Cele mai frecvente probleme în relația de cuplu și cum le gestionezi

Distribuie articol

Viața modernă aduce un alai de probleme în relația de cuplu, iar pentru o relație pe termen lung merită să știi cum să le gestionezi.

Presiunile vieții cotidiene, problemele de la muncă, apariția copiilor și dificultățile financiare duc la probleme profund disputate în cuplu. Dacă ele nu sunt gestionate corect, poat duce la distanțarea partenerilor și la sfârșitul relației.

Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, a relatat într-un articol pe Libertatea ce probleme sunt des întâlnite în relații și ce putem face cu privire la ele.

Dificultățile de comunicare

Comunicarea onestă aste un aspect cheie în orice relație. Există însă cazuri în care, chiar dacă partenerii comunică sănătos în fazele incipiente ale relației, pe parcurs încep să ia distanță și să nu mai fie sinceri unul cu celălalt. Amintește-ți mereu că trebuie să spui clar ce ai de spus, să îți exprimi sentimentele așa cum sunt ele, să asculți fără judecată atunci când situați o cere și să nu oferi răspunsuri pripite, ci să te gândești la toate aspectele unei situații înainte de a lua o decizie.

Certurile dese

Certurile pot izbucni din varii motive: cine spală vasele, cine duce gunoiul, cine ia copiii de la școală, cum petreceți vacanțele. Atunci când ele se repetă, pot apărea resentimente. Tocmai de aceea, experții recomandă să discuți fiecare aspect care te deranjează cu partenerul. Dacă nu o faci, problemele se vor acumula și vor ajunge să izbucnească în certuri violente.

Citește și: Cele șapte semne că tu și partenerul tău sunteți compatibili

Citește și: Ce poți face dacă partenerul tău păstrează legătura cu fosta

Citește și: Ghosting-ul, „boala” relațiilor moderne – ce este și cum îl recunoști?

Citește și: Cum îți dai seama când gelozia din relație depășește limitele normale și devine toxică

Ritmurile diferite de dezvoltare

Deși există cupluri care evoluează și cresc simultan, există și situații când unul dintre parteneri are un drum accelerat, iar celălalt se simte lăsat în urmă, fie că este vorba de ascensiune pe plan profesional sau spiritual. În asemenea cazuri poate apărea o distanțare. Recomandarea Ioanei Marinescu este să cauți să te apropii de versiunea curentă a partenerului tău, fără a te agăța prea mult de ideea a ceea ce acesta a fost cândva.

Traumele din trecut

Fiecare etapă din viață – de la copilărie până la viața de adult – te marchează într-un mod sau altul. Unii oameni se vindecă mai ușor de evenimentele traumatice din trecut, pe când alții poartă rănile cu ei mult timp, tocmai de aceea este important să apelezi la un terapeut când simți că ele au un impact asupra relației tale. Cât despre traumele care au loc în timpul relației (cum ar fi decesul cuiva drag sau pierderea unei sarcini), este bine ca ele să fie abordate împreună de parteneri, ca o echipă.

Sexul și intimitatea

Scânteile de la începutul relației nu rămân la fel de intense o veșnicie. Astfel, relația sexuală dintre parteneri poate avea de suferit. Dacă luăm în considerare și eventualele probleme de sănătate care apar pe parcurs, precum și înaintarea în vârstă, sexul și intimitatea ajung să se transforme în probleme. Când observi că apar probleme legate de libido și stracție, caută să identifici cu ajutorul partenerului care sunt cauzele, și cum pot fi ele eliminate, pentru a remedia problema.

Foto – 123rf.com