Studiu: Infectarea cu mai multe variante Omicron este posibilă, dar se întâmplă rar

Distribuie articol

Un studiu danez a arătat că infectarea cu două variante diferite ale Omicron este posibilă, însă astfel de cazuri sunt rare.

În Danemarca, subvarianta Omicron BA.2 a devenit rapid dominantă. Un studiu danez, coordonat de cercetătorii de la principala agenţie de combatere a bolilor infecţioase din Danemarca, Statens Serum Institut (SSI), a arătat că o persoană care a făcut varianta Omicron BA.1, se poate reinfecta și cu subvarianta BA.2. Cercetătorii spun însă că astfel de cazuri sunt mai rare.

Am găsit dovezi că reinfectările cu subvarianta Omicron BA.2 sunt rare, dar se pot produce relativ la scurt timp după infectarea cu BA.1, au declarat autorii studiului, potrivit hotnews.ro.

Cele două subvariante diferă între ele prin aproximativ 40 de mutaţii genetice. BA.2 produce îngrijorare la nivel mondial, dat fiind faptul că este mai transmisibilă decât varianta originală și poate fi la fel de agresivă ca varianta Delta.

Citește și: Cătălin Botezatu, despre stilurile vestimentare vedete ale anului 2022

Ramona Olaru, primele declarații despre nuntă

Roxen: „M-am născut fată, dar mă consider băiat”

Rebecca Dumitrescu, fiica Anamariei Prodan, a răbufnit în mediul online. „Să vă fie rușine”

Câte persoane s-au reinfectat cu subvarianta Omicron BA.2

În Danemarca, în 88% dintre cazurile de COVID-19 a fost depistată această subvariantă a Omicron. Reinfectările s-au constatat mai ales în cazul tinerilor și al persoanelor nevaccinate, dar au cauzat forme ușoare de COVID-19. Nimeni nu a avut nevoie de spitalizare și nu s-a înregistrat niciun deces, au mai precizat oamenii de știință.

Studiul, care nu este încă evaluat de alți cercetători, a analizat 1.739 de cazuri înregistrate între 21 noiembrie 2021 şi 11 februarie 2022. Oamenii au fost testaţi pozitiv de două ori, la distanţă de 20 până la 60 de zile. În acea perioadă, în Danemarca s-au înregistrat 1,8 milioane de infecţii.

În baza datelor obţinute de la un grup mai mic de studiu, autorii studiului danez au descoperit 47 de cazuri de reinfectare cu BA.2 la foarte scurt timp după infectarea cu BA.1. Însă încărcătura virală a fost una mai mică la a doua infectare, semn că persoanele infectate au dezvoltat un anumit grad de imunitate.

Sursă foto: Shutterstock