza venoasă (apariția cheagurilor de sânge), insuficiența renală și insuficiența respiratorie.

Astfel, persoanele vaccinate antigripal au înregistrat un număr semnificativ mai mic de accidente vasculare cererale, de tromboză venoasă profundă și septicemie, dar și un număr mai mic de internări la terapie intensivă. La pol opus, persoanele nevaccinate au prezentat un risc cu 45% până la 58% mai mare de AVC, un risc cu 40% mai mare de a dezvolta tromboză venoasă profundă și un risc cu 36% până la 45% să facă septicemie. Nu s-a observat însă că vaccinarea antigripală ar avea vreun efect de scădere a numărului de decese asociate infectării cu COVID-19.

O explicație pentru felul în care efectele grave ale COVID-19 par să fie reduse de vaccinul antigripal este faptul că acest vaccin întărește în general sistemul imunitar.

Foto: 123rf.com