Cum ne-ar putea schimba viitorul masinile care se conduc singure?

Distribuie articol

Masinile viitorului sunt o ambitie impartita intre Google, Tesla, Apple, Uber si Lyft fiind prin cele mai mari companii de automobile din lume la ora actuala. Pentru Uber si Lyft in special, este vorba despre reducerea costurilor.

Cu toate acestea, utilitatea fiscala nu este principalul beneficiu al acestei tehnologii emergente. Aproximativ 94% din accidentele de circulatie sunt cauzate de eroare urmana, iar pentru vehicule autonome (AV) par a fi sngura noastra calea spre diminuarea deceselor asociate cu acestea.

In plus, masinile fara soferi au si alte avantaje, cum ar fi consumul mai redus de combustibil, emisiile mai mici de CO2 si reducerea congestiei. Iata care sunt principalele modalitati prin care ne pot schimba schimba si de a descoperi o nisa pe piata consumatorilor, precum si provocarile pe care acest sector va trebui sa le depaseasca.

Un viitor cu zero incidente

Suntem inca departe de o solutie pe deplin autonoma, auto-conducatoare. Au existat doua cazuri serioase consacrate de tragedii care au la baza o masina Uber si o Tesla. In anul 2018 un Uber a lovit si ucis un pieton lucru care a creat un precedent in acest sens. Cu atat mai mult dupa ce propritarului modelului Tesla X, Jeremy Banner, si-a pierdut viata, in timp ce a optat pentru functia Autopilot a masinii.

“Securitatea este curciala atunci cand vine vorba de vehicule autonomne, iar pentru public acestea trebuie sa fie mai sigure in comparatie cu vehiculele conduse de oameni” explica Nalin Gupta, directorul dezvoltarii de afaceri pentru compania software Ridecell.

“Si parteneriatele dintre diferiti furnizori de componente, inclusiv producatorii de hardware si dezvoltatorii de software, vor fi cruciale pentru a avea vehicule autonome pe deplin functionale, sigure si fiabile, care sa indeplineasca standardele stricte”. Acesta este motivul pentru care introducere 5G este o evolutie binevenita. Tehnologia le va permite propritarilor sa comunice eficient cu alte masini de pe drum, prezentan un nivel de colaborare imposibil pentru soferii umani. Pe masura ce tehnologia avanseaza, masinile care se conduc singure raman o optiune foarte buna acestea devenind mai sigure, vor respecta intotdeauna regulile de circulatie, nu obosesc niciodata si raman nepartinitoare, permitandu-ne sa ne indreptam cu un viitor cu zero incidente.

Pe de alta parte, acest lucru nu este valabil la ora actuala pentru masinile conduse de oameni. Pentru a va asigura ca masina voastra nu va fi implicata in accidente ce tin de probleme tehnice nedepistate la timp, testati-va masina singuri cu un instrument de diagnoza performant. Astfel, veti afla starea reala a acesteia, veti primi toate informatiile detalile si de asemenea, veti putea efectua micile reparatii fara sa cheltuiti sume de bani suplimentare. Puteti achizitiona acest tester de pe https://testere-auto.ro/.

Potentialul de a schimba lumea

Combinati masinile electrice cu autoturismele care se conduc singure si veti avea o solutie care ofera un trafic redus, emisii si cerinte de parcare. Nu uitati, tehnologia de auto-conducere poate functiona pentru oricine, in acest moment. Astfel, AV-urile ar asigura calatorii in timpul noptii pentru studenti, parcurgerea a mii de kilometri fara probleme si de ce un ajutor considerabil pentru varstinici.

Exista, de asemenea, o latura financiara importanta in acest sens. “Reducerea costului transportului de la 1,6 km la costul de 10 lei la 1 leu va avea un impact urias asupra modului in care vor evolua lucrurile pe viitor” spune Gupta Ridcel. “Chiar si la nivel individual, AV-uurile vor schimba pentru totdeauna viata persoanelor in varsta si a celor cu animite probleme, oferindu-le libertate deplina.”

Si lucrurile nu se opresc aici, restaurantele si hotelurile s-au putut confrunta cu concurenta automobilelor AV pentru pasagerii care dorm in vehiculele in miscare.

Cum vor fi intretinute aceste automobile? La fel de simplu cum sunt si cele conduse de soferi. Cu ajutorul unor testere auto care vor spune care este starea masinii si ce probleme poate avea pe viitor sau trebuiesc remediate urgent.

Noi tehnologii = Noi provocari

In afara de toate avantajele pe care ni le ofera masnile care se conduc singure, ele introduc si noi probleme. Cea mai mare provocare o reprezinta somajul intrucat soferii nu vor mai avea o meserie. Directorii de la Lyft au incercat sa atenueze aceasta problema, sugerand ca soferii ar trebui sa devina mecanici dupa ce au fost inlocuiti, o formula care in mod clar nu va functiona pentru toate lumea.

Soferii de camioane si taximetre trebuie sa fie redirectionati pentru sarcini precum monitorizarea la distanta a vehiculelor. Chiar si sectorul imobiliar va trebui regandit pentru masinile AV. De asemenea, inainte ca visul unei automatizari complete sa devina realitate, exista preocupari legitime cu privire la aceste evolutii care incurajeaza conducere imprudenta si o problema etica cu privire la cine este de vina atunci cand un program cu pilot automat esueaza.

Nu exista nicio indoiala ca vehiculele care se conduc singure vor avea un impact extraordinar asupra a tot ceea ce facem si sa nu mai vorbim asupra structurii intregii industrii. Pentru a ajunge acolo, trebuie sa abordam mai mult provocarile tehnologice si incertiduinele existenta, insa, odata ce ne-am confruntat cu aceste obstacole, masinile fara soferi ne vor face viata mai simpla, mai sigure si mai inteligenta.