Toate întrebările legate de coronavirus, lămurite de experții de la CDC și OMS

Distribuie articol

Pandemia de coronavirus a devenit un motiv de panică pentru multă lume – nici nu este de mirare că pe internet circulă atât de multe întrebări și mituri cu privire la acest virus.

Centers for Disease Control are o secțiune de întrebări și răspunsuri pe site, unde răspund la cele mai apăsătoare nelămuriri ale oamenilor cu privire la noul coronavirus. La rândul lor, experții de la Organizația Mondială a Sănătății au și ei o astfel de secțiune. Mai jos găsești cele mai importante întrebări și răspunsuri:

Cum se răspândește virusul?

Metoda principală de transmisie a virusului este de la om la om, prin mici particule care se răspândesc în aer în momentul în care un om infectat strănută sau tușește fără să se protejeze de o mască, un șervețel sau pliul cotului. Din acest motiv, este important să păstrăm distanțe de câte un metru între noi.

Uneori, particulele eliminate prin strănut sau tuse ajung pe suprafețe. O persoană sănătoasă care atinge aceste suprafețe și duce mâna la ochi, nas sau gură fără să se fi spălat pe mâini are șanse mari să se infecteze și ea.

Poate un om care a fost în carantină să răspândească virusul către alte persoane?

Carantina presupune separarea unei persoane sau a unui grup de persoane care au fost într-o zonă de risc sau care au luat contact cu o persoană infectată cu coronavirus, dar care nu au încă simptome. În cazul de față, carantina durează 14 zile. Dacă în acest interval, considerat a fi perioada de incubație a virusului, persoanele aflate în carantină nu se îmbolnăvesc, acestea nu mai prezintă un risc pentru cei din jur și pot ieși din carantină.

Se poate transmite coronavirus prin suprafețe?

Deși nu se știe cu exactitate durata de viață a virusului care cauzează COVID-19 când intră în contact cu suprafețe, cercetătorii sunt de părere că este asemănătoare cu a altor virusuri din această familie. S-ar părea că noul coronavirus supraviețuiește pe suprafețe între câteva ore și câteva zile, însă acest lucru depinde de condiții precum tipul de suprafață, temperatura și umiditatea mediului ambiant.

Pentru a fi în afara pericolului, curăță suprafețele care îți prezintă suspiciuni cu un dezinfectant, spală-te pe mâini cu săpun și apă caldă (sau, dacă nu ai acces la apă, cu un dezinfectant pe bază de alcool) și evită orice contact dintre mâini și față.

Citește și: Hărțile online care îți arată în timp real cum se răspândește coronavirus

Pot animalele să transmită coronavirus oamenilor?

Deși virusul este de origine animală, nu există vreun motiv științific care să arate că animăluțele de companie ar putea reprezenta vreun pericol. Cu toate astea, prietenii noștri blănoși, împănați sau solzoși cu care conviețuim pot răspândi alte boli, așa că este bine să te speli pe mâini de fiecare dată după ce te joci cu ei.

Pot oamenii să transmită coronavirus animalelor de companie?

Deși încă este nevoie de cercetări în acest sens, neexistând un răspuns sigur în momentul de față, experții recomandă ca dacă ești infectat cu coronavirus să stai cât poți de departe de animăluțele tale de companie. Încearcă să limitezi consumul comun de mâncare cu acestea și mângâierile – iar dacă acest lucru nu se poate, poartă o mască atunci când te joci cu animăluțul tău și spală-te pe mâini înainte.

Se pot îmbolnăvi oamenii dacă merg la înmormântarea cuiva decedat din cauza coronavirus?

Deși au circulat tot soiul de zvonuri, nu există vreun risc cunoscut dacă mergi la înmormântarea unei persoane care a murit de coronavirus și al cărei corp nu a fost incinerat.

Citește și: EXCLUSIV. Tot ce trebuie să știi despre Coronavirus. Interviu cu medic specialist Boli Infecțioase

Dacă va veni căldura, vom scăpa de acest virus?

Deși mulți oameni fără studii medicale se liniștesc pe ei și pe cei din jur cu gândul că dacă va veni căldura, epidemia se va opri, realitatea ar putea fi alta. Momentan, nu se știe dacă vremea caldă va încetini răspândirea coronavirusului, așa cum se întâmplă cu virusurile răcelilor și gripelor de sezon. Oamenii de știință încă studiază acest aspect.

Care sunt simptomele infecției cu coronavirus?

Principalele simptome atunci când suferi de COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți experimentează însă și dureri musculare, nas înfundat sau care curge, dureri în gât sau diaree. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt de gravitate medie. În puține cazuri, persoanele infectate nu prezintă niciun simptom.

Aproximativ 80% din pacienții bolnavi de COVID-19 își revin fără tratamente speciale. Însă 1 din 6 oameni infectați cu coronavirus dezvoltă complicații severe și are nevoie de terapie intensivă. Cei mai vulnerabili pacienți sunt cei care sufereau deja de hipertensiune, probleme cardiace și diabet.

Cum ne protejăm de infecția cu coronavirus?

Dacă vrei să reduci șansa de a te îmbolnăvi, există mai multe măsuri pe care le poți lua:

  • Spală-te pe mâini în mod constant cu apă și săpun sau, în lipsa acestora două, cu un gel sanitar pe bază de alcool.
  • Păstrează o distanță de un metru între tine și ceilalți oameni.
  • Nu îți atinge fața cu mâinile sub nicio formă.
  • Evită călătoriile în această perioadă, precum și zonele aglomerate.
  • Dacă există această posibilitate, lucrează de acasă – mai ales dacă nu te simți bine.
  • De fiecare dată când tușești sau strănuți, fă-o într-un șervețel sau în pliul cotului.
  • Dacă ai fost într-o zonă de epidemie sau ai intrat în contact cu o persoană dintr-o astfel de zonă, respectă măsurile autorităților cu privire la carantină.
  • Dacă ai febră, tușești și ai probleme de respirație și ai motive întemeiate să crezi că ai putea să fi fost infectat cu coronavirus, sună la 112.

Citeşte și: Declarația unui pacient cu coronavirus din București: „Am intrat în contact cu 1000 de persoane

Sunt antibioticele eficiente în tratamentul împotriva acestui virus?

Antibioticele nu au niciun rol în infecția cu coronavirus sau cu orice alt virus. Ele au efect doar în infecțiile bacteriene, când sunt prescrise de un doctor. Dacă un pacient infectat cu coronavirus dezvoltă o infecție de natură bacteriană, abia atunci doctorul poate să îi prescrie și un tratament cu antibiotice.

Există medicamente care să prevină sau să vindece infecția cu coronavirus?

Actualele tratamente – atât cele din farmacii, cât și cele „home-made” (ceaiuri, tincturi, supe) – pot să atenueze simptomele bolii cauzate de coronavirus. Cu toate astea, nu există vreo dovadă că anumite medicamente pot preveni sau trata boala. Momentan, oamenii de știință sunt în faze de teste clinice cu mai multe medicamente, pentru a vedea dacă acestea au sau nu efect în vindecarea pacienților care suferă de COVID-19.

Ce trebuie să nu facem în timpul epidemiei?

Dincolo de evitarea călătoriilor și aglomerațiilor, experții recomandă oamenilor să nu mai fumeze în această perioadă și să nu încerce să poarte mai multe măști chirurgicale unele peste altele (o practică care, din nefericire, a prins avânt).

Citește și: Mărturisirile unui pacient cu coronavirus din România: „Am așteptat 12 ore salvarea

Foto – 123rf.com