Te-ai lăsat de fumat? Cum să eviți să te îngrași

Distribuie articol

Majoritatea oamenilor care se lasă de fumat se îngrașă, în medie, cu cinci kilograme, conform statisticilor. Cum poate fi acest lucru prevenit?

Pentru mulți oameni, creșterea în greutate este temporară, greutate suplimentară fiind pierdută în primul an de la renunțarea la fumat. Însă în unele cazuri, greutatea rămâne, și este nevoie de un efort în plus în materie de dietă și sport pentru a o elimina. Unii oameni observă că metabolismul lor încetinește după ce renunță la țigări și mănâncă mai mult decât atunci când fumau.

Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, a povestit ce pot face oamenii care se lasă de fumat pentru a nu pune kilograme nedorite. Ea a subliniat într-un articol pe Libertatea că potențialul de creștere în greutate nu ar trebui să descurajeze oamenii din a renunța la țigări, spunând că beneficiile de a nu fuma depășesc cu mult provocările asociate renunțării.

Specialista sugerează să te concentrezi pe menținerea greutății actuale pe parcursul gestionării sevrajului de nicotină din prima fază a renunțării. Tot ea a atras atenția asupra felului în care alimentele capătă o importanță mai mare și pot deveni un mecanism de adaptare nesănătos pentru persoanele care se lasă de fumat. Acest lucru se întâmplă în principal din cauză că există tendința de a căuta un înlocuitor pentru fumat.

Citește și: Cum concepem un plan de antrenament echilibrat. Sfatul experților

Citește și: Studiu: tinerii nu mai fac la fel de mult sex. Ce s-a întâmplat?

Citește și: 1 din 11 femei vor face cancer de sân până la vârsta de 74 de ani, potrivit previziunilor Uniunii Europene din ultimele studii. Ce e de făcut?

Citește și: Carmen Brumă, sfaturi pentru a slăbi sănătos: „Nu trebuie să eliminăm carbohidrații”

Mai mult, există și asocierea „mână-gură”, care descrie traseul folosit de o persoană pentru a fuma. Fumătorii au o asociere puternică de la mână la gură, mâncatul devenind o altă activitate similară, care poate îndeplini acel impuls cu care s-au obișnuit.

Un alt lucru care se întâmplă odată cu lăsatul de fumat este îmbunătățirea simțului gustativ. Cercetările arată că mulți oameni care renunță la țigări observă o îmbunătățire rapidă a sensibilității la gust. Din acest motiv, poate apărea tendința de a mânca mai mult pentru că mâncarea are un gust mai bun.

Sfaturile Ioanei Marinescu pentru persoanele care se lasă de fumat și nu vor să crească în greutate sunt să acorde atenție porțiilor, să citească etichetele, să bea mai multă apă, să facă plimbări dese, să își mențină timpul ocupat cu pasiuni și hobby-uri.

Foto – 123rf.com