Cine a fost Vivienne Westwood? Controversata creatoare de modă britanică a murit la 81 de ani. Foto

Distribuie articol

Creatoarea de modă Vivienne Westwood, care a a devenit celebră prin creațiile sale punk, a murit la vârsta de 81 de ani.

Este doliu în lumea modei, controversata creatoare de modă britanică, Vivienne Westwood, a murit ”în pace”. Potrivit unui comunicat transmis de către casa ei de modă, Vivienne Westwood a murit în casa din Clapham, Londra.

„Lumea are nevoie de oameni ca Vivienne pentru a face o schimbare în bine”, au mai transmis aceștia prin intermediul acelui comunicat.

Vivienne Westwood avea 81 de ani

Westwood a devenit celebră prin stilurile punk şi new wave în anii 1970 şi a continuat să îmbrace unele dintre cele mai mari nume din modă. A devenit o figură proeminentă pe scena modei în anii 1970, cu modelele ei androgine, tricourile cu mesaj şi atitudinea nonconformistă.

Soţul şi partenerul ei de creaţie Andreas Kronthaler a spus: „Voi continua cu Vivienne în inima mea. Am lucrat până în ultima clipă și mi-a dat o mulțime de lucruri care trebuie continuate”.

Vivienne Westwood, o creatoare nonconformistă

Vivienne Isabel Swire s-a născut pe data de 8 aprilie 1941 în satul Tintwhistle din Derbyshire, fiind cea mai mare dintre cei trei copii ai familiei.

Părinţii ei din clasa muncitoare au încurajat-o în domeniul meşteşugului, ceea ce a făcut cu entuziasm. Dar au fost profund nedumeriţi de dependenţa fiicei lor de lectură, plătind-o odată pentru a-şi distruge cardul de bibliotecă, potrivit News.ro.

Marion Cotillard, Pharell Williams, Dita von Teese, Justin Bieber, Prințesa Eugenie și multe alte nume sonore din industria muzicală și cea cinematografică au purtat creațiile lui Vivienne Westwood. Acum, mai multe celebrități din Anglia și de peste Ocean s-au grăbit să-și exprime regretul și condoleanțele pentru familie. 

Vivienne Westwood, supranumită nașa punk-ului

Supranumită „the godmother of punk”, pe lângă hainele ei, Vivienne Westwood a fost un simbol al modei, influenţând în anii 1970 şi lumea muzicii. În magazinul său de îmbrăcăminte din Londra – numit „SEX” – s-au format Sex Pistols, prima formaţie a mişcării punk britanice, sub conducerea managerului lor Malcolm McLaren, soţul lui Vivienne Westwood.

Vivienne Westwood și implicarea în politică

Vivienne Westwood era cunoscută și pentru implicările sale în sfera politică, dar și pentru faptul că era o activistă implicată. Creatoarea britanică a adus pe podium cauze la care ţinea, precum schimbările climatice.

În aprilie 1989, Westwood a apărut pe coperta revistei Tatler îmbrăcată ca prim-ministru Margaret Thatcher. Costumul pe care îl purta Westwood fusese comandat pentru Thatcher, dar nu fusese încă livrat. Coperta respectivă a fost inclusă în lista The Guardian a celor mai bune coperți ale revistelor din Marea Britanie.

În septembrie 2005, Westwood și-a unit forțele cu grupul britanic pentru drepturile civile Liberty și a lansat o colecție exclusivă de tricouri și îmbrăcăminte pentru bebeluși care aveau sloganul: „NU SUNT UN TEROIST, vă rog să nu mă arestați”. 

Westwood a declarat în 2007, în cadrul unei emisiuni televizate că îi susține pe Conservatori, după ce toată viața fusese o susținătoare înflăcărată a Partidului Laburist. Problemele cu privire la libertățile civile și drepturile omului au facut-o pe Vivienne Westwood să schimbe tabăra. De la începutul anului 2015, creatoarea a devenit o susținătoare devotată a Partidului Verde.

A primit recunoaștere din partea Reginei Elisabeta a II-a

De-a lungul carierei sale, Vivienne Westwood a scris mai multe cărți, în care a explorat lumea modei și a artelor, dar și legăturile dintre cele două.

Creatoarea de modă britanică a primit și numeroase distincții și premii. De departe, cel mai important premiu pe care aceasta l-a primit este chiar cel primit din partea Reginei Elisabeta a II-a. Totodată, ea a câștigat de trei ori „Premiul pentru designerul britanic al anului”.

Sursa Foto: Instagram / Shutterstock