(P) Sfaturi pentru alegerea unei rochii de botez

Distribuie articol

Un botez poate aduce numeroase probleme, atât pentru organizatori, cât şi pentru participanţi. Este un eveniment care prezintă atât un caracter tradiţional, cât şi unul modern. Tradiţional pentru faptul că procesul are la bază creştinarea unui copil. Aspectul (sau aspectele) care ne interesează mai mult se referă la partea socială a evenimentului: mergem la botez pentru că suntem apropiaţi de o părinţii copilului. 

Cum botezul are, de regulă, loc la scurt timp  după naşterea  copilului, este o modalitate de reuniune pentru familia extinsă. Prin urmare, este un moment special în care participanţii îşi doresc să arate cât mai bine posibil. Aşa cum este de aşteptat,  o atenţie deosebită este acordată vestimentaţiei. În acest articol, propun doamnelor o serie de sfaturi pentru alegerea rochiei perfecte.

Urmaţi-vă stilul propriu:

Ţineţi minte că, indiferent de ocazie, trebuie să fiţi propria  dumneavoastră  persoană. Dumneavoastră sunteţi cea invitată şi nu trebuie să încercaţi să imitaţi pe nimeni. Vă garantez că frumuseţea cea mai mare este dată de originalitate. Alegeţi o rochie care vă place cel mai mult. 

Adeseori (şi acest lucru se aplică şi bărbaţilor) suntem tentaţi ca oameni să privim spre anumite modele, diferite persoane cunoscute pentru eleganţă şi stil.  Credeţi-mă, însă, că originalitatea este factorul decisiv. Purtaţi ceva fiindcă vă place, nu încercaţi să vă gândiţi strict la ce va crede lumea despre vestimentaţia dumneavoastră.

 Nu uitaţi evenimentul:

Poate părea o contradicţie faţă de ceea ce am spus mai înainte, dar este, mai degrabă, un îndemn la moderaţie şi atenţie, nu o anulare a stilului propriu. Sunteţi la un botez, şi asta înseamnă că nu chiar orice fel de îmbrăcăminte este potrivită. Este nevoie de ceva decent, elegant şi care să vă placă. Culoarea neagră este îndrăgită de multe femei, totuşi nu este recomandată pentru un botez. 

Pe scurt: nu ne putem îmbrăca chiar ca Billie Eilish sau Nina Hagen, trebuie să respectăm un anumit cod vestimentar. Deşi acest cod în sine poate părea ca o constrângere pentru anumite persoane, vă garantez că aceasta nu înseamnă neapărat pierderea originalităţii şi nici sacrificarea stilului propriu. Trebuie doar să găsiţi calea de mijloc. Pentru unele persoane este mai uşor, pentru altele- mai greu. Dar nu este imposibil.

Ţineţi cont de tipul petrecerii:

Acesta este un aspect pe care îl avem în minte (cel puţin marea majoritate dintre noi), dar pe care nu îl pot omite. Este un domeni care ţine de dorinţa şi posibilităţile organizatorilor, şi la care invitaţii trebuie să se adapteze. Să fiu mai explicit: ne îmbrăcăm la fel la un botez cu 300 de invitaţi (care, cel mai probabil, are loc la un restaurant de seamă) şi altfel la un  botez care are sub 100 de invitaţi şi are un caracter mai discret. 

Ceea ce încerc să spun este că gradul de formalitate vestimentară depinde foarte mult de acest factor. Dacă organizatorii au preferat o petrecere de amploare, formalitatea este mai mare decât la o petrecere mai restrânsă ca invitaţi. Poate părea cinic, dar este o simplă adaptare la circumstanţe. 

Spre exemplu, dacă la o petrecere mai restrânsă un număr limitat de oameni se îmbracă formal, iar restul semi formal, nu dă o imagine bună. Să nu uităm şi că există excepţii, precum un botez cu puţini invitaţi, dar care se ţine la o locaţie mai aleasă, etc. Mai simplu spus, multă atenţie trebuie acordată tipului de petrecere.

Sfaturi concrete: 

În cazul în care încă mai aveţi dificultăţi în a găsi „formula vestimentară” potrivită, sau sunteţi pur şi simplu nesigură, vă mai las câteva sugestii. La cele mai multe botezuri se poartă rochii până la genunchi, cele lungi fiind purtate în cazurile mai formale. Se poartă culori calde (galben, roşu, portocaliu), deşi un violet sau bleumarin nu ar strica deloc. 

Accesoriile depind aproape în totalitate de preferinţele proprii. În cazul în care aveți dubii, vă recomand să vă raportaţi la gradul de formalitate prezent.

Alegerea unei rochii de botez  poate părea dificilă. Dacă este cazul, sper din suflet ca acest articol să vă fie  de folos. Distracţie plăcută!

Sursa foto: unsplash.com