5 trucuri care ne pot scăpa de dependențele alimentare

Distribuie articol

Cu toții experimentăm, uneori, momente de răsfăț culinar care pot duce la supraalimentație. Dacă ni se întâmplă din când în când, nu este nimic îngrijorător. Dar ce facem dacă trecem prin astfel de episoade frecvent? Se poate spune că avem o problemă cu dependența de mâncare?

Este sau nu dependența de alimente o problemă medicală?

Oamenii de știință spun că dependența alimentară nu este un diagnostic medical oficial.

Dependența de alimente ar putea fi cauzată de un proces fiziologic real și dacă ar fi o problemă medicală reală, am putea experimenta simptome de sevraj în lipsa anumitor alimente, cum ar fi cele care conțin zahăr.

Dar acest lucru diferă de faptul că mâncăm dulciuri doar de plăcere –  a explicat Helen Burton Murray, psiholog și director al Programului de Sănătate Comportamentală Gastrointestinală din Centrul pentru Sănătate Neurointestinală, de la Spitalul General Massachusetts, afiliat la Harvard.

Citeşte şi: Carmen Brumă, cum să nu te îngrași de sărbători. Reguli de urmat pentru ca silueta să nu fie afectată

Sunt mulți oameni care mănâncă în mod inconștient și nu realizează acest lucru decât după ce termină masa. Aici intervin exercițiile de conștientizare a procesului de hrănire, care ne pot ajuta să nu facem excese.

Ce este mâncatul conștient?

Este o practică de a fi prezent în actul hrănirii, cu toate simțurile.

Gândiți-vă la cum arată mâncarea, ce gust are, ce miros. Care este textura alimentelor? Ce amintiri vă trezește ceea ce aveți în farfurie? Cum vă face să vă simțiți? – a completat Murray.

Experții spun că dacă suntem mai conștienți la masă, vom deveni mai atenți la semnalele de foame și sațietate și vom evita să mâncăm mai mult decât ne trebuie.

Conștientizarea alimentară te face să iei decizii cu privire la ce mănânci, nu doar să treci prin procesul de a ingera automat hrana – a mai spus psihologul.

Cum scăpăm de dependențele alimentare prin câteva exerciții simple?

În primul rând, medicii nutriționiști recomandă eliminarea distragerilor în timpul meselor – fără telefoane, televizoare, calculatoare etc. Spațiul în care mâncăm trebuie să fie liniștit. Iar masa trebuie să dureze cel puțin 20 de minute. Mâncarea trebuie mestecată lent, pentru a conștientiza toate proprietățile alimentelor.

Citeşte şi: 15 semne care indică apariția demenței. Cum se manifestă tulburările provocate de boală

Apoi, putem încerca să ține cont de următoarele exerciții, făcute când nu ne aflăm la masă, pentru a scăpa de dependența alimentară:

Controlarea respirației

Inspirați și expirați încet, fără grabă, permițând aerului să circule prin abdomen. Acest lucru implică relaxarea diafragmei, care face legătura dintre creier și intestine.

Relaxarea musculară progresivă

Acest exercițiu presupune încordarea și relaxarea a grupelor musculare de bază, pe rând, timp de 20 de secunde. Așa devenim mai relaxați și mai conștienți la procesele din corp.

O plimbare conștientă

Mișcarea ajută întotdeauna, iar o plimbare conștientă, chiar și de cinci minute, în care ne folosim de toate simțurile pentru a explora împrejurimile poate face diferența. Acest truc sporește capacitatea de a conștientiza, fără efort, hrana și nevoile noastre alimentare.

Yoga sau Tai Chi Chuan

Sunt ambele practici străvechi ce contribuie în mod semnificativ la concentrarea pe senzațiile corpului.

Țineți un “jurnal al simțurilor”

Adică notați zilnic tot ceea ce vă captează atenția – priveliști, sunete, mirosuri, texturi etc.

Toate aceste exerciții ne vor face, în timp, să devenim mai conștienți la lucrurile din jurul nostru și, în mod evident, și la ce și cum mâncăm.

Foto – 123rf.com